ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική επέμβαση, παίρνει πρωτοβουλίες συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων και καλεί τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης να συμπαρασταθούν άμεσα στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό

Πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας για διεύρυνση του κινήματος αλληλεγγύης στον εξεγερμένο αλβανικό λαό παίρνει η ΕΕΔΥΕ. Οι πρωτοβουλίες της κινούνται σε δύο κατευθύνσεις, η μία προς τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης που τα καλεί να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο λαό της Αλβανίας και η άλλη εντός Ελλάδας, όπου ξεκίνησε πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ΕΕΔΥΕ τονίζει την ανάγκη να εκφραστεί άμεσα και η υλική συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό και καλεί τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους να παραδώσουν τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Μάρτη τρόφιμα και φάρμακα στον Ερυθρό Σταυρό (Αστρους 113) με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ,ώστε άμεσα να υπάρξει αποστολή στην Αλβανία.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία και σε ανακοίνωση της τονίζει ότι "οι τελευταίες εξελίξεις, με τις συζητήσεις και πιθανές αποφάσεις για ένοπλη πολυεθνική επέμβαση στην Αλβανία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, προκαλούν όχι μόνο ανησυχίες, αλλά και οργή του φιλειρηνικού κινήματος".

Και προσθέτει: "Το υποκριτικό ενδιαφέρον για "ομολοποίηση" στην Αλβανία όλων εκείνων που τα τελευταία χρόνια στήριξαν το καθεστώς Μπερίσα και καταλήστευσαν τη χώρα και το λαό της, στην πραγματικότητα κρύβει ένα σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του αλβανικού λαού. Μια τέτοια επέμβαση εκτός των άλλων μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την περιοχή.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε επέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ, της ΕΕ και καλούμε τις Επιτροπές Ειρήνης και το λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ώστε να αντισταθεί σε μια φρικαλέα επανάληψη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα τη σφαγή και τη δυστυχία των λαών.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διακηρύξει ότι διαφωνεί με τέτοιου είδους ενέργειες και πολύ περισσότερο να αρνηθεί τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε οποιαδήποτε πολυεθνική δύναμη".

Διεθνής πρωτοβουλία αλληλεγγύης

Παράλληλα η ΕΕΔΥΕ ως συντονιστής των Ευρωπαϊκών Κινημάτων Ειρήνης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) έστειλε την παρακάτω επιστολή στις Κινήσεις Ειρήνης όλης της Ευρώπης, ζητώντας την ενεργό συμπαράσταση στον αλβανικό λαό:

"Οπως γνωρίζετε η κατάσταση στην Αλβανία είναι κρίσιμη. Η μετατροπή της από το καθεστώς Μπερίσα σε μια χώρα - εξάρτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η καταλήστευση του φυσικού της πλούτου, η μετατροπή του λαού της σε διεθνή ζητιάνο είναι οι αιτίες της κρίσης. Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΕΕ και οι ΗΠΑ στήριξαν με όλους τους τρόπους αυτό το καθεστώς. Οι εκλογές της βίας και της νοθείας και κυρίως η ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων από τις παρατράπεζες ήταν η αφορμή της αλβανικής εξέγερσης.

Πιστεύουμε ότι τα κινήματα ειρήνης έχουν την υποχρέωση να συμπαρασταθούν άμεσα στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό.

Να καταδικάσουν το καθεστώς Μπερίσα και αυτούς που το υποστήριξαν και κυρίως να αγωνιστούν για να μην υπάρξουν ξένες επεμβάσεις με τη μορφή πολυεθνικών δυνάμεων ή οποιαδήποτε άλλη.

Εκτός αυτών, η ΕΕΔΥΕ συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα παραδώσει στον αλβανικό λαό.

Παρακαλούμε τις ανακοινώσεις συμπαράστασης να τις στείλετε στην ΕΕΔΥΕ ώστε να δημοσιοποιηθούν και να τις μεταφέρουμε στην Αλβανία, την οποία θα επισκεφθούμε".

Κίνημα συμπαράστασης

Την αντίθεσή τους στις ξένες επεμβάσεις και τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό εκφράζουν καθημερινά πλήθος φορέων, συλλόγων και οργανώσεων.

Η ΕΣΑΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως παρακολουθεί "τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για ένοπλη επέμβαση στην Αλβανία με το πρόσχημα της "ειρήνης"", ενώ παράλληλα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση "να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στον αλβανικό λαό, στους λαούς των Βαλκανίων,αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό". Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ "καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της χώρας μας σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση, για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή".

Η ΠΕΑΕΑ,σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως "ο αγωνιζόμενος λαός δε δίστασε να πάρει τα όπλα και το σύνθημά του "Κάτω οι κλέφτες" να το μετατρέψει γρήγορα σε κύριο σύνθημα "Κάτω ο Μπερίσα"".

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων, Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ) αναφέρει μεταξύ άλλων πως "το καθεστώς Μπερίσα επιβλήθηκε με την πολιτική του ιμπεριαλισμού και δε στέρησε μόνο την ελευθερία και την ανεξαρτησία του αλβανικού λαού, αλλά αφαίρεσαν με την εκμετάλλευση του παρατραπεζικού συστήματος όποια οικονομική κατάσταση είχε ο πολίτης της". Καταλήγοντας η ΠΕΑΤΑΘ καλεί "όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού - του εμφυλίου, τους εργαζόμενους να εκφράσουν την ηθική και κατά δύναμη υλική υποστήριξή τους στον αλβανικό λαό".

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κεφαλληνίας και Ιθάκης με ψήφισμά της αναφέρει πως "συμπαραστέκεται και χαιρετίζει τον αλβανικό λαό που βρίσκεται αντιμέτωπος και παλεύει μόνος με το διογκούμενο κύμα του αντιλαϊκού αυταρχισμού και της εκμετάλλευσης". Καταγγέλλει επίσης "τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ" ως κύριους υπεύθυνους των αρνητικών εξελίξεων, "γιατί με τη στάση τους ενθαρρύνουν και στηρίζουν αυτές τις ανώμαλες καταστάσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους".

Μήνυμα συμπαράστασης στον αλβανικό λαό εξέδωσε το Σωματείο Λογιστών Βοηθών Νομού Αρτας,με το οποίο καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ενός κινήματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

Υπέρ της "δυτικής βοήθειας" ο γερμανικός Τύπος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του ανταποκριτή μας Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ) .-

Κεντρική θέση στο γερμανικό Τύπο έχει καταλάβει το θέμα των ραγδαίων εξελίξεων στην Αλβανία. Αν και πολλά δημοσιεύματα υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως η Γερμανία, διαδραμάτισαν στην ανάδειξη, στήριξη και διαιώνιση του καθεστώτος Μπερίσα, εμφανής είναι η προσπάθεια που γίνεται, τουλάχιστον από μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου, να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη η επέμβαση της Δύσης (κυρίως στρατιωτική) ως μοναδική διέξοδος της Αλβανίας από την κρίση.

"Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον Μπερίσα, μόνο κατά την περίοδο 1996 - '97, με 27 εκατομμύρια δολάρια συν 30 εκατομμύρια επιπλέον υπό τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας. Επίσης, από τη Γερμανία έρευσαν τον τελευταίο χρόνο (πέρσι) δεκάδες εκατομμύρια μάρκα στρατιωτικής βοήθειας και ο Τίχαρντ φον Βαϊτσέκερ (πρώην Γερμανός Πρόεδρος) προσέφερε επί βδομάδες άμεση εκλογική βοήθεια σε αυτόν". Αυτά γράφει η "Τάγκες Τσάιτουνγκ" στις 14/3 και συνεχίζει: "Ο Μπερίσα όχι μόνο εκλογική απάτη έχει διαπράξει σε βάρος των Αλβανών εκλογέων, αλλά και χρηματοδοτούνταν από τη μαφία του συστήματος των πυραμίδων". Και καταλήγοντας ο Γερμανός σχολιογράφος τονίζει: "Στην περίπτωση που η ωρολογιακή βόμβα της Αλβανίας επεκταθεί στην ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο, αυτό θα αποτελούσε τραγωδία για όλα τα Βαλκάνια".

Η "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ" γράφει: "Μια εξωτερική στρατιωτική παρουσία θα μπορούσε πραγματικά να στηρίξει το κύρος της πανκομματικής κυβέρνησης κατάστασης ανάγκης. Αυτή η ξένη στρατιωτική παρουσία θα προετοίμαζε - γράφει - το έδαφος για ανθρωπιστική βοήθεια... Σε καμία περίπτωση το χάος της Αλβανίας δεν επιτρέπεται να μεταπηδήσει στο Κόσσοβο και στην υπόλοιπη Μακεδονία και έτσι να εξαπολύσει τον πόλεμο στα Βαλκάνια".

Η "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ",τέλος, σε σχόλιό της, που κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνει: "Η Δύση σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα στον εαυτό της... Το σημαντικότερο καθήκον της Δύσης στην Αλβανία θα ήταν ένας χωρίς εξαίρεση αφοπλισμός. Μόνο σε μια Αστυνομία, που θα την επιτηρούσαν δυτικοί εντεταλμένοι, θα έπρεπε να επιτρέπεται να δοθούν ελαφρά όπλα".

Οι μάσκες έπεσαν...

Η χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν πραγματική αποκάλυψη.

  • "Υπάρχει μια αναρχία και μια αταξία, λόγω του ότι πάρα πολλοί πολίτες έχουν στα χέρια τους όπλα" και "θα πρέπει ένας διεθνής οργανισμός να ασχοληθεί με ...τη συγκρότηση μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης".
  • "Νομίζω ότι τέτοιου είδους περίπλοκες αναλύσεις, καλό είναι να αποφεύγονται, αυτή την ώρα" (απάντηση στην "περίπλοκη" (!) ερώτηση αν η κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη, ακόμα και στην περίπτωση που οι εξεγερμένοι ζητήσουν να μην υπάρξει τέτοια επέμβαση).
  • "Εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε μια τέτοια δράση".

Αυτές ήταν μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε ο Δ. Ρέππας σχετικά με την υπόθεση της Αλβανίας και τη στρατιωτική εισβολή στη γειτονική χώρα από τους ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους. Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν οργιάσει για την "πλήρη αναρχία", την "αταξία", το "απερίγραπτο χάος", τη "ζούγκλα" και τις "λεηλασίες" κατά της ελληνικής μειονότητας, στην Αλβανία. Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είπε κάτι ακόμα. Το να ζητάς "πρόσκληση" από τον δικτάτορα μιας χώρας, για να τη χρησιμοποιήσεις ως άλλοθι της στρατιωτικής εισβολής σου στη χώρα του, δε συνιστά στήριξη στον δικτάτορα...

***

Οι μάσκες πλέον έπεσαν. Ο "εχθρός" βρίσκεται στον εξεγερμένο λαό. Οι λαϊκές εξεγέρσεις συνιστούν "αταξία και αναρχία" που δε δικαιούνται να διαταράσσουν την "ευταξία" του πλιάτσικου των πολυεθνικών. Ο αλβανικός λαός, και όλοι οι λαοί, δεν είναι αρμόδιοι να καθορίζουν τις τύχες τους. Την τύχη τους πρέπει να καθορίζουν οι ιμπεριαλιστές. Οι τελευταίοι δε χρειάζονται παρά μια έγγραφη πρόσκληση από τις μαριονέτες τους, τύπου Μπερίσα, για να καταπνίξουν τους λαούς.

***

Οι μάσκες έπεσαν. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απαιτούν από την Ελλάδα να πράξει ό,τι "υποχρεούται" ως... σύμμαχος. Δηλαδή, να εισβάλει στρατιωτικά, μαζί με τους άλλους "συμμάχους" της περιοχής, στην Αλβανία. Ετσι υπαγορεύει η νέα επιχειρησιακή δομή των "δυνάμεων ταχείας επέμβασης", η νέα δομή της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα πρέπει να εισβάλει, για να "συμβάλει" στην αποκατάσταση της αμερικανοΝΑΤΟικής "νέας τάξης" στα Βαλκάνια. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε: "Θα είμαστε οι πρώτοι"! Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με "περίπλοκα" πράγματα, όπως το τι θέλει ο αλβανικός λαός! Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαντήσει. Να απειθαρχήσει σε αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τα νιάτα της χώρας σε "στρατιώτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας" ενάντια στους γειτονικούς λαούς και να καταστήσουν τη χώρα σε γέφυρα του ιμπεριαλιστικού ολέθρου στα Βαλκάνια.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ