ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

"Της νύχτας τα καμώματα"!..

ΛΑΛΟΣ ΠΙΑΤΙΔΗΣ,Στουτγκάρδη - Γερμανία. Πρόσφατα, στην ΕΤ - 1 στην εκπομπή "Νυκτερινός επισκέπτης" του δημοσιογράφου Αρη Σκιαδόπουλου, άκουσα τον κ. Ν. Χριστιανόπουλο να λέει ότι "ο Γιάννης Ρίτσος δεν είναι ποιητής, αλλά απλά στιχουργός που ελέω κομμουνισμού μεταφράστηκε σε 79 γλώσσες και έγινε γνωστός σ' όλον τον κόσμο", ότι "ήταν αναξιόπιστος... " κ. ά. Δε στέκομαι στον ρυπαρό Χριστιανόπουλο, από τέτοιους έχει γεμίσει ο κόσμος, αλλά στην κρατική τηλεόραση και στο δημοσιογράφο της. Ρωτώ γιατί επαναλήφθηκε το επόμενο βράδυ - στο δορυφορικό κανάλι - η εκπομπή; Ποιο ήταν το σπουδαίο ενδιαφέρον αυτής της συνέντευξης; Τόσο πολύ ενθουσιάστηκαν οι ιθύνοντες από το άγριο αντικομμουνιστικό μένος του Χριστιανόπουλου; Πράγματι οι εθνικοσοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, θέλησαν να χτυπήσουν τον κομμουνιστή ποιητή του λαού, του κόσμου, Γιάννη Ρίτσο. Οσο για τον δημοσιογράφο Σκιαδόπουλο, αυτός όχι μόνο δεν αντέδρασε - έστω για την τιμή των όπλων - αλλά σιγοντάριζε... Από τη μια μεριά στήνουν φανταχτερά πανηγύρια, χωρίς ίχνος αισθητικής, για πολιτιστικές πρωτεύουσες, μιλούν για παγκόσμιο ελληνικό πολιτισμό, προγονολατρία και από την άλλη ό,τι είναι γνήσιο ελληνικό, ανθρώπινο, το χτυπούν με όλα τα μέσα, ιδίως όταν προέρχεται από τον κομμουνιστικό χώρο.

Δε θυμίζουν τίποτα καλό!..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ,Πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Κολωνού. Σε κάθε γενική συνέλευσή μας από το 1975, βάζω πάντα το ζήτημα ανέγερσης Μνημείου της Εθνικής μας Αντίστασης στην Αθήνα. Είμαι 87 χρόνων και ζητάω να φύγουνε εκείνα τα ξένα αγάλματα από την πρωτεύουσα, που δεν έχουν να μας θυμίζουν τίποτα το καλό, παρά μόνο τη δυστυχία που έχουν φέρει στον τόπο μας.

Να φύγει από εκεί που είναι σήμερα, το άγαλμα του Κωνσταντίνου και στη θέση του να στηθεί το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Να φύγει το άγαλμα του Τρούμαν, που μας θυμίζει όλα τα δεινά του ψυχρού πολέμου που επί εποχής του ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε, με τους Αμερικάνους πάντα ρυθμιστές στη χώρα μας.. Στη θέση του να γίνει μνημείο των τριών ΕΠΟΝιτών που πέσανε για τη λευτεριά στη μεγάλη διαδήλωση το 1943, γιατί αυτή η κορνίζα που υπάρχει στη γωνία της Τράπεζας Ελλάδας στην οδό Πανεπιστημίου, δε διακρίνεται και είναι ντροπή. Είναι ντροπή για όλο τον ελληνικό λαό και κυρίως για τους κυβερνώντες μας, να μην τιμούμε όπως πρέπει τους ήρωές μας, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Κίνηση απελπισίας

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση γονείς και μαθητές με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς είναι κίνηση απελπισίας της κυβέρνησης και των υποτακτικών της - όπως και το σαμποτάρισμα στα τρακτέρ των αγροτών. Είναι επίσης μια επικίνδυνη κίνηση, που έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό του εκπαιδευτικού κόσμου από το κύριο αίτημα αυτού του αγώνα, που είναι η δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου πάλης απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον τους για τις δήθεν "χαμένες ώρες" των μαθητών είναι εντελώς προσποιητό και δεν έχει ουσιαστική βάση για τους εξής λόγους: Οι ώρες που χάνονται από τις χιλιάδες ακάλυπτες θέσεις δασκάλων και καθηγητών, αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας του υπουργείου, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που χάνονται με την απεργία. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που εκπορεύεται από τη "Λευκή Βίβλο" για την Παιδεία και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το πενιχρό 7,2% για την Παιδεία, τα ηθελημένα, ελλιπή σχολικά και ακαδημαϊκά συγγράμματα, τα απαράδεκτα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι διπλοβάρδιες στα σχολεία είναι εκείνα που κάνουν να χάνεται ουσιαστικά το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές.

Η άνθηση της παραπαιδείας επιβεβαιώνει, εκτός των άλλων, και το παραπάνω συμπέρασμα. Αλήθεια, όταν τα σχολεία λειτουργούν "κανονικά", χωρίς απεργίες, καταλήψεις και άλλες "παράνομες" ενέργειες, τα παιδιά δεν παρακολουθούν φροντιστήρια;

Αυτά και πολλά άλλα επιχειρήματα προβάλλει η κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ για να καλύψουν την αδιαλλαξία τους στην πολιτική του Μάαστριχτ. Η απάντηση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι η δυναμική συνέχιση του αγώνα, με συντονισμό όλων των φορέων της εκπαίδευσης σε ένα κοινό μέτωπο, ενάντια σ' αυτή την πολιτική, με αίτημα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

ΑΡΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Σπουδαστής ΤΕΙ

Νέα Ιωνία Αττικής

Ολυμπιακοί Αγώνες, προς τι;

Αν συμφωνήσουμε, ότι μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, πρέπει να εξιδανικεύεται ο άδολος, ανιδιοτελής και ανυστερόβουλος σωματικός αγώνας (ευγενής άμιλλα), ότι αυτοί και το πνεύμα τους αποτελούν εθνική μας κληρονομιά, που πρέπει να διαφυλάσσουμε "ως κόρη οφθαλμού", από κάθε είδους εκτροπή... (παράδοση) και ότι ως χώρα, διανύουμε μια περίοδο "λιτότητας" χωρίς ημερομηνία λήξης και με ανοιχτές "κοινωνικές πληγές", που απεγνωσμένα επιζητούν την επούλωσή τους... (συνέπεια του υφιστάμενου πολιτικο- κοινωνικο- οικονομικού συστήματος, "οικονομία της αγοράς"...) τότε, γιατί τρέχουμε και δε φθάνουμε, φιλάμε "κατουρημένες ποδιές" και παρακαλάμε τους "αθάνατους" (sic) της ΔΟΕ, να μας επιτρέψουν τη διοργάνωσή τους το 2004;

Πολύ δε περισσότερο, αυτό να το κάνουμε σήμερα, όταν, συν τοις άλλοις, είναι δεδομένο ότι:

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ολότελα ξεστρατίσει από το δρόμο.. του "Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού"... (συνέπεια του αυξανόμενου "παγκόσμιου ανταγωνισμού", σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ατομικές, ομαδικές, σε επίπεδο κρατών κλπ).

Υποδαυλίζουν στο έπακρον τη ματαιοδοξία ορισμένων, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή τους στο κυνήγι ενός υπεσχεμένου "θησαυρού"... (εξαρτημένοι από τη νοοτροπία του "πρωταθλητισμού", που δεν έχει καμιά σχέση με τον αθλητισμό).

Πέρα και έξω από κάθε "αθλητική λογική", έχουν μετατραπεί σε ένα προκλητικά πολυέξοδο "υπερθέαμα", από το οποίο αποκομίζουν κέρδη μόνον όσοι ποικιλότροπα το εμπορεύονται και το εκμεταλλεύονται, σε όλα τα επίπεδα... (συνεπείς στην άποψη, "να κάνουμε έξοδα για να έχουμε έσοδα", αρκεί τα λεφτά που θα διαχειριστούν, να μην είναι δικά τους).

Παρ' όλα όσα υποστηρίζονται "περί αναβάπτισής τους στην εθνική μας κολυμπήθρα", αυτό είναι αδύνατο να συμβεί.

Στο "διά ταύτα" και επί της ουσίας:

Να αξιοποιήσουμε τα όποια χρήματα προβλέπονται για τη διοργάνωση του σύγχρονου είδους Ολυμπιακών Αγώνων, που συνοπτικά σκιαγράφησα, προχωρώντας στην εγκατάσταση, σε κάθε γειτονιά και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, μιας πλήρους οργάνων Παιδικής Χαράς. Στη γυμναστηριακή οργάνωση όλων των διαθέσιμων, για το σκοπό αυτό, σχολικών αυλών, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και να προγραμματίσουμε, σε βάθος χρόνου, την ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, προς όφελος ολόκληρου του ελληνικού λαού, χωρίς ανταποδοτικά τέλη.

Ε, όχι συναγωνιστή Βαργιάνη!

Οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ απευθύνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης και συναγωνιστή τους στην Εθνική Αντίσταση Ευάγγελο Γιαννόπουλο την παρακάτω ανοιχτή επιστολή:

Συναγωνιστή, καπετάν Βαργιάνη! Εμείς οι συναγωνιστές σου, του Λόχου των Μελισσίων του 5ου Τάγματος του ΕΛΑΣ, που ήσουν καπετάνιος μας, διαβάσαμε στο "Ριζοσπάστη" (19 - 2 - 97) το εξώδικο που έστειλες για την καταχώριση της ανακοίνωσης της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών, με το οποίο ζητάς να προβεί σε "δήλωση μετανοίας" και τρίβαμε τα μάτια μας!

Αλήθεια, συναγωνιστή Γιαννόπουλε, ξεχνάς ότι μια δήλωση είχε εκείνα τα ηρωικά χρόνια άμεση σχέση με τη ζωή και το θάνατο; Τίποτα δε διδάχτηκες από την ιστορία των κομμουνιστών; Και πώς έφτασες σ' αυτό το σημείο εσύ, που, με το ψευδώνυμο "ΒΑΡΓΙΑΝΗΣ" στην Εθνική Αντίσταση, δίδασκες εμάς τους μαχητές σου τιμή, αξιοπρέπεια, ηθικό ανάστημα... Οταν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές δίναμε τον υπέρ πάντων αγώνα για τη Λευτεριά, την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Λαϊκή Κυριαρχία.

Εμείς, όσοι ζούμε, μαχητές του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ δεν ξεχνάμε: Τον ΠΥΡΕΝΗ Κυριάκο, που αρνήθηκε ν' αποκηρύξει τις ιδέες του και τον κρέμασαν στα Γιούρα, στη "Συκιά του Γλάστρα". Τον ΧΑΤΖΗΔΙΑΜΑΝΤΗ Σταύρο, που τον βασάνισαν τρομερά οι Χίτες και του έφαγαν το ένα αυτί. Τον ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ Παναγιώτη, τον ΤΟΥΝΤΑ Ανδρέα, τον φρούραρχό μας ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Στέλιο, τον ΤΣΙΜΠΡΙΚΙΔΗ Κυριάκο, που ήταν στο Υπασπιστήριο του Τάγματός σου. Και πόσους άλλους, που έφυγαν απ' τη ζωή πικραμένοι, αλλά περήφανοι, με ψηλά το κεφάλι! Τι παλικάρια, ε! συναγωνιστή Βαργιάνη.

Ητανε τυχεροί. Γιατί πέθαναν νωρίς. Και δεν είδαν το κατάντημα του καπετάνιου τους. Πού να φανταστούν, όταν δίναμε μάχες ενάντια στους Γερμανούς και ύστερα ενάντια στους Εγγλέζους, στη "Σωτηρία", στο Κεφαλάρι Κηφισιάς και αλλού, ότι ο καπετάνιος τους θα γινότανε προσκυνητής του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, υπηρέτης των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, και της πολιτικής του Μάαστριχτ; Και να μας απειλεί σήμερα με το "Ιδιώνυμο" του Βενιζέλου, με το Νόμο 509 του Εμφυλίου Πολέμου κλπ.

Ε, όχι! Σε καλούμε να ανακαλέσεις.

Η ΔΕ του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Μελισσίων

Σήμερα στο Κιλελέρ

Πιστός υπηρέτης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, της ολέθριας ΔΕΕ του Μάαστριχτ, του φιλοπόλεμου αμερικοΝΑΤΟικού μπλοκ και των εταίρων του έχει αναδειχτεί ο πρωθυπουργός της χώρας μας Κ. Σημίτης. Αυτή δε η αντιλαϊκή, ξενόδουλη και ανθελληνική πολιτεία του βγήκε ανοιχτά στο προσκήνιο, τελευταία με το ξέσπασμα των γιγαντιαίων μαζικών απεργιών και συλλαλητηρίων, αγροτών, ναυτεργατών, εκπαιδευτικών, πολυτέκνων, εργατοϋπαλλήλων, οικοδόμων, συνταξιούχων και άλλων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Σήμερα 16 Μάρτη, που γιορτάζουμε την επέτειο της ματωμένης εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων του Κιλελέρ εναντίον των τσιφλικάδων, πριν 87 χρόνια, τιμούμε τους πρόσφατους αγώνες των αγροτών της Θεσσαλίας. Οι περισσότεροι είναι συνεχιστές του πρωτεργάτη της αγροτικής κίνησης Μαρίνου Αντύπα, ανυποχώρητου αγωνιστή για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών του θεσσαλικού κάμπου, δολοφονημένου από τους τσιφλικάδες το 1904. Είναι συνεχιστές της Εθνικής Αντίστασης και της αντιδικτατορικής πάλης κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Εχοντας όλοι αυτοί οι ξωμάχοι της θεσσαλικής γης, μια τέτοια ρωμαίικη ρίζα, χωρίς βέβαια να την επικαλούνται από μετριοφροσύνη πουθενά, ζήτησαν επανειλημμένως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τώρα από τον εκσυγχρονιστή Σημίτη να δώσουν λύση στα προβλήματά τους, που οξύνθηκαν στο έπακρο, να ικανοποιήσουν τα 6 αιτήματα που πρόβαλαν με τις κινητοποιήσεις τους.

Ομως ο πρωθυπουργός του "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ, Σημίτης, όχι μόνο απέκρουσε με περιφρόνηση τις προτάσεις τους, αλλά από την επομένη, κατόπιν εντολής του, πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ και χιλιάδες αστυνομικοί περίζωσαν τους κάμπους και τους δρόμους, απαιτώντας να διαλυθούν οι αγρότες, αποσύροντας και τα τρακτέρ τους, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας είχαν παρατάξει στους δρόμους, χωρίς καθόλου να παρεμποδίζουν τη συγκοινωνία.

Τα κυβερνητικά σήματα, τα εκπορευόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου, δε σταμάτησαν εδώ. Με εκτελεστές τα ΜΑΤ και την Αστυνομία προχώρησαν στην επιχείρηση "Βουλκανιζατέρ" και κατέστρεψαν τα λάστιχα εκατοντάδων τρακτέρ αγροτών στις Μικροθήβες.

Οι αγρότες όμως με τη συμπαράσταση του εργαζόμενου λαού συνεχίζουν τον αγώνα. Με τον πρόσφατο ξεσηκωμό τους έγραψαν μια νέα λαμπρή σελίδα στη νεότερη ιστορία του αγροτικού μας κινήματος.

Θα δώσουν και σήμερα μαζικά το αγωνιστικό "παρών" στο Κιλελέρ με τη βεβαιότητα ότι τελικά θα νικήσουν.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΑΛΕΖΑΣ

ΕΑΜικός Επαρχος Εδεσσας,

Σκύδρα Ν. Πέλλας

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΜΑΝΩΛΗ ΔΡΑΚΑΚΗ,Μέσκλα Χανίων Κρήτης. Μερικοί στίχοι από τον "όρκο του ανθρωπιστή" που μας έστειλες: Θ' αγωνιστούμε,/ για έναν κόσμο αφέντη/ πάνω στη γη του,/ για τη λευτεριά,/ για τον πολιτισμό/για σχολεία, για τον άνθρωπο.

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ,Ανώγια Κρήτης. Το αφιέρωμα της εφημερίδας μας στα 50χρονα του ΔΣΕ δεν αποσκοπούσε στο να γράψουμε ολόκληρη την ιστορία του Εμφυλίου πολέμου. Παράλειψη που δε γράψαμε για την Κρήτη.

- ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΓΟΥΝΑΡΗ,Γρεβενά. Ν. ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ,Παγκράτι, Αθήνα. Πήραμε τους στίχους σας.

- ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ,Νίκαια Πειραιά. Το σημείωμά σας που αναφέρεται σε διάφορα θέματα το πήραμε.

- ΓΙΩΡΓΟ ΒΕΗ,Συκιές Θεσσαλονίκης. Πήραμε τα σκίτσα σας.

- ΗΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ,Πεύκη Αθήνα. Πήραμε το γράμμα σας.

- ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,Αγία Παρασκευή Αθήνα. Το θέμα με το οποίο ασχολείστε στο γράμμα σας, έχει εξαντληθεί, να μην επανερχόμαστε.

- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΪΖΟΣ,Περισσός Αθήνα. Είναι αδύνατον να δημοσιεύουμε κείμενα τόσο μεγάλα, όπως το δικό σας.

Ω, αγρότη, ψωμοδότη!

Ω, αγρότη, ψωμοδότη,

ω, αγρότη δουλευτή,

που απ' το πρωί ως το βράδυ

σκύβεις πάν' από τη γη.

Μια σβαρνίζεις, μια σκαλίζεις,

μια θερίζεις κι αλωνίζεις

και μαζεύεις το χρυσάφι

που σου δίνει το χωράφι.

Το ψωμί που τρώμε όλοι

στο χωριό μα και στην πόλη.

Κι αν δουλεύεις όλη μέρα,

δεν είδες ως τώρα άσπρη μέρα.

Πάντα είσαι χρεωμένος

και πολύ απελπισμένος.

Γι' αυτό έκλεισες τους δρόμους

και αντιτίθεσαι στους νόμους

που υπαγορεύει η ΕΟΚ

και πιστά τους εφαρμόζει

το "σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ".

Θα νικήσετε μόνο ενωμένοι!

Ενωμένοι σα γροθιά,

να κάνετε ν' ακούσουν

τα "βουλωμένα" αυτιά...

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Γαλάτσι

Mε τη βεβαιότητα ότι, τελικά, θα νικήσουν, οι αγρότες θα δώσουν σήμερα το αγωνιστικό "παρών" στο γιορτασμό του Κιλελέρ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ