ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Οπλο" η δύναμη των λαϊκών μαζών

Η λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία έθεσε στην ημερήσια διάταξη ένα θέμα - κλειδί στην ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης και γι' αυτό "εξορκισμένο", ακόμα και ως σκέψη, από τους θεωρητικούς του "τέλους της ιστορίας". Εθεσε μετ' επιτάσεως ένα ζήτημα, που δε θα μπορούσε να προσδιοριστεί, παρά μόνο έτσι: Το δικαίωμα των λαών στην αντίσταση, στη διεκδίκηση, στην εξέγερση. Ο αλβανικός λαός "κατέκτησε" αυτό το δικαίωμα μέσα από τους δρόμους εκείνους, που αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, οδηγούν στην αφύπνιση των μαζών."Κατέκτησε" και "εξασκεί" το δικαίωμα στην εξέγερση, αφού, πρώτα, έζησε το καθεστώς της τυραννίας. Βίωσε τον ολοκληρωτισμό της δικτατορίας του μαφιόζικου καπιταλισμού. Υπέστη τα δεσμά της πλήρους ανελευθερίας. Γεύτηκε τα αγαθά της εξαθλίωσης και της πείνας, που συνεπάγεται η κατοχή μιας χώρας από τους ιμπεριαλιστές. Ο αλβανικός λαός εξεγέρθηκε, όταν πια μετατράπηκε απόλυτα σε περιφερόμενο ζητιάνο και δούλο, σε ζωντανό πείραμα της μετατροπής του ανθρώπου σε άθυρμα των μηχανισμών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της επέλασης των πολυεθνικών. Αν, δε, κάτι μπορούμε να συναγάγουμε ως επιπλέον συμπέρασμα, είναι ότι η χειραφέτηση της συνείδησης του λαού είναι αναγκαίο να προωθείται και να πραγματοποιείται, πριν ακόμα υποστεί τα πάνδεινα της απόλυτης εξαθλίωσης.

***

Γι' αυτό, δικαίως, εξεγέρθηκε ο αλβανικός λαός. Γιατί αυτό είναι το τελευταίο αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα, που του "άφησε" ο πολιτισμένος κόσμος της Δύσης. Του το "άφησαν", όχι γιατί το ήθελαν, όχι ως "παραχώρηση", αλλά γιατί ανήκει σε εκείνα τα λαϊκά δικαιώματα, που οι κατακτητές και οι εκμεταλλευτές δεν μπορούν να καταργήσουν, όση βία κι αν ασκήσουν. Και γι' αυτό, η εξέγερση είναι το καταφύγιο και η επιβεβλημένη αντίδραση των λαών, όταν γίνεται πασιφανές και αντιληπτό στη λαϊκή συνείδηση ότι η υπάρχουσα κατάσταση δε "ρετουσάρεται", αλλά μόνο ανατρέπεται.

Οσοι επιδιώξουν - καλόπιστα - να αναζητήσουν την επιβεβαίωση του δικαιώματος στην εξέγερση, στο περίφημο αποτέλεσμα που θα έχει, στο αν δηλαδή, τελικά, αυτή η εξέγερση θα οδηγήσει στην ανατροπή και στη σύσταση του "νέου", ένα πρέπει να γνωρίζουν: Ποτέ το "νέο" δε θα έρθει, αν δεν υπάρξει η λαϊκή εξέγερση. Ποτέ η ανατροπή δε θα γίνει πραγματικότητα, αν δεν προηγηθεί η εξέγερση. Και ποτέ μα ποτέ οι κινήσεις των μαζών δεν είναι νοητό να περάσουν από πειραματικά εργαστήρια "εξασφάλισης του αποτελέσματος" για να εκδηλωθούν, γιατί, πολύ απλά, τέτοια εργαστήρια δεν υπάρχουν. Και όσοι τα επικαλούνται δε στοχεύουν, παρά στην αποφυγή των εξεγέρσεων που θα φέρουν το "νέο". Οσο για εκείνους, που η αλλεργία τους κατά των λαϊκών εξεγέρσεων είναι αυτή που τους καθιστά θεωρητικούς του "μάταιου", εκπροσωπούν εκείνο το είδος της κακοπιστίας, με το οποίο δεν αξίζει να ασχολείται κανείς.

***

Τι είναι, όμως, αυτό που ζητά ο αλβανικός λαός; Τίποτα περισσότερο από ελευθερία. Από τη δυνατότητα να δουλεύει και να ζει. Από το στοιχειώδες να μπορεί να κατοικήσει στον τόπο του. Από το δικαίωμα να μην τον κλέβουν και να διακυβερνάται, όχι από μαριονέτες των ιμπεριαλιστών, αλλά να αναγνωρίζει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας του, εκείνους, που, τουλάχιστον, δεν τον φυλακίζουν στη μιζέρια και που δεν ενεργούν ως δεσμώτες των κοινωνικών και δημοκρατικών του ελευθεριών. Απέναντι σε όλα αυτά τα αυτονόητα, οι "σωτήρες" της Δύσης έχτισαν ένα γκέτο δικτατορίας, μέσα στο οποίο το μόνο αναγνωρισμένο και νομιμοποιημένο "δικαίωμα" ήταν το πλιάτσικο από τις δυνάμεις των "απελευθερωτών" και "εκπολιτιστών" του λαού της Αλβανίας.

Αυτή είναι η "συνταγή" της "νέας τάξης", που θέλησαν να εφαρμόσουν στη γειτονική χώρα οι γκάνγκστερ της διεθνούς αταξίας και βουλιμίας του μεγάλου κεφαλαίου. Και απέναντι σε αυτή τη "συνταγή", εξεγέρθηκε ένοπλα ο αλβανικός λαός. Κι όμως. Σήμερα, οι βίαιοι εξανδραποδιστές του οτιδήποτε θυμίζει ανθρωπιά στην Αλβανία ντύνονται το προσωπείο του αιματοκυλισμένου "ουμανισμού", που επέδειξαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Σομαλία, στη Ρουάντα, δυσανασχετούν για τον ένοπλο χαρακτήρα της εξέγερσης και δακτυλοδείχνοντας τον ένοπλο αλβανικό λαό, αποφαίνονται: "Είμαστε από θέση αρχής κατά οποιασδήποτε βίας"!

***

Δεν υπάρχει ντροπή, για να την επικαλεστεί κανείς και να την αναζητήσει στο πρόσωπο των μακελάρηδων των λαών. Μόνο από υποκρισία και κυνισμό είναι φτιαγμένη η ιδιοσυγκρασία τους. Τόση υποκρισία, που μιλούν για "μη βία" οι παγκόσμιοι δολοφόνοι! Αυτοί που καθόλου δεν ενοχλούνται από τη βία που ασκούν τα βομβαρδιστικά τους στα Βαλκάνια ή από τη βία που "εγγυούνται" τα όπλα, όταν αυτά βρίσκονται στα χέρια των δικτατόρων, τύπου Μπερίσα. Αντίθετα, οι δήθεν αρχές τους, περί "μη βίας", αναφύονται στο προσκήνιο, όταν οι λαοί, μη έχοντας άλλη επιλογή, παίρνουν όλα τα μέτρα, ακόμη και τα όπλα, ώστε να μην οδηγηθούν σαν πρόβατα στα σφαγεία των Μπερίσα. Είναι σαφές γιατί. Ξέρουν να ξεχωρίζουν την αποδεκτή από τη μη αποδεκτή βία. Αποδεκτή είναι η δική τους, η αντιδραστική, η ιμπεριαλιστική βία. Το ανοσιούργημα αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός θα εξοπλιστεί για να την αντιμετωπίσει! Ομως, αυτό που σίγουρα ενοχλεί τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και όλους τους χειροκροτητές του "ανθρωπισμού" τους, όπως η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι μόνο τα όπλα που έχει στην κατοχή του ο αλβανικός λαός. Εκείνο που βαθιά τους απειλεί, εκείνο που ουσιαστικά τους τρομοκρατεί, είναι η δύναμη των εξοπλισμένων, οργανωμένων μαζών. Γιατί εκεί βρίσκεται το "όπλο" των λαών, μαζί και του αλβανικού. Το "όπλο" τους είναι η μαζική εισβολή τους στο προσκήνιο της συγγραφής των κοινωνικών εξελίξεων. Η δύναμη δε βρίσκεται, τόσο στα Καλάσνικοφ, όσο σ' αυτούς που τα κρατάνε. Δηλαδή στην εξεγερμένη λαϊκή μάζα, που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του αλβανικού λαού. Και αυτό είναι το αιώνιο πρόβλημά τους. Οτι τη δύναμη που αναπτύσσουν οι λαϊκές μάζες, όταν έρχονται στο προσκήνιο της ιστορίας, όσες φορές κι αν την καταπνίξουν, τελικά, δεν μπορούν να την "αφοπλίσουν".

Ν. Μπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμονή στη λογική της επέμβασης

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε "να μη χάσει την ευκαιρία", να παίξει "πρωταγωνιστικό ρόλο", να αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Αλβανία κάτω, βέβαια, από την καταλυτική παρέμβαση της λαϊκής εξέγερσης, μεγάλωσαν το "άγχος" της κυβέρνησης να προλάβει και να παρέμβει στις εξελίξεις.

Σύσσωμη η οικονομική ολιγαρχία, τα ΜΜΕ, αλλά και τα υπόλοιπα, εκτός από το ΚΚΕ, κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης. Καμία κριτική φωνή, μόνο εποικοδομητικές προτάσεις και υποδείξεις στη βασική γραμμή. Η ευόδωση των στόχων της κυβέρνησης αποκτά "οικουμενικό" συναινετικό χαρακτήρα και γίνεται υπόθεση όλων των στηριγμάτων του συστήματος.

Στόχος της απροσχημάτιστης ανάμειξης και επέμβασης στις εξελίξεις της γειτονικής χώρας, ο έλεγχος της νέας κατάστασης, είτε με τη στήριξη και διάσωση του καθεστώτος Μπερίσα, είτε με την ποδηγέτηση των εξεγερμένων και τον εξαναγκασμό τους σε αποδοχή των κεντρικών συμφωνιών. Προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η κυβέρνηση δε δίστασε να χρησιμοποιήσει όσα μέσα έχει στη διάθεσή της. Στο πολιτικό επίπεδο τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Μπερίσα και πάσχισε να υπαγορεύσει τη μορφή του "νέου" πολιτικού σκηνικού. Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Η τακτική της, τακτική ενεργούς συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, δε δίστασε να συμπεριλάβει σχέδια για στρατιωτική επέμβαση, μέσω βέβαια του ΝΑΤΟ ή της ΔΕΕ, ώστε να εδραιώσει ως μικρός ιμπεριαλιστής την ηγεμονική παρουσία της στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πρωτοστάτησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ληφθεί απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, αναλαμβάνοντας ακόμη και την ευθύνη της πρωτοβουλίας υλοποίησής της.

Την ίδια στιγμή βέβαια ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών διακήρυσσαν υποκριτικά ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία! Παράλληλα έντυνε την όλη επιχείρηση επέμβασης με τη σημαία της διάσωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή! Οπως ακριβώς συνηθίζουν να κάνουν και οι Αμερικανοί κάθε φορά που δικαιολογούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στη λογική της νέας τάξης

Η κυβέρνηση Σημίτη αποδεικνύει ότι έχει ασπαστεί και "ενσωματωθεί" πλήρως στη λογική της "νέας τάξης πραγμάτων" και επιχειρεί, στο μέτρο των δυνάμεών της, να παρέμβει στις ανακατατάξεις και το μοίρασμα των αγορών στην περιοχή, διεκδικώντας ένα μερίδιο για την "εγχώρια" οικονομική ολιγαρχία. Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος που εξηγεί την έντονη δράση της κυβέρνησης. Η πολιτική και στρατιωτική παρέμβαση στοχεύει στη στήριξη της επιθετικής οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, μέσω της δράσης των πολυεθνικών στην περιοχή. Η Αλβανία θεωρείται "ζωτικός χώρος", που υπάγεται στη "ζώνη της δραχμής" και πρέπει με κάθε θυσία να διασωθεί. Ηδη έχει γίνει μια άτυπη μοιρασιά με την Ιταλία, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων και επιχορηγήσεων, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί το "Νότο" ενώ η Ιταλία το "Βορρά".

Η διατήρηση και εδραίωση της θέσης της Ελλάδας στην Αλβανία θεωρείται ως πρόκριμα για την τύχη γενικότερα της επιχείρησης μετατροπής των βαλκανικών χωρών ως "οικονομική ενδοχώρα", ως ζώνης φτηνής εργατικής δύναμης και ασύδοτης εκμετάλλευσης των όποιων πόρων διαθέτουν. Τα επόμενα βήματα είναι η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση ενθαρρύνει τα "μεγάλα αφεντικά" - χαρακτηριστική περίπτωση οι Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Κοπελούζος, που στο πρόσφατο παρελθόν συναντήθηκαν με την υπουργό Ανάπτυξης ακριβώς γι' αυτό - να προχωρήσουν τα "επενδυτικά σχέδιά" τους, ενώ αναλαμβάνει να τους καλύψει - οικονομικά εννοείται - από τους "κινδύνους" που διατρέχουν.

Από το 1989 η ντόπια άρχουσα τάξης επιχειρεί να "βάλει πόδι" στα Βαλκάνια και να παίξει ηγεμονικό ρόλο, με πενιχρά έως ανύπαρκτα αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Τώρα θεωρεί ότι είναι η πιο μεγάλη ευκαιρία και γι' αυτό "τα παίζει όλα".

Αυτό που δεν παίρνει υπόψη της η κυβέρνηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά της, είναι η θέληση του λαού της Αλβανίας, ο οποίος απέδειξε ότι είναι "αστάθμητος παράγοντας" στην προσπάθεια για τον έλεγχο των εξελίξεων και την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς υπό την κηδεμονία των υποστηρικτών του Μπερίσα.

Η αλληλεγγύη στο λαό της Αλβανίας και η απαίτηση να αφεθεί μόνος του χωρίς ξένες παρεμβάσεις να καθορίσει το μέλλον του, δεν μπορεί παρά να είναι η βασική αρχή μιας προοδευτικής πολιτικής που αντιστέκεται στα σχέδια της νέας τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανάγκη να αποκαλύπτονται και να καταγγέλλονται τα σχέδια της κυβέρνησης Σημίτη, να οργανώνεται η αντίσταση και πάλη του ελληνικού λαού ενάντια σε σ' αυτά τα σχέδια και κάθε επέμβαση, που επιχειρείται να εμφανιστούν ως τη μόνη πολιτική που ανταποκρίνεται στα "εθνικά συμφέροντα". Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με την πολιτική της επέμβασης στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, υπονομεύει την ειρήνη, την καλή γειτονία και τη φιλία των λαών, προκειμένου να αποκομίσει αβέβαια αποτελέσματα, για χάρη των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Παλιά ιστορία σε νέα έκδοση

Η ιδέα της Κεντροαριστεράς προβάλλεται ως νέα. Ως ανάγκη ανταπόκρισης στις ...προκλήσεις της εποχής! Σ' αυτό το πλαίσιο, προσκλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού ΔΚΑ Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Η επίσκεψη και οι παρεμβάσεις του ίδιου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αξιοποιήθηκαν και προβλήθηκαν δεόντως, για να παρουσιάσουν τον προβληματισμό τους για το ...νέο: Την Κεντροαριστερά.

Τα περί την Κεντροαριστερά δεν αποτελούν μια καινούρια υπόθεση. Οσον αφορά τη χώρα μας, έχουν ιστορία μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων.Πρόκειται για μια ιστορία, την οποία πολλοί φροντίζουν να κρύβουν κατά κανόνα, παρουσιάζοντας τα σημερινά κεντροαριστερά σενάρια ως καρπό του σύγχρονου (!) προβληματισμού... Κρύβουν, επίσης ότι οι προβληματισμοί τους περί την Κεντροαριστερά έχουν συμπέσει άμεσα και χρονικά, με τα υπό προώθηση σενάρια της άρχουσας τάξης. Σενάρια παγίδευσης του λαού, που θα αντικαταστήσουν, όταν χρειαστεί, την κλασική λειτουργία του δικομματισμού. Πώς; Φέρνοντας στην κυβερνητική εξουσία, όχι ένα, αλλά τη συνεργασία δύο ή περισσότερων κομμάτων, της ίδιας, εννοείται, πολιτικής γραμμής.

Σήμερα, οι επιδιώξεις συμμαχιών του ΣΥΝ συμπίπτουν με τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, γεγονός, που, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, δεν ίσχυε παλιότερα, βασικά και κύρια γιατί το ΠΑΣΟΚ διέθετε άνετη εκλογική αυτοδυναμία. Σήμερα αυτή η πλειοψηφία δοκιμάζεται. Επιπλέον - που είναι το κυριότερο - άλλαξαν και οι συνθήκες. Η επέλαση των πολυεθνικών επιβάλλει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικοπολιτικές συναινέσεις και συμπράξεις. Κι αυτές ευνοούνται από το γεγονός ότι η "νέα Αριστερά", δηλαδή ο ΣΥΝ, έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων κάθε ίχνος αριστερής παράδοσης. Εχει πολιτική γραμμή, που αποτελεί κράμα σοσιαλδημοκρατικών και νεοφιλελεύθερων απόψεων,που απέχουν ακόμη και από τον ρεφορμιστικό τρόπο πάλης. Εχει ουσιαστικά ακόμα περισσότερο ταυτιστεί προγραμματικά με το ΠΑΣΟΚ,άσχετα από τις αντιπολιτευτικές κορώνες που γίνονται για πολύ συγκεκριμένους κάθε φορά λόγους.

Το ότι, λοιπόν, η Κεντροαριστερά αποτελεί μια υπόθεση τριάντα και πάνω χρόνων, αποδείχνει ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε με τη νέα έκδοση μιας παλιάς ιστορίας. Το επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες πρωτοκλασάτων σοσιαλδημοκρατών του χώρου της "ανανέωσης".

1. Γράφει ο Τ. Μπενάς στο αποκαλυπτικό βιβλίο του "Ενα Συνέδριο, που δεν έγινε ποτέ": "Η ανάλυση, όμως, που επιχειρούν οι Θέσεις του Γ Συνεδρίου της ΕΔΑ (1966), για την κεντροαριστερή τάση της Ενωσης Κέντρου, είναι πραγματικά τολμηρή και σοβαρή, γιατί, αφ' ενός μεν, αποκρούει τη "σκληρή" γραμμή για καταγγελία της Ομάδας Ανδρέα Παπανδρέου και, αφ' ετέρου, προσδιορίζοντας ευκρινώς τα όρια της πολιτικής της Ομάδας αυτής, προτείνει μια ελαστική αντιμετώπιση από την Αριστερά, που θα άφηνε ανοιχτό το δρόμο για μια μελλοντική συνεργασία, ίσως και συμμαχία" (σελ. 46).

2. Στο ίδιο βιβλίο, ο Τ. Μπενάς παραθέτει απόσπασμα των "Θέσεων" για το Γ Συνέδριο της ΕΔΑ (το Συνέδριο, όπου θα επιχειρούνταν ο διεμβολισμός του ΚΚΕ). Σ' αυτό υπογραμμίζεται: "Η λογική προέκταση του ερωτήματος θα ήταν ν' ανοίξουμε πολεμική εναντίον αυτής της Ομάδας (του Α. Παπανδρέου). Δεν πρέπει να συμφωνήσουμε με την πολιτική αυτή. Η υιοθέτηση από την Ομάδα αυτή όσο γίνεται περισσοτέρων στοιχείων δημοκρατικού προγράμματος και, μέσω αυτής, από ευρύτερες μάζες συμβάλλει στο να μπορούν καθαρότερα και να προσανατολιστούν και να αξιώσουν την εφαρμογή των υπεσχημένων. Και δε φοβόμαστε ότι από αυτή τη διαδικασία θα χάσουμε" (σελ. 45).

3. Στο βιβλίο του "ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ" και με τίτλο του σχετικού κεφαλαίου "Να στηρίξουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου", ο Λ. Κύρκος γράφει: "Επέμεινα να στηρίξουμε τον Α. Παπανδρέου. Δεν υποτιμούσα τα επιχειρήματα εναντίον του. Αλλά ήταν ένας φρέσκος άνθρωπος, θρεμμένος στους ορίζοντες του καιρού μας, που έδειχνε τη διάθεση να εκφράσει το πιο ριζοσπαστικό ρεύμα στους κόλπους της Ενωσης Κέντρου και μάλιστα με τη σφραγίδα ενός ονόματος, του οποίου από τον καιρό του "ανένδοτου" είχε αρχίσει να σβήνει από τη λαϊκή συνείδηση η παραπομπή στους "παπατζήδες της Ομόνοιας". Ελπιζα πως και η παλαιά μας σχέση, αλλά και οι σύγχρονες αναζητήσεις για μια σταθερή δημοκρατική πορεία και, πάνω απ' όλα, η δυναμική της ανάπτυξης του μαζικού δημοκρατικού κινήματος, θα διευκόλυναν μια σύγκλιση με την Αριστερά" (σελ. 181).

4. Σε άλλο σημείο, που το τιτλοφορεί "ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ", ο Λ. Κύρκος συνεχίζει: "Το κεντρικό νήμα της πολιτικής μου σκέψης ήταν πως χρωστούσαμε, ενισχύοντας την αυτονομία της Αριστεράς, να εργαζόμαστε σταθερά, με κάθε τρόπο για τη συγκέντρωση των ευρύτερων δυνάμεων, ώστε η ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή να στραφεί στις ώριμες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα μας οδηγούσαν σε μια δημοκρατική Αναγέννηση. Εκεί, σε μια πλατιά δημοκρατική συνεργασία, με όρους ισοτιμίας και προγραμματική βάση, απέβλεπε στρατηγικά η στήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου. Μια σταθερή γραμμή προσέγγισης μ' αυτό το ρεύμα θα ήταν δυνατό να διαφοροποιήσει όλο το Κέντρο ή να δημιουργήσει τους όρους για μια μελλοντική συνεργασία" (σελ. 183).

Ολα αυτά ερμηνεύονται από τον ίδιο τον Λ. Κύρκο ως "καρπός της συμβολής των κομμουνιστών στις γραμμές της (ΕΔΑ) - αυτών που αργότερα αποτέλεσαν το ΚΚΕ εσωτερικού" (σελ. 185).

Την απάντηση, στα όσα υποστηρίζουν ο Τ. Μπενάς και ο Λ. Κύρκος, καθώς και πολλοί άλλοι, τους τη δίνει ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, καταεξευτελίζοντας τους ουραγούς της άρχουσας τάξης. Γράφει στο βιβλίο του "Η δημοκρατία στο απόσπασμα", σελ. 272: "Η ΕΔΑ, που έπρεπε να είχε επωφεληθεί από τη διάσπαση του κόμματός μας, δεν ωφελήθηκε καθόλου. Αντίθετα, έχασε μερικούς από τους οπαδούς της, που εντάχθηκαν στις αναπτυσσόμενες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, στα πλαίσια της Ενωσης Κέντρου. Η ηγεσία της ΕΔΑ ήταν απόλυτα ενήμερη γι' αυτή τη διάβρωση που είχε υποστεί το κόμμα της και η γνώση αυτή επηρέασε την τακτική της. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΕΔΑ, μετά από λεπτομερειακή επεξεργασία, ήταν στην ουσία του σχεδόν απαράλλαχτο με το δικό μας. Η μόνη σημαντική διαφορά ανάμεσα στα προγράμματά μας αναφερόταν στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά και σ' αυτό το θέμα η ΕΔΑ υιοθέτησε μαλακή, προσεκτικά διατυπωμένη γραμμή".Και συνεχίζει παρακάτω: "Ο σημαντικότερος λόγος, για την απροθυμία μας να αποτελέσομε μαζί της λαϊκό μέτωπο, ήταν πως δεν είχαμε ανάγκη να συνεργαστούμε με την ΕΔΑ, ούτε κανένα άλλο κόμμα, για να πετύχομε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές. Ο εκλογικός μας θρίαμβος στις επόμενες εκλογές ήταν εξασφαλισμένος, εκτός αν, στο μεταξύ, κάναμε πολιτικά σφάλματα πρώτου μεγέθους".

Τόσο νέα είναι, λοιπόν, τα περί Κεντροαριστεράς. Στην πραγματικότητα, αν τα συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα την παραπέμπουν στη δεκαετία του '60, η ιστορία της, με τη μια ή την άλλη μορφή, χρονολογείται από τότε που τα μονοπώλια αναζητούν συμμαχίες για να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ