Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανασχηματισμός για να "σωθεί" η αντιλαϊκή πολιτική

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν στο λόγο του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πνεύμα αντιπαράθεσης, στην ουσία υποσχέθηκε να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ο Γιέλτσιν, περιφρονώντας τους πάντες, υπέγραψε χτες διάταγμα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία μοναδικός πρώτος αντιπρόεδρος διορίστηκε ο Τσουμπάις και, μάλιστα, κατά τη γνώμη παρατηρητών, του παραχωρεί μεγαλύτερες αρμοδιότητες, απ' αυτές του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Οι από καιρό χρεοκοπημένοι πολιτικοί τύπου πρώτου "δημοκρατικού" πρωθυπουργού Γέγκορ Γκαϊντάρ είναι πολύ ικανοποιημένοι από την επιστροφή του "δικού τους" ανθρώπου στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, διότι ξανοίγονται γι' αυτούς νέες δυνατότητες. Ικανοποιημένοι είναι και κύκλοι με επιρροή στις ΗΠΑ, οι οποίοι μαζί με κείνους της Ρωσίας ματαίωσαν την πραγματοποίηση της στρογγυλής τράπεζας των οικονομολόγων (μεταξύ τους και μερικοί Νομπελίστες), οι οποίοι θεωρούν ότι το μοντέλο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόζεται στη Ρωσία, δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της χώρας.

Ο Γιέλτσιν προκαλεί πάλι ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό, ως γνωστό, συνέβη και παλιότερα. Τον Αύγουστο 1993 είχε ανακοινώσει τα "προπαρασκευαστικά πυρά" στην πάλη του με το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας, στις αρχές Σεπτέμβρη επανέφερε στην κυβέρνηση τον μισητό στο λαό Γκαϊντάρ και στις 4 Οκτώβρη διέταξε το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ. Στην ομιλία του στις 23 Φλεβάρη απείλησε την Κρατική Δούμα να "πληρώσει με το ίδιο νόμισμα" και στις 7 Μάρτη διορίζει σε καίρια θέση τον Τσουμπάις. Από τη μεριά της, η Κρατική Δούμα αποφάσισε να στηρίξει στις 27 Μάρτη την πανρωσική απεργία με αίτημα την καταβολή των μισθών και την παραίτηση της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει την επανάληψη στη Ρωσία της "αλβανικής παραλλαγής". Πώς θα απαντήσει η κοινωνία στην πρόκληση του Γιέλτσιν, θα φανεί στις επόμενες μέρες. Το ίδιο, όπως και αν η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση είναι στην πραγματικότητα έτοιμη να απαιτήσει την παραίτηση της "τσουμπαϊσμένης" κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ