Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Προς αύξηση της παραγωγής

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τρεις χώρες, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και το Μεξικό σχεδιάζουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με απώτερο στόχο το δαμασμό της καλπάζουσας τιμής του αργού πετρελαίου Μπρεντ και να την κατεβάσουν στα 25 δολάρια το βαρέλι αντί των 30,70 δολαρίων που κοστίζει σήμερα.

Οι τρεις αυτές χώρες, που αποτελούν και υπερδυνάμεις στην παραγωγή πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα - μέλη του ΟΠΕΚ - και το Μεξικό - εκτός ΟΠΕΚ - όπως ανακοίνωσαν χτες είναι έτοιμες να προτείνουν στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, από τον Απρίλη, όπως έγινε γνωστό από εκπροσώπους του οργανισμού. Οι τρεις χώρες, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, σε υπουργικό επίπεδο, αναμένεται να βάλουν τις τελικές πινελιές στη συμφωνία αύξησης της παραγωγής, η οποία φαίνεται να είναι έτοιμη, καθώς οι εκπρόσωποι των τριών είναι σε συνεχή επαφή τις τελευταίες μέρες.

Κρίνεται πάντως αμφίβολο αν η εν λόγω απόφαση για αύξηση της παραγωγής ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση της Πέμπτης ή αν περιμένει τη δημοσίευσή της μέχρι την υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ, στις 27 Μάρτη. Το «τρίο» θα ζητήσει επίσης από τον ΟΠΕΚ να προσθέσει στην ημερήσια παραγωγή του άλλα 500.000 βαρέλια, αν η αγορά αποδειχθεί ελαστική μετά την αρχική αύξηση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ