Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«Δούρειος Ιππος» το οικονομικό «πακέτο» του Ετσεβίτ στα Τίρανα...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Δίχως άλλως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Αλβανία δε μπορούσε να γίνει με «άδεια χέρια» και δη σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων γενικότερα στα Βαλκάνια... Ο Τούρκος ηγέτης πρόσφερε, λοιπόν, ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να... εκσυγχρονιστεί ο αλβανικός στρατός μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε τη Δευτέρα στα Τίρανα, υποσχέθηκε πως η ροή της τουρκικής βοήθειας ετησίως θα μπορούσε να ανέρχεται ακόμη και στα 80.000.000 δολάρια έως το 2004. Η προσφορά της Αγκυρας μπορεί να κριθεί ως «γενναιόδωρη», αν κανείς σκεφτεί πως το ποσό που ξοδεύουν ετησίως τα Τίρανα για αμυντικές δαπάνες δεν ξεπερνά τα 60.000.000 δολάρια.

Εάν πάντως η «προσφορά» του Ετσεβίτ είναι κάτι παραπάνω από μία υπόσχεση για τη δημιουργία εντυπώσεων, τότε πολλοί εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει νέο δρόμο για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην Αλβανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα. Πάντως, η χτεσινή ηλεκτρονική αμερικανική έκδοση στρατηγικών μελετών «Στράτφορ» έσπευσε να σχολιάσει πως «η Ελλάδα δε θα πρέπει να χαίρεται με την προοπτική της εδραίωσης της Τουρκίας στο άκρο των ελληνικών δυτικών συνόρων, αν και το ΝΑΤΟ αναμένεται να κερδίσει και απ' τα δύο μέτωπα». Σύμφωνα με το «Στράτφορ», με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και χρηματοδότησης που προσφέρει η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες, «ο αλβανικός στρατός ίσως γίνει σταθερότερος, δίνοντας έτσι στο ΝΑΤΟ έναν καλό λόγο για να ετοιμάσει την αποχώρησή του από τα Βαλκάνια». Αν και το δεύτερο είναι απίθανο να συμβεί, εντούτοις η πρόβλεψη του «Στράτφορ» εάν «λέει» κάτι είναι πως το ΝΑΤΟ επιχειρεί τη γενικότερη χειραγώγηση των Τιράνων προς την εξυπηρέτηση διάφορων μεσοπρόθεσμων γεωπολιτικών ανακατατάξεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ