Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών και επισκευαστικών της δανείων, προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου. Το κυμαινόμενο επιτόκιο για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση ή επέκταση πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας διαμορφώνεται τώρα σε 13,9%. Το ύψος των δανείων φτάνει μέχρι και τα 50 εκατ., με υποθήκη ακίνητης περιουσίας, περίοδο αποπληρωμής, μέχρι και 15 χρόνια και ετήσιο ύψος τοκοχρεολυτικών δόσεων μέχρι και το 40% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ ειδικά για ανέγερση κατοικίας η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 18 μήνες. Για τα επισκευαστικά δάνεια τέλος, το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται κατά μια μονάδα στο 18% με ανώτατο ύψος χρηματοδότησης τα 5 εκατ. δρχ. και περίοδο εξόφλησης μέχρι 4 χρόνια.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ανακοίνωσε η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Ετσι τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου κλιμακώνονται από 9,75% μέχρι 10,25%, ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης, ενώ το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων υποχωρεί στο 22%, των προσωπικών στο 23% και των στεγαστικών στο 15%. Το νέο βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης διαμορφώνεται σε 21,75% και για πάγιες εγκαταστάσεις σε 17,25%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τη στενή παρακολούθηση της μετοχής της "Ελβιεμέκ", για διάστημα δυο μηνών, αποφάσισε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου στην τελευταία του συνεδρίαση. Η απόφαση αποτελεί εφαρμογή προηγούμενης, με βάση την οποία όταν μια εισηγμένη εταιρία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα τίθεται "υπό επιτήρηση". Η "Ελβιεμέκ", που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων του Δ. Οικονομίδη, δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής εκρηκτικών υλών. Εξαιτίας της κακοδιαχείρισης με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη της, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δυσχερή οικονομική θέση με συσσωρευμένες οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ τα σχέδια εξαγοράς της από άλλες επιχειρήσεις είναι προς το παρόν "παγωμένα".

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα 5,9 δισ. δολάρια (περίπου 1,6 τρισ. δρχ.) έφτασε το 1996 το σύνολο του ενεργητικού των μονάδων εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας έναντι 5,2 δισ. δολαρίων το 1995, ενώ το σύνολο των προ φόρων κερδών τους έφτασε πέρσι τα 10,5 δισ. δρχ. έναντι 7,3 δισ. δρχ. το 1995, παρουσιάζοντας αύξηση 42%. Τα παραπάνω επισήμανε ο διοικητής του ιδρύματος Θ. Καρατζάς στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Συντονισμού Δραστηριοτήτων Μονάδων Εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ