ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανασχηματισμός για να "σωθεί" η αντιλαϊκή πολιτική

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν στο λόγο του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πνεύμα αντιπαράθεσης, στην ουσία υποσχέθηκε να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ο Γιέλτσιν, περιφρονώντας τους πάντες, υπέγραψε χτες διάταγμα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία μοναδικός πρώτος αντιπρόεδρος διορίστηκε ο Τσουμπάις και, μάλιστα, κατά τη γνώμη παρατηρητών, του παραχωρεί μεγαλύτερες αρμοδιότητες, απ' αυτές του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Οι από καιρό χρεοκοπημένοι πολιτικοί τύπου πρώτου "δημοκρατικού" πρωθυπουργού Γέγκορ Γκαϊντάρ είναι πολύ ικανοποιημένοι από την επιστροφή του "δικού τους" ανθρώπου στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, διότι ξανοίγονται γι' αυτούς νέες δυνατότητες. Ικανοποιημένοι είναι και κύκλοι με επιρροή στις ΗΠΑ, οι οποίοι μαζί με κείνους της Ρωσίας ματαίωσαν την πραγματοποίηση της στρογγυλής τράπεζας των οικονομολόγων (μεταξύ τους και μερικοί Νομπελίστες), οι οποίοι θεωρούν ότι το μοντέλο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόζεται στη Ρωσία, δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της χώρας.

Ο Γιέλτσιν προκαλεί πάλι ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό, ως γνωστό, συνέβη και παλιότερα. Τον Αύγουστο 1993 είχε ανακοινώσει τα "προπαρασκευαστικά πυρά" στην πάλη του με το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας, στις αρχές Σεπτέμβρη επανέφερε στην κυβέρνηση τον μισητό στο λαό Γκαϊντάρ και στις 4 Οκτώβρη διέταξε το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ. Στην ομιλία του στις 23 Φλεβάρη απείλησε την Κρατική Δούμα να "πληρώσει με το ίδιο νόμισμα" και στις 7 Μάρτη διορίζει σε καίρια θέση τον Τσουμπάις. Από τη μεριά της, η Κρατική Δούμα αποφάσισε να στηρίξει στις 27 Μάρτη την πανρωσική απεργία με αίτημα την καταβολή των μισθών και την παραίτηση της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει την επανάληψη στη Ρωσία της "αλβανικής παραλλαγής". Πώς θα απαντήσει η κοινωνία στην πρόκληση του Γιέλτσιν, θα φανεί στις επόμενες μέρες. Το ίδιο, όπως και αν η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση είναι στην πραγματικότητα έτοιμη να απαιτήσει την παραίτηση της "τσουμπαϊσμένης" κυβέρνησης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΑ
Τον Απρίλη οι δημοτικές εκλογές

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Ο διορισμένος από τον ΟΗΕ διοικητής της Ανατολικής Σλαβονίας, Ζακ Κλέιν, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές στην περιοχή θα διεξαχθούν στις 13 Απρίλη, όπως και στην υπόλοιπη Κροατία, παρά τις αντιδράσεις των Σέρβων, που θεωρούν πρόωρη την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αισιοδοξούν ότι οι περισσότεροι από τους περίπου 150.000 Σέρβους, που ζουν σήμερα στην Ανατολική Σλαβονία, θα αποδεχτούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου τη βαθμιαία παράδοση της διοίκησης της περιοχής στους Κροάτες. Υπολογίζουν μάλιστα ότι τουλάχιστον 70.000 Σέρβοι προμηθεύτηκαν τα αναγκαία κροατικά έγραφα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ψήφου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, όπως εκτιμούν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμη οι φόβοι της σερβικής κοινότητας για την επιστροφή και τη λήψη αντιποίνων από τους περίπου 100.000 Κροάτες που απομακρύνθηκαν από την Ανατολική Σλαβονία στη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκρήξεις σε πυρηνικό εργοστάσιο

TOKIO. -

Δύο εκρήξεις σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στο Τοκάι (βορειοανατολικά του Τόκιο) σημειώθηκαν χτες, αλλά οι τοπικές αρχές δεν έδωσαν εντολή για εκκένωση της περιοχής, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας κρίθηκαν "φυσιολογικά".

Η πρώτη πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε δέκα λεπτά, αλλά η σκόνη διασκορπίστηκε σε εγκαταστάσεις, όπου εργάζονταν 59 άνθρωποι. Από αυτούς μολύνθηκαν 10 εργάτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εργοστασίου εκτέθηκαν σε "εξαιρετικά μικρή ποσότητα" ραδιενέργειας.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε περίπου 10 ώρες μετά (13.14 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, την ώρα εκείνη δεν υπήρχε κανείς στο εσωτερικό των κτιρίων, καθώς οι χώροι είχαν εκκενωθεί νωρίτερα.

Εκπρόσωπος του εργοστασίου δήλωσε στο ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο"Jiji" ότι τα αίτια της πρώτης έκρηξης και της επακόλουθης πυρκαγιάς είναι άγνωστα, σημειώνοντας ότι στη διάρκειά της εκλύθηκε μικρή ποσότητα ραδιενέργειας, αλλά τα επίπεδά της επέστρεψαν στα φυσιολογικά όρια.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Επίθεση των αστυνομικών

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Σλοβακίας επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και βουλευτές, όταν οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν να συζητήσουν με τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας.Οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο διαμαρτύρονταν για τη νέα πολιτική της κυβέρνησης, που από το 1989 προχωράει σε πολλές περικοπές στον τομέα του πολιτισμού, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς δουλιά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα τοπικά κέντρα πολιτισμού, τα οποία έχουν μετατραπεί σε μαγαζιά, καζίνο και μπαρ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές ήθελαν να ενημερωθούν για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ξαφνικά τους επιτέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις. Οταν κάποιοι βουλευτές μπήκαν μπροστά για να προστατέψουν τους διαδηλωτές, τότε δέχτηκαν και αυτοί παρόμοιες επιθέσεις. Ωστόσο, κανένας δεν τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ οι τέσσερις διαδηλωτές που συνελήφθησαν, αφέθηκαν σχεδόν αμέσως ελεύθεροι.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σταυροδρόμι λαθρεμπορίου ναρκωτικών;

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Η Ρουμανία έγινε "το σταυροδρόμι του λαθρεμπορίου ναρκωτικών μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, κυρίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία", δήλωσε την Παρασκευή ο συνταγματάρχης Ιοάν Χουρντουμπάι, επικεφαλής του ρουμανικού γραφείου της Ιντερπόλ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Jurnalul", ο Χουρντουμπάι κρίνει ότι "το φαινόμενο αυτό διευρύνεται σταθερά, μολονότι η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών στη Ρουμανία είναι χαμηλότερη απ' αυτήν της Δυτικής Ευρώπης". Ο συνταγματάρχης επισήμανε ότι τα δίκτυα των λαθρεμπόρων αποτελούν αυτή τη στιγμή το αντικείμενο των "επιχειρήσεων ελέγχου", για τις οποίες, όμως, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Ο Χουρντουρμπάι διαβεβαίωσε ότι υπάρχει "καλή συνεργασία" με όλα τα μέλη της Ιντερπόλ, αλλά πρόσθεσε ότι οι σχέσεις είναι "ιδιαίτερα καλές με τους Γερμανούς και Αυστριακούς αστυνομικούς". Οι παραβάσεις που διέπραξαν Ρουμάνοι στον τομέα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών παγκοσμίως μεταξύ 1990 και 1996 αυξήθηκαν κατά 345%. Μόνο πέρσι, 2.083 Ρουμάνοι ενεπλάκησαν σε υποθέσεις λαθρεμπορίας ναρκωτικών.

Οι Α. Τσουμπάις και Β. Τσερνομίρτιν αφήνονται "ανέγγιχτοι" από τον ανασχηματισμό

Το Ζα'ϊρ "θυμήθηκε" πάλι ο Πρόεδρος Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το γνωστό "τροπάριο" της επέμβασης της διεθνούς κοινότητας στο Ανατολικό Ζαϊρ για "ανθρωπιστικούς λόγους", θυμήθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος μιλώντας στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου βρήκε την "ευκαιρία" να κατηγορήσει τις άλλες χώρες για "συνωμοσία σιωπής" και αδιαφορία πάνω στη "δραματική κατάσταση", όπως τη χαρακτήρισε, που επικρατεί στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προέβη στις παραπάνω παρατηρήσεις μετά την αναφορά που του έδωσε ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Ξαβιέ Εμανουελί, ο οποίος επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες την πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, αλλά και πόλεις όπως το Κισανγκάνι και το Ομπούντου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναφορά του ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε κυρίως υπέρ της "εξασφάλισης" και της διάνοιξης των λεγόμενων "ανθρωπιστικών διαδρόμων" στην πόλη Κισανγκάνι, η οποία θεωρείται ουσιαστικά προπύργιο των στρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο. Μάλιστα, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου "τυχαίο" το γεγονός ότι η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού στο Κισανγκάνι έγινε την περίοδο που επιχειρείται η κατάληψή της από τις ανταρτικές δυνάμεις "Εθνική Συμμαχία για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ"...

ΠΟΥ και Κομισιόν: Η κλωνοποίηση απειλεί τη βιοποικιλία

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταδίκασε χτες το ενδεχόμενο κλωνοποίησης του ανθρώπινου είδους, ως "ηθικά απαράδεκτη", εκφράζοντας ωστόσο την υποστήριξή του στην κλωνοποίηση ζώων με σκοπό την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης προς όφελος του ανθρώπου.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός θα ηγηθεί των διεθνών συζητήσεων και προσπαθειών στην κατεύθυνση της συγκρότησης παγκόσμιου δεοντολογικού κώδικα και κοινών οδηγιών προς την επιστημονική κοινότητα της υφηλίου.

Η κλωνοποίηση προβάτου από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο, "δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά από απαντήσεις", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Φίλιπ Στρόουτ, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού πάνω στην κλωνοποίηση εστιάζονται στο ενδεχόμενο καταστροφής της βιοποικιλίας του ζωικού βασιλείου και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε διάφορες ασθένειες.

Το ίδιο 24ωρο, στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μάη θα έχει έτοιμη μία εμπεριστατωμένη έρευνα πάνω στις ηθικές επιπτώσεις της κλωνοποίησης.

Η Εντίθ Κρεσόν, επίτροπος για την Ερευνα και την Ανάπτυξη, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι μολονότι η κλωνοποίηση ζώων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα, υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τη βιοποικιλία της πανίδας.

Στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας έχει ήδη απαγορευτεί η κλωνοποίηση του ανθρώπινου είδους, αλλά τώρα φαίνεται πως καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρωση νομοθετικών κενών όσον αφορά στη ρύθμιση άλλων μορφών γενετικής χειραγώγησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ