Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δυναμική διαδήλωση εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μαχητική διαδήλωση στους δρόμους του Βουκουρεστίου πραγματοποίησαν χτες πάνω από 10.000 Ρουμάνοι απολυμένοι και εργαζόμενοι σε βιομηχανίες του αμυντικού τομέα και αεροναυπηγικής. «Σήμερα διαδηλώνουμε... αύριο θα ρίξουμε βόμβες», φώναζε εξαγριωμένο το πλήθος των εργατών, εκφράζοντας μ' αυτό το σύνθημα την οργή τους για την εξαθλίωση της πολεμικής βιομηχανίας της Ρουμανίας από τις τελευταίες κυβερνήσεις.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν αργότερα στο στήσιμο μπλόκων στους κεντρικούς δρόμους του Βουκουρεστίου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρακολούθησαν τη διαδήλωση των εργατών περιορίστηκαν να φτιάξουν κλοιό «ασφαλείας» έξω από το κτίριο της κυβέρνησης και το προεδρικό μέγαρο, όπου στη συνέχεια επρόκειτο να φθάσει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ. Ο Κλαρκ συζήτησε χτες το απόγευμα με τους Ρουμάνους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας «σχέδιο ανασυγκρότησης» των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων».

Πολλοί από τους χιλιάδες που συμμετείχαν στη διαδήλωση ήταν άνεργοι. Οσοι από τους διαδηλωτές εξακολουθούν να εργάζονται στην αμυντική βιομηχανία, προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον απεργία, εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει άμεσα μία κεντρική στρατηγική για την επιβίωση της αμυντικής βιομηχανίας, την προστασία των 42.000 Ρουμάνων που απασχολούνται σ' αυτήν και τη ματαίωση οποιωνδήποτε σχεδίων για την κλιμάκωση του κύματος απολύσεων.

Ο Γκιόργκε Σόρα, συνδικαλιστής ηγέτης της κεντρικής ομοσπονδίας συνδικάτων «Αλληλεγγύη», στη διάρκεια ομιλίας του προς τους διαδηλωτές, υποστήριξε πως δίχως τη λήψη μέτρων η «αμυντική βιομηχανία της χώρας βαδίζει ολοταχώς προς τον... τάφο», ενώ πρόσθεσε για παράδειγμα πως μόνον το 15% από το σύνολο των 7.600 εργαζομένων στη βιομηχανία «Τοχάν» απασχολείται με πλήρες ωράριο, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν μείνει δίχως δουλιά εδώ και δύο μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ