ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινοβουλευτικό και διαπραγματευτικό πλήγμα για τον Μπάρακ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ

Associated Press

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ο φόβος της ισραηλινής αντιπολίτευσης προστέθηκε στα, ήδη, πολλά και, όπως φαίνεται, ανυπέρβλητα εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι, προς το παρόν, «παγωμένες» ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή, η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στη Δαμασκό έχει, πλέον, δώσει τη θέση της στην εξαπόλυση, εκατέρωθεν, απειλών και προειδοποιήσεων, καθώς η ένταση στο Ν. Λίβανο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μία σημαντική μάχη, τόσο για την πορεία των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, όσο και για την επιβίωση του κυβερνητικού του συνασπισμού, έχασε, χθες, στην Κνεσέτ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Το ισραηλινό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με 60 ψήφους υπέρ, 53 κατά και μία αποχή, πρόταση του αντιπολιτευτικού Λικούντ, σύμφωνα με την οποία για να εγκριθεί μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της λαϊκής υποστήριξης σε δημοψήφισμα. Με άλλα λόγια, μία ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από ποσοστό μεγαλύτερο του 65% του ισραηλινού λαού, ενδεχόμενο που εκτιμάται σχεδόν απίθανο, με δεδομένο το διχασμό της ισραηλινής κοινής γνώμης, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και την αποχώρηση ή όχι από τα υψίπεδα του Γκολάν.

Εκτός, όμως, από αυτήν την πλευρά, η χθεσινή ψηφοφορία έδωσε ένα σαφές μήνυμα και στον Εχούντ Μπάρακ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού φάνηκε, χθες, περισσότερο από ποτέ αδύναμος να λάβει σοβαρές αποφάσεις και ιδιαίτερα να διαπραγματευτεί, επί της ουσίας, με τη Δαμασκό καθώς, πλέον, βρίσκεται μόνιμα υπό τη σκιά της αντιπολίτευσης και της πιθανότητας κατάρρευσής του.

Την ίδια στιγμή, 5 Λιβανέζοι πολιτοφύλακες, που συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό κατοχής στο Ν. Λίβανο, έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση της «Χεζμπολάχ» κατά τη διάρκεια περιπολίας στην περιοχή Εϊν Κενία, 15 χλμ. βόρεια των ισραηλινών συνόρων. Η απάντηση του ισραηλινού στρατού ήταν η γνωστή: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ», με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, να τραυματιστούν 3 πολίτες στην περιοχή Τέιρ Χάρφα και ένας 7χρονος στην περιοχή Εϊν Κενία.

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τη Δαμασκό να «παρέμβει, προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ», υποστηρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση «το Ισραήλ θα αναγκαστεί να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να πλήξει συριακά συμφέροντα στο Λίβανο». Από την πλευρά του, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Σέικ Χασάν Νασράλαχ επανέλαβε ότι η οργάνωση θα επιμείνει στις επιδρομές της μέχρις ότου τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

ΗΠΑ
Νέο κρούσμα παιδικής εγκληματικότητας

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΙΤΣΙΓΚΑΝ.-

Πανικός, αποτροπιασμός, φρίκη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν την επομένη του ανήκουστου φονικού που έγινε σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Μάουντ Μόρις Τάουνσιπ, όπου ένας 7χρονος πυροβόλησε και σκότωσε μια 6χρονη συμμαθήτριά του!

Το περιστατικό έγινε την Τρίτη και το αγόρι που έφερε το όπλο από το σπίτι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήθελε να το δείξει στους συμμαθητές του και κατά λάθος πυροβόλησε τη συμμαθήτριά του, μάλιστα μπροστά στα μάτια των 22 συμμαθητών και τη δασκάλα τους, η οποία πριν προκληθεί πανικός και υπάρξουν νέα θύματα, κατόρθωσε να βγάλει τα υπόλοιπα παιδιά από την τάξη. Ο εισαγγελέας της κομητείας διεξάγει έρευνες για το πώς ακριβώς έφτασε το όπλο στα χέρια του αγοριού, το οποίο έχει συλληφθεί και κρατείται.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Διαμαρτυρία της Ρωσίας για τη δίωξη του Γ. Σαβένκο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προέβη σε έντονη διαμαρτυρία για τη δικαστική δίωξη στη Λετονία κατά του πολίτη της Ρωσίας Γεβγκένι Σαβένκο, στην οποία αναφέρεται:

«Η δίκη κατά του 86χρονου πολίτη της Ρωσίας Γεβγκένι Σαβένκο στη Λετονία έχει ως σκοπό της να αποκαταστήσει το ναζισμό και τα τσιράκια του. Να σπείρει το μίσος ενάντια σε κείνους που με τίμημα τη ζωή και την υγεία τους απελευθέρωσαν τη Λετονία από τη φασιστική κατοχή». «Στη Λετονία, προφανώς έχουν ξεχάσει τέτοιες έννοιες, όπως ανθρωπισμός και φιλανθρωπία. Για άλλη μια φορά παραπέμπεται σε δίκη βετεράνος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ανάπηρος 2ου βαθμού, κατηγορούμενος για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία". Σ' αυτά τα εγκλήματα οι λετονικές δικαστικές αρχές κατατάσσουν τη συμμετοχή του κατηγορούμενου στις ανακρίσεις κατά τη μεταπολεμική περίοδο προσώπων που υπηρέτησαν το ναζιστικό κατοχικό καθεστώς... Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να εκτιμήσει κατάλληλα αυτές τις απόπειρες αναθεώρησης των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να μην επιτρέψει τον ανοιχτό εμπαιγμό των ηλικιωμένων, αρρώστων ανθρώπων που υπερασπίστηκαν την ειρήνη από τη φαιά πανούκλα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΑΡΟΚΟ
Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

ΡΑΜΠΑΤ.-

Τραγικός είναι ο πρώτος απολογισμός της σύγκρουσης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας με ένα αγροτικό τρακτέρ κοντά στην πόλη Κσαρ ελ Κμπιρ, 180 χιλιόμετρα βορείως της μαροκινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τρακτέρ αποπειράθηκε να διασχίσει διάβαση που έτεμνε τις γραμμές του τρένου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σφοδρή σύγκρουση και να χάσουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι. Οι μαροκινές αρχές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι βασική αιτία του τραγικού δυστυχήματος είναι η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε την περιοχή.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Καταζητούμενος ο Μασχάντοφ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Τσετσένος ηγέτης Ασλάν Μασχάντοφ θα κηρυχτεί σύντομα επίσημα καταζητούμενος από την Ιντερπόλ, δήλωσε χτες, 1 Μάρτη, ο σύμβουλος της Προεδρίας Σεργκέι Γιαστζέμπσκι». «Τις αμέσως επόμενες μέρες το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας θα ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών να εγγράψει τον Ασλάν Μασχάντοφ σε λίστα καταζητουμένων της Ιντερπόλ», είπε ο Γιαστζέμπσκι στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε χτες έντονα την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου κατηγορείται η Ρωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αγνοεί το γεγονός ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση είχε στόχο την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας στην Τσετσενία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και, περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγορεί τις ΗΠΑ για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών, τη θανατική ποινή, τις φυλετικές διακρίσεις και τον αντισημιτισμό. Η αμερικανική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι προκάλεσαν το θάνατο αμέτρητων αμάχων με την αδιάκριτη χρήση βίας στην Τσετσενία και ότι ξυλοκόπησαν πολλούς μέχρι θανάτου. Αναφέρει ακόμα ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στις ρωσικές φυλακές, κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες 10.000 έως 20.000 κρατούμενοι.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ιστορικά ανεπανάληπτη ανεργία

ΣΟΦΙΑ.- Το «ιστορικά ανεπανάληπτο» 17,2% έφθασε η (επισήμως υπολογιζόμενη, από την Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης) ανεργία στη Βουλγαρία: Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 657.000 άνθρωποι ζουν καθημερινά τον εφιάλτη. Και αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα, όπως σημείωσε χθες παίρνοντας σαν βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας ένας συνδικαλιστής, ο Τότιο Μλαντένοφ, είναι ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξάνεται όλο και περισσότερο, προϊόντος του χρόνου. Αιτία: Πολλοί εργοδότες έχουν ειδοποιήσει την Υπηρεσία ότι σκοπεύουν να «περιορίσουν το προσωπικό τους», όπως το θέτει το ζήτημα των απολύσεων ο ανταποκριτής του ΑΠΕ.

Ο ανταποκριτής του Associated Press, αντίθετα, δεν έχει φιλολογικά προβλήματα, αφού δικαιολογεί τις μαζικές απολύσεις με το ...ακαταμάχητο επιχείρημα πως οι εταιρίες, οι οποίες απολύουν τους εργαζομένους, είτε «έκλεισαν» λόγω «ζημιών», ή «αναμορφώθηκαν», κατόπιν «μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα».

Τον Ιανουάριο μόνο απολύθηκαν πάνω από 35.000 εργαζόμενοι από μία και μόνη επιχείρηση: Ετσι εννοούν, φαίνεται, τα «κεφάλια» των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών τη διαδικασία «μετάβασης» της Βουλγαρίας στον «υγιή καπιταλισμό» (sic). Αν τώρα οι Βούλγαροι απολύονται μαζικά και βυθίζονται στην εξαθλίωση, αυτό ποσώς ενδιαφέρει τα «κεφάλια» αυτά...

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Kαταλήψεις τσιφλικιών

ΧΑΡΑΡΕ.-

Σε κίνηση ανακατάληψης καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ζιμπάμπουε, που εδώ και δεκαετίες εκμεταλλεύονται λευκοί μεγαλοτσιφλικάδες, προχώρησαν χτες μαζικά εκατοντάδες φτωχοί χωρικοί, φτάνοντας σε απόγνωση από τις υποσχέσεις που μοιράζει αφειδώς εδώ και μία 20ετία η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε χτες βράδυ ο κρατικός ραδιοσταθμός, η αστυνομία κλήθηκε να παρατηρεί τις κινητοποιήσεις των χωρικών και να επέμβει «μόνο σε περίπτωση που προκληθούν ταραχές». Ο ίδιος ραδιοσταθμός μετέδωσε πως καταλήφθηκαν εκτάσεις με φυτείες καπνού.

Η «Ενωση Εμπορικών Καλλιεργητών», που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της λευκής μειοψηφίας τσιφλικάδων, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως έγιναν καταλήψεις σε σημαντικό αριθμό αγροτικών εκτάσεων από «πρώην αντάρτες», θεωρώντας αυτήν την εξέλιξη «ενορχηστρωμένες κινήσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ