Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥ και Κομισιόν: Η κλωνοποίηση απειλεί τη βιοποικιλία

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταδίκασε χτες το ενδεχόμενο κλωνοποίησης του ανθρώπινου είδους, ως "ηθικά απαράδεκτη", εκφράζοντας ωστόσο την υποστήριξή του στην κλωνοποίηση ζώων με σκοπό την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης προς όφελος του ανθρώπου.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός θα ηγηθεί των διεθνών συζητήσεων και προσπαθειών στην κατεύθυνση της συγκρότησης παγκόσμιου δεοντολογικού κώδικα και κοινών οδηγιών προς την επιστημονική κοινότητα της υφηλίου.

Η κλωνοποίηση προβάτου από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο, "δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά από απαντήσεις", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Φίλιπ Στρόουτ, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού πάνω στην κλωνοποίηση εστιάζονται στο ενδεχόμενο καταστροφής της βιοποικιλίας του ζωικού βασιλείου και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε διάφορες ασθένειες.

Το ίδιο 24ωρο, στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μάη θα έχει έτοιμη μία εμπεριστατωμένη έρευνα πάνω στις ηθικές επιπτώσεις της κλωνοποίησης.

Η Εντίθ Κρεσόν, επίτροπος για την Ερευνα και την Ανάπτυξη, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι μολονότι η κλωνοποίηση ζώων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα, υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τη βιοποικιλία της πανίδας.

Στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας έχει ήδη απαγορευτεί η κλωνοποίηση του ανθρώπινου είδους, αλλά τώρα φαίνεται πως καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρωση νομοθετικών κενών όσον αφορά στη ρύθμιση άλλων μορφών γενετικής χειραγώγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ