ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΗ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ
Ιδιωτικοποιούν ακόμα και το υπουργείο!

Οι λογιστές καταγγέλλουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναθέσει αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σε ιδιώτες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

Την πρόθεση της κυβέρνησης, να εκχωρήσει αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σε μεγάλες ιδιωτικές λογιστικές εταιρίες, κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) και τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τίτλο: "Ασκηση επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού, λειτουργία Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και άλλες διατάξεις". Οι παραπάνω φορείς διατύπωσαν για άλλη μια φορά την κατηγορηματική τους αντίθεση στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στους εργαζόμενους του χώρου και τονίζοντας, παράλληλα, ότι ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τις μεγάλες επιχειρήσεις Λογισμικού, τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΠΟΛ σε διατάξεις του παραπάνω νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι με τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη βεβαίωση και καταβολή φόρων - ευθύνες που ανήκουν στο δημόσιο και στους φορολογούμενους - δημιουργείται η πεποίθηση ότι με το υπό κρίση σχέδιο νόμου επιχειρείται δειλά δειλά η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με εκχώρηση μέρους των εργασιών του σε ιδιώτες και μάλιστα σε οργανωμένες λογιστικές - φορολογικές επιχειρήσεις. Σαν πρώτο βήμα για μια τέτοια προοπτική, χαρακτηρίστηκε η ανάθεση από το υπουργείο Οικονομικών του ρόλου της επεξεργασίας των στοιχείων του εντύπου Ε σε ιδιωτική εταιρία.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν ότι με τις διατάξεις του προβλέπονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Επιβάλλεται ειδική άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού, η οποία θα χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).
  • Οι άδειες διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες (Α, Β, Γ, τάξεως και εμπειροτέχνες).
  • Εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να εκδώσουν Προεδρικό Διάταγμα, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΟΕΕ, με το οποίο θα καθορίζονται: η διαδικασία έκδοσης άδειας, το περιεχόμενο της επαγγελματικής δραστηριότητας, τα κριτήρια αξιολόγησης για την απόκτηση άδειας ανώτερης κατηγορίας, καθώς και η πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων.
  • Εξουσιοδοτούνται οι παραπάνω υπουργοί, να καθορίσουν τα ποσά που θα καταβάλουν οι λογιστές - φοροτεχνικοί στο ΟΕΕ για την έκδοση και την ανανέωση των αδειών.

Η κατηγορηματική αντίθεση των παραπάνω φορέων στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου έγκειται κυρίως στα εξής σημεία:

  • Το σχέδιο νόμου, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα για το Λογιστή "Φοροτεχνικό", που έχει επεξεργαστεί το ΟΕΕ, είναι πρόχειρα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, αντί να επιλύσουν.
  • Γίνεται λεόντειο μοίρασμα της επαγγελματικής ύλης, αποκλειστικά υπέρ των μελών του ΟΕΕ.
  • Δε διασφαλίζει τον αποκλεισμό των πάρεργα απασχολούμενων με τη λογιστική.
  • Δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και δε συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
  • Με τη μονόπλευρη επιβολή υποχρεώσεων και κυρώσεων στους λογιστές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τους, επιδιώκεται η μετάθεση ευθύνης από τους κύριους υπεύθυνους, στους λογιστές.
  • Το ΟΕΕ, το οποίο έχει μέλη μόνο πτυχιούχους ΑΕΙ διαφόρων επαγγελμάτων (βιομηχάνους, εμπόρους, δημόσιους υπάλληλους, τραπεζικούς κλπ.), αναγορεύεται σε μοναδικό οργανωτή και διαχειριστή του λογιστικού επαγγέλματος, μετατρέπεται έτσι από σύμβουλος της πολιτείας σε ένα ιδιόμορφο συντεχνιακό όργανο.
  • Επιδιώκεται ένα μέρος του δημοσιονομικού ελέγχου που σήμερα γίνεται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), να περάσει σε ιδιωτικές λογιστικές εταιρίες, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων και τη μείωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αίτημα των οργανώσεων του χώρου, είναι να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας του λογιστικού επαγγέλματος να αντιμετωπιστεί από την αρχή με διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κυβέρνησης, επαγγελματικών οργανώσεων και του ΟΕΕ ως συμβούλου της πολιτείας).

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Σαρακοστιανές ποικιλίες και τιμές

Ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων τη Δευτέρα το πρωί

Μια μεγάλη ποικιλία, τόσο ως προς τις τιμές, όσο και ως προς την ποιότητά τους, παρουσιάζουν τα είδη που αποτελούν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν θα κάνετε τις αγορές σας. Τα ψώνια σας μπορείτε να τα κάνετε ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Εμείς μπορούμε να σας δώσουμε μια πρώτη ενδεικτική "γεύση" από τις τιμές που επικρατούν στην αγορά στα είδη διατροφής που καταναλώνονται κατά παράδοση αυτή τη μέρα. Συγκεκριμένα, η λαγάνα φέτος θα πωλείται στις 640 δρχ. περίπου έναντι 600 που ήταν πέρσι, ο χαλβάς ξεκινάει από 1.000 και φτάνει μέχρι 1.750 δρχ. ανάλογα με την ποιότητα και το "όνομά" του, ο ταραμάς πωλείται προς 1.000 - 3.500 δρχ., και πάλι εξαρτάται από την ποιότητα που θα επιλέξει κανείς, οι ελιές στις 700 - 1.250 δρχ. το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία. Τα τυποποιημένα ντολμαδάκια κοστίζουν 620 δρχ. το κουτί, το χταπόδι, επίσης τυποποιημένο, 480 δρχ., και τα καλαμαράκια στο κουτί 380 δρχ. Για όσους πάλι, προτιμήσουν το κατεψυγμένο χταπόδι, η τιμή του κυμαίνεται γύρω στις 1.760 - 2.000 δρχ., ενώ τα κατεψυγμένα καλαμαράκια πωλούνται προς 1.400 δρχ. το κιλό.

Ενόψει των αγορών για το σαρακοστιανό τραπέζι, το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά να έχουμε υπόψη κάποια χαρακτηριστικά των ειδών αυτών. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, στρείδια, αχιβάδες), πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή καλά κλεισμένα, να έχουν βαρύ όστρακο, με κρότο υπόκωφο στο χτύπημα, που σημαίνει ότι είναι γεμάτα νερό και σάρκα. Οταν είναι ανοιχτά, εάν είναι ζωντανά αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα, για παράδειγμα στο λεμόνι. Επίσης, δε θα πρέπει να εμφανίζουν ξένες οσμές, εκτός από αυτήν του ιωδίου της θάλασσας.

Στα μαλακόστρακα, δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, επειδή ανήκουν στην κατηγορία των θαλασσινών που χαλάνε γρήγορα, θα πρέπει να φτάνουν στην αγορά ζωντανά ή να καταψύχονται αμέσως μετά το ψάρεμά τους. Οι νωπές γαρίδες και καραβίδες διακρίνονται ως προς τη φρεσκάδα τους από τη ζωηρότητα του ματιού, πρέπει να είναι σφικτές, να έχουν ζωηρά χρώματα, ανάλογα με το είδος τους και να μην παρουσιάζουν αλλαγή χρώματος προς το πράσινο. Μαλακόστρακα που παρουσιάζουν χαλάρωση και μυρίζουν πρέπει να απορρίπτονται σαν ακατάλληλα.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών και επισκευαστικών της δανείων, προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου. Το κυμαινόμενο επιτόκιο για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση ή επέκταση πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας διαμορφώνεται τώρα σε 13,9%. Το ύψος των δανείων φτάνει μέχρι και τα 50 εκατ., με υποθήκη ακίνητης περιουσίας, περίοδο αποπληρωμής, μέχρι και 15 χρόνια και ετήσιο ύψος τοκοχρεολυτικών δόσεων μέχρι και το 40% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ ειδικά για ανέγερση κατοικίας η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 18 μήνες. Για τα επισκευαστικά δάνεια τέλος, το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται κατά μια μονάδα στο 18% με ανώτατο ύψος χρηματοδότησης τα 5 εκατ. δρχ. και περίοδο εξόφλησης μέχρι 4 χρόνια.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ανακοίνωσε η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Ετσι τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου κλιμακώνονται από 9,75% μέχρι 10,25%, ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης, ενώ το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων υποχωρεί στο 22%, των προσωπικών στο 23% και των στεγαστικών στο 15%. Το νέο βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης διαμορφώνεται σε 21,75% και για πάγιες εγκαταστάσεις σε 17,25%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τη στενή παρακολούθηση της μετοχής της "Ελβιεμέκ", για διάστημα δυο μηνών, αποφάσισε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου στην τελευταία του συνεδρίαση. Η απόφαση αποτελεί εφαρμογή προηγούμενης, με βάση την οποία όταν μια εισηγμένη εταιρία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα τίθεται "υπό επιτήρηση". Η "Ελβιεμέκ", που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων του Δ. Οικονομίδη, δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής εκρηκτικών υλών. Εξαιτίας της κακοδιαχείρισης με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη της, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δυσχερή οικονομική θέση με συσσωρευμένες οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ τα σχέδια εξαγοράς της από άλλες επιχειρήσεις είναι προς το παρόν "παγωμένα".

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα 5,9 δισ. δολάρια (περίπου 1,6 τρισ. δρχ.) έφτασε το 1996 το σύνολο του ενεργητικού των μονάδων εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας έναντι 5,2 δισ. δολαρίων το 1995, ενώ το σύνολο των προ φόρων κερδών τους έφτασε πέρσι τα 10,5 δισ. δρχ. έναντι 7,3 δισ. δρχ. το 1995, παρουσιάζοντας αύξηση 42%. Τα παραπάνω επισήμανε ο διοικητής του ιδρύματος Θ. Καρατζάς στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Συντονισμού Δραστηριοτήτων Μονάδων Εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ