Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Αυτόφωρο το αδίκημα, "λάδι" οι παραβάτες!

Σε αποδυνάμωση οδηγείται το σύστημα της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος των εργοδοτών που δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς στους εργαζόμενους, μετά τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου 1004/1996. Μάλιστα, σε έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη ΓΣΕΕ εκφράζεται η άποψη ότι η μη καταβολή των αποδοχών από τον εργοδότη αποτελεί μεν αυτόφωρο αδίκημα, αλλά δεν είναι διαρκές έγκλημα.

Η ΓΣΕΕ με άρθρο στο Νομικό Δελτίο της, σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση 1004/1996 του Αρείου Πάγου, επισήμανε ότι η διαδικασία του αυτόφωρου εφαρμόζεται μόνο αν ο εργοδότης συλληφθεί την ημέρα που έπρεπε να πληρώσει ή την επομένη και τονίζει τεκμηριωμένα ότι η μη καταβολή των αποδοχών είναι διαρκές έγκλημα και επομένως είναι πάντα αυτόφωρο.Σχετικό έγγραφο είχε μάλιστα αποστείλει η Συνομοσπονδία στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας.

Αντίθετα, ο αντεισαγγελέας Ηλ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει στο έγγραφό του προς τη ΓΣΕΕ ότι η μη καταβολή μισθού είναι αυτόφωρο αδίκημα και υπάρχει μέχρι την παρέλευση της επόμενης ημέρας, ενώ αναφέρει ότι δεν πρόκειται για διαρκές έγκλημα.

Στη συνέχεια η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο έγγραφο προς τη ΓΣΕΕ αναφέρει ότι εφόσον ο δράστης συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία εκδικάζεται, όπως προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 417) και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είναι υποχρεωμένος να παραπέμψει σε δίκη τον εργοδότη που δεν καταβάλλει τους μισθούς.

Ωστόσο, κάνει εντύπωση ο ισχυρισμός του Αρείου Πάγου ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης με το να παραπεμφθεί η υπόθεση σε τακτική δικάσιμο και όχι να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ