ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
Σελ. /40
«Βουνό» τα μηνύματα συμπαράστασης

Απροσδόκητα μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η εκδήλωση συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη», αλλά και των λαϊκών αισθημάτων οργής, καταδίκης και αποδοκιμασίας των αυταρχικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, η οποία - διά του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου - επιχειρεί να πλήξει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής και εκφοράς διαφορετικής πολιτικής θέσης, πρότασης και άποψης.

Ο «Ριζοσπάστης» έχει στη διάθεσή του ένα «βουνό» επιστολών και ανακοινώσεων, με αποστολείς μαζικούς φορείς, συνδικάτα, επαγγελματικές ενώσεις, προσωπικότητες της τέχνης, του πνεύματος και της πολιτικής ζωής, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Επιστολές που μόνο στο «γράμμα» διαφέρουν, αφού το πνεύμα τους κινείται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση, με κοινή την πεποίθηση πως η απόκρουση της επίθεσης αποκτά χαρακτήρα «επείγουσας ανάγκης», πριν πληγούν ανεπανόρθωτα τα ίδια τα λαϊκά δικαιώματα.

Οι απανωτές προκλήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αποδεικνύονται τελικά «μπούμερανγκ» και επιστρέφονται στον ίδιο. Ο λαός έκρινε και αποφάσισε πριν αποφανθούν τα αστικά δικαστήρια, και η απόφαση - όπως προβάλλει μέσα από τα μηνύματα - είναι μία και καταδικαστική του κυβερνητικού αυταρχισμού: Να σταματήσει τώρα η δίωξη. Να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Να μην αγγιχτούν δικαιώματα κατακτημένα με πολλές θυσίες και αίμα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
Στο εδώλιο θα κάτσουν οι διώκτες

«Δεκαετίες τώρα ο "Ρ" αντιμετωπίζει το μένος της αντίδρασης. Καταστροφή των γραφείων του, διώξεις, καταδίκες, δολοφονίες κομμουνιστών δημοσιογράφων, σημάδεψαν τη δράση της εφημερίδας, υπερασπιστή των εργατικών συμφερόντων». Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Οικοδόμων Κιλκίς.

Συνεχίζοντας σημειώνει: «Η τελευταία επίθεση έχει άλλα χαρακτηριστικά, αλλά τον ίδιο στόχο, τη φίμωσή της, την τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του σάπιου σημερινού κοινωνικού συστήματος. Ο "Ρ" σύρεται για άλλη μια φορά στα δικαστήρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης που για άλλη μια φορά διασύρει τον θεσμό, δεν ενεργεί από μόνος του. Η δίωξη είναι επιλογή συνολικά της κυβέρνησης, κάποιος "υπερχρεωμένος" έπρεπε να τραβήξει την μπόρα και η αναζήτησή του δεν ήταν δύσκολη, ήταν ήδη από μόνος του προσφερόμενος για τον τελευταίο του ρόλο».

Το Σωματείο προειδοποιεί ότι στη θέση του κατηγορούμενου θα κάτσουν οι διώκτες του «Ρ» και εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εφημερίδα και ταυτόχρονα την πεποίθηση πως «η εφημερίδα θα συνεχίσει να είναι ο θερμός και αμετακίνητος υποστηρικτής των εργατικών συμφερόντων, ότι θα συνεχίσει να προβάλει και να στηρίζει τους αγώνες μας, για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αστοχη η προσπάθεια φίμωσης του «Ρ»

«Ενέργεια φίμωσης ενός εντύπου με μακρά και πλούσια διαδρομή στη χώρα μας», χαρακτηρίζει τη δίωξη εναντίον του «Ρ» και η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η εφημερίδα δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να δημοσιεύσει τα πρακτικά της δίκης κατά τη διεξαγωγή της. Ολοι γνωρίζουμε ότι ο "Ρ" και το κόμμα που εκπροσωπεί υπήρξαν οι βασικοί πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και της ειρήνης του κόσμου. Η προσπάθεια λοιπόν της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, να κλείσει το "Ρ" είναι μάλλον άστοχη».

«Ας μην ξεχνά - συνεχίζει - ο κ. Γιαννόπουλος ότι ο "Ρ" δεν έπαψε να βγαίνει παράνομα ακόμα και κατά την περίοδο της χούντας. Οτι πάντα στέκει στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μαθητών και όλοι αυτοί δε θα επιτρέψουν το κλείσιμό του. Ας σκεφθεί, λοιπόν, ξανά ο κ. Γιαννόπουλος και η κυβέρνηση, ότι η προσπάθειά τους να κλείσουν την εφημερίδα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αντιδημοκρατική, αυταρχική και, ουσιαστικά, τρομοκρατική συμπεριφορά».

Πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στο «Ριζοσπάστη», που «πάντα συμπαραστάθηκε στη Συντονιστική Επιτροπή και προέβαλε τα θέματα της υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής. Η δίωξή της είναι πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ποινικοποιούνται πολιτική κριτική και αγώνες

Η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών εκφράζει τη συμπαράστασή της στο «Ριζοσπάστη» για την πολιτική δίωξη, που υφίσταται από την κυβέρνηση, η οποία «ποινικοποιεί την πολιτική κριτική και τους αγώνες όλων των λαϊκών στρωμάτων». Τονίζουν δε πως η συμπαράστασή τους ήταν χρέος μετά τη συμπαράσταση της εφημερίδας στο δίκαιο αγώνα τους.

ΠΕΑΕΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Απάντηση στις 9 του Απρίλη

Την έντονη διαμαρτυρία του για την σκόπιμη, πολιτική και άδικη δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη» εκφράζει το Π αράρτημα Ιστιαίας της ΠΕΑΕΑ, καταγγέλλοντας την προκλητική επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση που την στηρίζει.

Στόχος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, της επίθεσης είναι η φίμωση της φωνής της αλήθειας, της φωνής του «Ρ» και το χτύπημα του ΚΚΕ, αλλά η απάντηση των αντιστασιακών θα δοθεί στις εκλογές στις 9 Απρίλη.

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ολόψυχα στο πλευρό του «Ρ»

Ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Μαγνησίας καταγγέλλει την «αυταρχική και αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να μηνύσει το "Ριζοσπάστη" και το περιοδικό "Νέμεσις", όντας ο ίδιος μάλιστα υπεύθυνος του υπουργείου».

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή «στοχεύει στη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής και ότι πίσω από αυτήν κρύβεται η ίδια η κυβέρνηση». Δηλώνει, τέλος, πως «ο κόσμος της αδιοριστίας συμπαραστέκεται ολόψυχα στο "Ρ" και στο "Νέμεσις", που είναι και τα μοναδικά έντυπα που υποστηρίζουν τον αγώνα μας για το δικαίωμα στην εργασία».

Οχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Ο Θεόδωρος Βουνάτσης, δήμαρχος Ευεργετούλα Νομού Λέσβου, σε δήλωσή του, σημειώνει: «Πιστεύω ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται πάνω στα πραγματικά προβλήματα του λαού μας, με βάση τα γεγονότα, τις ιδεολογικές θέσεις και την ουσιαστική διάθεση για τη λύση τους. Οι ύβρεις και οι ποινικές διώξεις οδηγούν σε αποπροσανατολισμό και νοσηρό πολιτικό κλίμα. Για τους παραπάνω λόγους, εκφράζω την αντίθεσή μου στην ποινική δίωξη του "Ρ", δημοσιογραφικού οργάνου ενός ιστορικού κόμματος, από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ε. Γιαννόπουλο. Οι δημοκρατικές παραδόσεις και κατακτήσεις του λαού μας επιβάλλουν να μην ποινικοποιείται η πολιτική ζωή».

ΚΝΕ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
Στον αυταρχισμό απαντάμε με αγώνες

Ανακοίνωση για τη δίωξη εναντίον του «Ρ» εξέδωσε και η ΟΒ Βουκουρεστίου της ΚΝΕ, στην οποία τονίζει: «Η κυβέρνηση της υποτέλειας στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Η κυβέρνηση που καταργεί το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία και ποινικοποιεί τους αγώνες της νεολαίας, συνεχίζει την αντιδραστική της πολιτική, αυτή τη φορά έχοντας ως στόχο το "Ρ", διώκοντας μια εφημερίδα επειδή τόλμησε να παρουσιάσει όλες τις απόψεις στην αντιδικία Γιαννόπουλου - Κατριβάνου, υπηρετώντας την πιο σωστή ενημέρωση του λαού. Η δίωξη αυτή έχει σκοπό να πλήξει στοιχειώδη δικαιώματα του λαού, όπως η ελευθεροτυπία, αλλά ακόμα να πλήξει το κίνημα της νεολαίας και της εργατικής τάξης, αφού χτυπώντας το "Ρ" χτυπούν τη μοναδική φωνή συμπαράστασης στους αγώνες για μόρφωση, δουλιά και ειρήνη. Με τέτοιες, όμως, ενέργειες, να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες πως θα βρουν μπροστά τους τη νεολαία, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Ζητάμε να σταματήσει τώρα η δίωξη! Στον αυταρχισμό απαντάμε με αγώνες. Καλούμε τους νέους της χώρας μας και κάθε δημοκράτη πολίτη να αντισταθούν στην πολιτική της αντίδρασης που γυρνά την Ελλάδα χρόνια πίσω».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΥΜΗΤΤΟΥ - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Σύμμαχος και συμπαραστάτης μας ο «Ρ»

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Υμηττού - Ηλιούπολης σε ομόφωνα ψήφισμά του εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εφημερίδα και καταδικάζει την εναντίον του πολιτική δίωξη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, με την κάλυψη του πρωθυπουργού.

«Εμείς οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ - υπογραμμίζεται - που το 70% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος μας, μόνο σύμμαχο στα προβλήματά μας έχουμε το "Ριζοσπάστη". Γι' αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως κόμματος, να στηρίξουν την ιστορική εφημερίδα και στις εκλογές με την ψήφο τους να στείλουν το ανάλογο μήνυμα».

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμπληρώθηκε το παζλ του αυταρχισμού

Τις δικαστικές διώξεις εναντίον του «Ρ» καταδικάζει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «δεν πρόκειται για "προσωπικό ζήτημα" του Ε. Γιαννόπουλου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, αλλά για καθαρά πολιτική δίωξη, για προσπάθεια χτυπήματος της ελευθεροτυπίας και κάθε διαφορετικής φωνής».

«Ο Ε. Γιαννόπουλος - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι η πιο ακραία όψη, η πιο απαίσια εκδοχή του "εκσυγχρονισμού" και της ΟΝΕ. Η κυβέρνηση της λιτότητας, της ανεργίας, του ΝΑΤΟ, του πολέμου, της σύγκλισης - σύνθλιψης με την ΕΕ, όρισε και υπουργό τραμπουκισμού και κουτσαβακισμού».

Ο Σύλλογος σημειώνει πως με τις διώξεις συμπληρώθηκε το παζλ του αυταρχισμού και της καταστολής και απαιτεί να σταματήσουν τώρα οι διώξεις.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
Ελληνες, γρηγορείτε!

Την αγανάκτησή του για τη «χυδαία, αντιδημοκρατική, φασιστικού τύποΥ επίθεση, που έχει εξαπολύσει ο υπουργός "Δικαιοσύνης" Ε. Γιαννόπουλος κατά περιοδικών, εφημερίδων και δημοσιογράφων» εκφράζει και το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ.

Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αποτρόπαια την επίθεση κατά του "Ρ", που υπήρξε ραχοκοκαλιά της Εθνικής μας Αντίστασης, κατά γενική ομολογία εχθρών και φίλων, που εκφράζει τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, που δείχνει καθημερινά τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας μας, που συσπειρώνει και καθοδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ιδανικά για τα οποία η γενιά μας έχυσε αίμα».

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για το γεγονός ότι η επίθεση εκφράζει συνολικά την κυβέρνηση, που «στόχο έχει να φιμώσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, να πατάξει κάθε λαϊκή διεκδίκηση, να οικοδομήσει ένα αυταρχικό, αστυνομικό κράτος για την ευκολότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών».

Τέλος, υπογραμμίζεται: «Εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει χτύπημα της ελευθεροτυπίας, της ολόπλευρης ενημέρωσης του λαού, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αυτή η πείρα μάς λέει ότι έρχονται χειρότερες μέρες. Γι' αυτό, Ελληνες, γρηγορείτε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ