ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Να πλατύνει το μέτωπο αντίστασης

Του Δημήτρη ΦΑΦΑΛΙΟΥ*

Εντονος είναι ο απόηχος των τελευταίων κινητοποιήσεων στον κλάδο του εμπορίου. Οι σημαντικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν, έκλειναν μέσα τους την οργή και την αγανάκτηση των εμποροϋπαλλήλων, αλλά και τη διάθεσή τους να παλέψουν ενάντια σε ό,τι πιο απάνθρωπο έχει συλλάβει ο νους της μεγαλοεργοδοσίας του εμπορίου τα τελευταία δέκα χρόνια. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, που επιβλήθηκε διά νόμου από τη ΝΔ το 1990 και το 1992 με Προεδρικό Διάταγμα, ένα και μόνο στόχο είχε: την κυριαρχία της αγοράς από μια χούφτα πολυεθνικών και ντόπιων μεγάλων επιχειρήσεων, με το δυνατότερο χαμηλό λειτουργικό κόστος. Ο στόχος αυτός φαινομενικά επιτεύχθηκε μέσα από την απελευθέρωση του ωραρίου, ουσιαστικά όμως μέσα από την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης(ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ).

Η εκτεταμένη εφαρμογή του ωρομισθίου έφερε και την εντατικοποίηση και την τρομοκρατία. Εγινε πληγή για τον εργαζόμενο, απεργοσπαστικός μηχανισμός στα χέρια της εργοδοσίας, αυταπάτη δουλιάς, μιας και μετέτρεψε την πλήρη απασχόληση σε 3ωρα, 4ωρα και 5ωρα. Η μεγαλοεργοδοσία καυχιέται για την αύξηση των θέσεων εργασίας, κρύβοντας επιμελώς την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, η όποια αύξηση, προήλθε από το "σπάσιμο" μιας θέσης εργασίας σε δύο και τρεις ωρομίσθιες. Κρύβουν το γεγονός ότι παρά την υποτιθέμενη αύξηση των θέσεων εργασίας, μειώνεται σταθερά ο όγκος των εργατοωρών των εμποροϋπαλλήλων. Κυρίως, λοιπόν, πάνω στο ωρομίσθιο, στη δουλιά με ημερομηνία λήξης, στην ανεργία, πάτησε η "επανάσταση" της τελευταίας δεκαετίας στο χώρο του εμπορίου.

Ηδη, από το 1986 - εποχή που εφαρμοζόταν η πιο σκληρή οικονομική πολιτική της πρώτης εποχής ΠΑΣΟΚ και με τον Σημίτη "τσάρο" της οικονομίας - η χώρα μας αποδέχτηκε τις εντολές για την οικονομική ένωση με την Ευρώπη. Εναπέθεσε τότε η κυβέρνηση την "ανάπτυξη" στη σφαίρα των υπηρεσιών. Αποδέχτηκε να σκύψει το κεφάλι στις ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική της πλήρους ασυδοσίας και στον κλάδο του εμπορίου αντιπαλεύτηκε με συνέπεια από τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο του εμπορίου και από ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στο λιανεμπόριο (ένδυση - υπόδηση κλπ). Με κύρια βάση κλαδικά σωματεία του εμπορίου, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας κ.ά., δόθηκε με συνέπεια η μάχη ενάντια στους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς".

Δεν έγινε το ίδιο στους χώρους των σούπερ μάρκετ, όπου η εργοδοσία ήδη από το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας κατάφερε να ελέγξει στενά το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο, μετατρέποντάς το σε πειθήνιο όργανό της, με λίγες εξαιρέσεις. Συνέπεια και αυτού, ήταν η διαμόρφωση μιας τραγικής πραγματικότητας στο χώρο για τους εργαζόμενους, αθρόες απολύσεις πλήρως απασχολουμένων και αντικατάστασή τους με ωρομίσθιους, οι οποίοι σήμερα αγγίζουν το 50% στον "Βερόπουλο" και το 70-80% στο "Κόντινετ".

Ομως, και οι πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα αντιμετώπισαν το θέμα του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, στα πλαίσια των πολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν. Εψαχναν να βρουν, δήθεν, τη "χρυσή τομή" για το ωράριο, επινοήθηκαν το "πλαφόν" για το ωρομίσθιο, έβαλαν τρικλοποδιές στην ανάπτυξη του κινήματος στον κλάδο. Νωπές είναι ακόμα οι υπογραφές που έβαλαν στη συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων", παίζοντας για μια ακόμα φορά το παιχνίδι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Προσπαθώντας να καθυποτάξουν τον πολυήμερο αγώνα των εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, δε δίστασαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, να βγουν με υβριστικές ανακοινώσεις ενάντια στην πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κατηγορώντας τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και τους κομμουνιστές για τη συνέπεια των θέσεών τους, για την άρνησή τους να ξεπουλήσουν το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις.

Οι αγώνες που εξελίχθηκαν στο χώρο του εμπορίου από το Σεπτέμβρη του 96 έδειξαν ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα δύναμης στα χέρια των εργαζομένων. Οι κομμουνιστές εμποροϋπάλληλοι χρεώνονται για το επόμενο διάστημα την ευθύνη να μη σβήσει η διάθεση των εργαζομένων για δικαίωση. Χρεώνονται την ευθύνη να πλατύνει το μέτωπο όλων εκείνων που αντιστέκονται στο ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση, μιας και αυτά "βγαίνουν" έξω από τον κλάδο του εμπορίου, μεταφέρονται στο χώρο των υπηρεσιών και εδραιώνονται ακόμα και στη βιομηχανία. Οι ΕΣΑΚίτες εμποροϋπάλληλοι καλούν όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο να πάρουν μέρος μαζικά στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της νίκης, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣΕ.

* Ο Δημήτρης ΦΑΦΑΛΙΟΣ είναι

γραμματέας της ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων

Νέος "γύρος" για τη Ζώνη

Συγκέντρωση αύριο στο Κερατσίνι. Εκδηλώσεις και σε άλλους δήμους ενόψει παμπειραϊκού συλλαλητηρίου

"Η Ζώνη πρέπει να ζήσει και θα ζήσει μέσα από τον αγώνα των ανέργων, των εργαζομένων και του λαού της περιοχής"!Μ' αυτή τους την απόφαση, τα σωματεία της Ζώνης μαζί με το Δήμο του Κερατσινίου,πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μμ, στην Πλατεία Λαού.Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί την αρχή, καθώς θα ακολουθήσουν διαδοχικά συγκεντρώσεις και σε άλλους Δήμους (Νίκαια, Δραπετσώνα, Κορυδαλλό, Πέραμα, Ρέντη). Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση Παμπειραϊκού συλλαλητηρίου.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία και ο Δήμος Κερατσινίου τονίζουν ότι για πάνω από δυο χρόνια οι κυβερνητικές υποσχέσεις μένουν στα χαρτιά! Η ανεργία στη Ζώνη έχει ξεπεράσει το 75% και στον Πειραιά το 20%."Τα κυβερνητικά αυτιά, όμως, είναι βουλωμένα".

Οι εργαζόμενοι, οι Δήμοι και οι φορείς που συμμετέχουν σ' αυτόν τον αγώνα διεκδικούν: "Να χαρακτηριστεί η Β' Πειραιά ως φθίνουσα βιομηχανική περιοχή και να γίνουν επενδύσεις σε παραγωγική κατεύθυνση. Να υλοποιηθούν με σαφές χρονοδιάγραμμα οι δεσμεύσεις του διυπουργικού οργάνου για τη Ζώνη. Να λυθεί το πρόβλημα του δεξαμενισμού. Να γίνει το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού. Ν' αλλάξει η κυβερνητική πολιτική απέναντι στη Ναυπηγική Βιομηχανία, σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να γίνουν κρατικές παραγγελίες, διακρατικές συμφωνίες, αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση να εκδίδει άδειες σκοπιμότητας για τις "εσωτερικές γραμμές" με τη δέσμευση των εφοπλιστών να κτίζουν τα πλοία τους στην Ελλάδα. Αμεση επιδότηση όλων των ανέργων, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55".

"Ολα έχουν δείξει - υπογραμμίζεται τέλος - ότι μόνο οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Να μην τους επιτρέψουμε να κτίζουν καράβια στη Γερμανία και τον Πειραιά να τον καταδικάζουν στην ανεργία! Μην τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση".

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Αυτόφωρο το αδίκημα, "λάδι" οι παραβάτες!

Σε αποδυνάμωση οδηγείται το σύστημα της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος των εργοδοτών που δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς στους εργαζόμενους, μετά τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου 1004/1996. Μάλιστα, σε έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη ΓΣΕΕ εκφράζεται η άποψη ότι η μη καταβολή των αποδοχών από τον εργοδότη αποτελεί μεν αυτόφωρο αδίκημα, αλλά δεν είναι διαρκές έγκλημα.

Η ΓΣΕΕ με άρθρο στο Νομικό Δελτίο της, σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση 1004/1996 του Αρείου Πάγου, επισήμανε ότι η διαδικασία του αυτόφωρου εφαρμόζεται μόνο αν ο εργοδότης συλληφθεί την ημέρα που έπρεπε να πληρώσει ή την επομένη και τονίζει τεκμηριωμένα ότι η μη καταβολή των αποδοχών είναι διαρκές έγκλημα και επομένως είναι πάντα αυτόφωρο.Σχετικό έγγραφο είχε μάλιστα αποστείλει η Συνομοσπονδία στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας.

Αντίθετα, ο αντεισαγγελέας Ηλ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει στο έγγραφό του προς τη ΓΣΕΕ ότι η μη καταβολή μισθού είναι αυτόφωρο αδίκημα και υπάρχει μέχρι την παρέλευση της επόμενης ημέρας, ενώ αναφέρει ότι δεν πρόκειται για διαρκές έγκλημα.

Στη συνέχεια η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο έγγραφο προς τη ΓΣΕΕ αναφέρει ότι εφόσον ο δράστης συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία εκδικάζεται, όπως προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 417) και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είναι υποχρεωμένος να παραπέμψει σε δίκη τον εργοδότη που δεν καταβάλλει τους μισθούς.

Ωστόσο, κάνει εντύπωση ο ισχυρισμός του Αρείου Πάγου ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης με το να παραπεμφθεί η υπόθεση σε τακτική δικάσιμο και όχι να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία!

Στις κάλπες από σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 16 Μάρτη οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που θα διεξαχθούν στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Η ψηφοφορία θα γίνεται: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 8.30πμ έως τις 9μμ, το Σάββατο από τις 8.30πμ έως τις 7μμ και την Κυριακή από τις 10πμ έως τις 7μμ.

Ο συνδυασμός της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμποροϋπαλλήλων,που υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν με τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες το Σωματείο και να υπερψηφίσουν τις ταξικές δυνάμεις, έτσι ώστε από κοινού να παλέψουν για οριοθέτηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο δε θα υπερβαίνει τις 3.30μμ, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση των αποδοχών κ. ά.

Σύσκεψη για το ασφαλιστικό

Πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό, τις προτάσεις της ΕΣΑΚ και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, διοργανώνει αύριο Πέμπτη, η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ.Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΚΘ και εισηγητής θα είναι ο Δήμος Κουμπούρης, γ. γραμματέας της ΕΕ της παράταξης

Αφαντο το φορτηγό πλοίο "ΑΛΒΙΟΝ 2"

Αγνοούνται 25 ναυτικοί, εκ των οποίων οι δύο Ελληνες

Αφαντο παραμένει εδώ και 13 μέρες το φορτηγό πλοίο ΑΛΒΙΟΝ 2 με σημαία Κύπρου και πλοιοκτήτρια εταιρία την "Ντόκτορ Λαιμός Σίππινγκ".Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 16 Φλεβάρη από λιμάνι της Αμβέρσας φορτωμένο με υλικά οικοδομής και αναμενόταν να φτάσει στην Τζαμάικα στις 3 του Μάρτη. Επέβαιναν 25 ναυτικοί, από τους οποίους ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος είναι Ελληνες. Πρόκειται για τον Μιχάλη Σπανούδη,62 ετών και τον Στυλιανό Δαραλιώτη,60 ετών.

Η τελευταία επικοινωνία του 20χρονου πλοίου με την πλοιοκτήτρια εταιρία ήταν στις 18 του Φλεβάρη. Το σήμα για την αναζήτηση του πλοίου δόθηκε το περασμένο Σάββατο από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Αγγλίας στο αντίστοιχο Κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,ενώ έχουν ειδοποιηθεί ακόμα τα Κέντρα Διάσωσης των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σε επικοινωνία μας με την πλοιοκτήτρια εταιρία ο αρχιπλοίαρχος Κώστας Λαιμός μας είπε ότι οι έρευνες δεν ξεκίνησαν πιο νωρίς, "επειδή δεν είχε χρειαστεί η εταιρία να επικοινωνήσει με το πλοίο από τις 18 του Φλεβάρη και μετά". Δήλωσε ακόμα ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στο πλοίο, "όμως μπορεί να είχε βλάβη στον ασύρματο"... Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι το πλοίο βυθίστηκε αύτανδρο.

Από το πενταήμερο διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ