• Ασυνήθιστα οργισμένη επιστολή - παρέμβαση του Ιορδανού βασιλιά Χουσε'ϊν
  • Αμετακίνητη η ισραηλινή κυβέρνηση
  • Καθημερινές συγκρούσεις Παλαιστινίων - ισραηλινού στρατού
  • - Ανεβαίνει, επικίνδυνα, το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, καθώς στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις αναμείχθηκε, χτες, και ο Ιορδανός βασιλιάς με μια ασυνήθιστα... - 1997-03-12 00:00:00.0"/>
  • Ασυνήθιστα οργισμένη επιστολή - παρέμβαση του Ιορδανού βασιλιά Χουσε'ϊν
  • Αμετακίνητη η ισραηλινή κυβέρνηση
  • Καθημερινές συγκρούσεις Παλαιστινίων - ισραηλινού στρατού
  • - Ανεβαίνει, επικίνδυνα, το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, καθώς στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις αναμείχθηκε, χτες, και ο Ιορδανός βασιλιάς με μια ασυνήθιστα... - 1997-03-12 00:00:00.0" /> Ανησυχητική όξυνση της κατάστασης | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 13
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Ανησυχητική όξυνση της κατάστασης
    • "Σιωπηρή" αγανάκτηση από τους Παλαιστίνιους και προειδοποιήσεις για ανεξέλεγκτη έκρηξη
    • Ασυνήθιστα οργισμένη επιστολή - παρέμβαση του Ιορδανού βασιλιά Χουσε'ϊν
    • Αμετακίνητη η ισραηλινή κυβέρνηση
    • Καθημερινές συγκρούσεις Παλαιστινίων - ισραηλινού στρατού

    Ανεβαίνει, επικίνδυνα, το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, καθώς στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις αναμείχθηκε, χτες, και ο Ιορδανός βασιλιάς με μια ασυνήθιστα "έντονη" επιστολή προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι επαφές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών έχουν "παγώσει" επ' αόριστον και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και τον ισραηλινό στρατό τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη τόσο σχετικά με την ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα, όσο και σχετικά με το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

    Γραπτή "έκρηξη" του Ιορδανού βασιλιά

    "Καταστρέφετε με μαθηματική ακρίβεια την ειρηνευτική διαδικασία και δε σας έχω καθόλου εμπιστοσύνη για το μέλλον",φέρεται να γράφει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν, στην πολυσυζητημένη χτεσινή επιστολή του. Η επιστολή του Χουσεϊν, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δε δόθηκε στη δημοσιότητα, θορύβησε τους διπλωματικούς κύκλους, αλλά και τους πολιτικούς παρατηρητές, οι οποίοι την κρίνουν "ασυνήθιστα οργισμένη" σε σύγκριση με την ηρεμία που χαρακτηρίζει τον Ιορδανό βασιλιά και υπογραμμίζουν ότι αποτελεί σαφή απόδειξη της οξύτατης έντασης και της βαθιάς δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές ενέργειες.

    Ο ίδιος ο βασιλιάς Χουσεϊν απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, που βρέθηκε, χτες, στην Ιορδανία και αρκέστηκε να πει ότι είναι πολύ απογοητευμένος και ότι "πολλά πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη". Αναλόγως συγκρατημένη, αλλά και δηκτική ήταν και η στάση που τήρησε ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντούλ Καρίμ αλ Καμπαρίτι, μετά τη συνάντησή του με τον Γιτζάκ Μοντερχάι. Ο Καμπαρίτι υπογράμμισε ότι "η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της", ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ιορδανική κυβέρνηση να "παγώσει" τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ στο άμεσο μέλλον.

    "Οι μονόπλευρες ενέργειες, που έχουν ως στόχο την Ιερουσαλήμ, αλλά και η συνέχιση της ανοικοδόμησης εβραϊκών οικισμών, φέρνουν την Ιορδανία σε πολύ δύσκολη θέση και αν, τελικά, υλοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις, θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας", είπε χαρακτηριστικά ο Καμπαρίτι,ο οποίος τόνισε ότι ο βασιλιάς Χουσεϊν θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να παρέμβει άμεσα, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής τους την επόμενη βδομάδα.

    Αγανάκτηση και έκκληση για παρέμβαση από τους Παλαιστίνιους

    Βαθιά δυσαρέσκεια και οργή κυριαρχεί και ανάμεσα στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι, μάλιστα, αρνήθηκαν να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, αρνούμενοι να αποδεχτούν το γεγονός ότι η αποχώρηση αυτή δε θα απελευθερώσει παρά μόνο το 9% του κατειλημμένου εδάφους, δηλαδή το 1/3 του εδάφους που περίμεναν. Ανώνυμες παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι τόσο οργισμένος που έδωσε εντολή να διακοπεί κάθε μορφή επικοινωνίας με την ισραηλινή κυβέρνηση και αρνήθηκε να απαντήσει στα τηλεφωνήματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Η είδηση αυτή, που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επιβεβαιώθηκε από τον στενό συνεργάτη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντόρε Γκολντ, διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Παλαιστίνιου ηγέτη Ναμπίλ Αμπουρντενέχ. Πάντως, γεγονός είναι ότι όλες οι υψηλόβαθμες συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για χτες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με αφορμή την αναβολή αυτή, ο Ντόρε Γκολντ δήλωνε, χτες, ότι η "ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, αλλά δεν υπάρχει αμοιβαιότητα", ενώ προσέθεσε δηκτικά ότι "κάποιοι προβάλλουν το ενδεχόμενο της βίας ως μέσο άσκησης πίεσης και αυτό δε θα το ανεχτεί το Ισραήλ".

    Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απηύθυνε έκκληση στην Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, ώστε να μην προχωρήσει στα σχέδιά της για οικοδόμηση του Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, προσκάλεσε Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Αραβες και Ιάπωνες διπλωμάτες σε επείγουσα συνάντηση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στη Λωρίδα της Γάζας για να εξετάσουν τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Επιμένει στις αποφάσεις της η ισραηλινή κυβέρνηση

    Αμετακίνητη στις αποφάσεις της εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση παρά την ένταση και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει. Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μπαρ Ιλάν υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι η οικοδόμηση του Χαρ Χόμα θα αρχίσει κανονικά και ότι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να επανεξεταστεί το μέγεθος της ισραηλινής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη. Στο "χορό" των δηλώσεων εισήλθε, χτες, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος απείλησε ότι το Ισραήλ "αν και δεν το επιθυμεί, θα αναγκαστεί να "παγώσει" την ειρηνευτική διαδικασία στην περίπτωση που του ασκηθούν διεθνείς πιέσεις, κάτι που επιδιώκει η Παλαιστινιακή Αρχή".

    Εξίσου κατηγορηματικός στις δηλώσεις του ήταν και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται από την Κυριακή για τριήμερη επίσκεψη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός,σχολιάζοντας την επιστολή του Ιορδανού βασιλιά, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να του ασκείται κριτική ούτε και να χρησιμοποιείται τόσο έντονο ύφος, ενώ τόνισε ότι είναι απογοητευμένος από τους "εταίρους" του στις ειρηνευτικές συμφωνίες, γιατί βλέπει ότι "αυτομάτως υιοθετούν τις παλαιστινιακές θέσεις". Επιπλέον, υπογράμμισε ότι "στην Ιερουσαλήμ, που είναι αδιαίρετη και ενιαία πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, θα κατασκευαστεί ο νέος εβραϊκός οικισμός και αυτό δεν παραβιάζει καμία συμφωνία".

    Ενταση και συγκρούσεις

    Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών σε όλη την επικράτεια της Δυτικής Οχθης, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν θύματα παρά μόνο τραυματίες. Πάντως, ο Μοχάμεντ Νταχλάν, αξιωματούχος ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε, χτες, ότι "οι δρόμοι, ήδη, καίγονται, η κατάσταση είναι έτοιμη να τεθεί εκτός ελέγχου" και ότι "με μεγάλη δυσκολία ελέγχεται η χρήση όπλων κατά ισραηλινών στόχων".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ