Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί σε φυλετικές συγκρούσεις

ΑΜΠΑ.- Εκατοντάδες είναι οι νεκροί στη νοτιοανατολική Νιγηρία, όπου μαίνονται φυλετικές συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες. Λεπτομέρειες άρχισαν χθες να έρχονται στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας μια αιματοχυσία, η οποία προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Διπλωματικές και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις από ενόπλους της φυλετικής ομάδας Αϊμπος (χριστιανοί) εναντίον των Χαζάρα (μουσουλμάνοι) κόστισαν πάνω από 300 ζωές τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αφορμή της σύγκρουσης υπήρξε η εφαρμογή της Σαρία, του ισλαμικού νόμου, στη νότια Νιγηρία. Πλέον διατυπώνονται φόβοι ότι η σύγκρουση «έχει τα χαρακτηριστικά του πολέμου της Μπιάφρα», σχολιάζει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, αναφερόμενο στην αιματηρή σύγκρουση πριν από 30 χρόνια.

Κυβερνητικές δυνάμεις έφθασαν χθες στην Αμπα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «πάρει τον έλεγχο» της κατάστασης. Ο πρόεδρος Ολουεσεγκούν Ομπανσάγιο αναμενόταν να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα για να κάνει έκληση περί «ειρήνης». Η εφαρμογή της Σαρία μπορεί να ανασταλεί για ένα διάστημα από τους κυβερνήτες των 36 επαρχιών της Νιγηρίας, γεγονός που «δημιουργεί ελπίδες». Ωστόσο, η διελκυστίνδα μουσουλμάνων-χριστιανών μπορεί να μην τελειώσει τόσο εύκολα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ