Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινοβουλευτικό και διαπραγματευτικό πλήγμα για τον Μπάρακ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ

Associated Press

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ο φόβος της ισραηλινής αντιπολίτευσης προστέθηκε στα, ήδη, πολλά και, όπως φαίνεται, ανυπέρβλητα εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι, προς το παρόν, «παγωμένες» ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή, η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στη Δαμασκό έχει, πλέον, δώσει τη θέση της στην εξαπόλυση, εκατέρωθεν, απειλών και προειδοποιήσεων, καθώς η ένταση στο Ν. Λίβανο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μία σημαντική μάχη, τόσο για την πορεία των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, όσο και για την επιβίωση του κυβερνητικού του συνασπισμού, έχασε, χθες, στην Κνεσέτ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Το ισραηλινό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με 60 ψήφους υπέρ, 53 κατά και μία αποχή, πρόταση του αντιπολιτευτικού Λικούντ, σύμφωνα με την οποία για να εγκριθεί μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της λαϊκής υποστήριξης σε δημοψήφισμα. Με άλλα λόγια, μία ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από ποσοστό μεγαλύτερο του 65% του ισραηλινού λαού, ενδεχόμενο που εκτιμάται σχεδόν απίθανο, με δεδομένο το διχασμό της ισραηλινής κοινής γνώμης, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και την αποχώρηση ή όχι από τα υψίπεδα του Γκολάν.

Εκτός, όμως, από αυτήν την πλευρά, η χθεσινή ψηφοφορία έδωσε ένα σαφές μήνυμα και στον Εχούντ Μπάρακ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού φάνηκε, χθες, περισσότερο από ποτέ αδύναμος να λάβει σοβαρές αποφάσεις και ιδιαίτερα να διαπραγματευτεί, επί της ουσίας, με τη Δαμασκό καθώς, πλέον, βρίσκεται μόνιμα υπό τη σκιά της αντιπολίτευσης και της πιθανότητας κατάρρευσής του.

Την ίδια στιγμή, 5 Λιβανέζοι πολιτοφύλακες, που συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό κατοχής στο Ν. Λίβανο, έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση της «Χεζμπολάχ» κατά τη διάρκεια περιπολίας στην περιοχή Εϊν Κενία, 15 χλμ. βόρεια των ισραηλινών συνόρων. Η απάντηση του ισραηλινού στρατού ήταν η γνωστή: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ», με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, να τραυματιστούν 3 πολίτες στην περιοχή Τέιρ Χάρφα και ένας 7χρονος στην περιοχή Εϊν Κενία.

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τη Δαμασκό να «παρέμβει, προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ», υποστηρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση «το Ισραήλ θα αναγκαστεί να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να πλήξει συριακά συμφέροντα στο Λίβανο». Από την πλευρά του, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Σέικ Χασάν Νασράλαχ επανέλαβε ότι η οργάνωση θα επιμείνει στις επιδρομές της μέχρις ότου τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ