ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην κόψη του ξυραφιού
  • Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους τέσσερις μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ
  • Συνεχόμενες αντεγκλήσεις, ενώ το χάσμα μοιάζει να βαθαίνει
  • Μέτρα επιφυλακής, διαρκής αποκλεισμός των αυτόνομων και διακοπή των συνομιλιών

Ετοιμη να "εκραγεί" μοιάζει η περιοχή του Ισραήλ και των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών τρεις ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Στον απόηχο της κηδείας των θυμάτων, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν "σκληρές κουβέντες" και αλληλοκατηγορίες, οι μεταξύ τους συνομιλίες έχουν διακοπεί επ' αόριστον και οι συγκρούσεις εντείνονται σε όλο και περισσότερα σημεία της Δυτικής Οχθης.

Αναμένοντας μια νέα δολοφονική επίθεση ζει το Ισραήλ, του οποίο ο στρατός έχει τεθεί σε επιφυλακή και έχει αναπτυχθεί σε όλα τα "επικίνδυνα" σημεία της χώρας. Η Ιερουσαλήμ, αλλά και όλες οι "επίκαιρες θέσεις" του Τελ Αβίβ, βρίσκονται σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί όταν βρίσκονται μέσα σε πλήθος ή μέσα σε λεωφορεία. Τόσο ο αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών Μοσέ Γιαλόν όσο και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Αμνόν Σαχάκ προειδοποίησαν για νέες επιθέσεις, εντός των ημερών, και κατηγόρησαν την παλαιστινιακή αστυνομία για έλλειψη συνεργασίας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει ασφυκτικά όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ έχουν αυξηθεί τα οδικά μπλόκα σε όλους τους δρόμους που συνδέονται με το ισραηλινό έδαφος. "Σε απομόνωση" έχει τεθεί το χωριό Ζουρίφ, κοντά στη Χεβρώνα, όπου ζούσε ο 28χρονος Παλαιστίνιος κομάντο αυτοκτονίας, που πραγματοποίησε την επίθεση της Παρασκευής, ενώ περισσότεροι από 13 συγχωριανοί του συνελήφθησαν.

Αλληλοκατηγορίες και συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αύξουσα ένταση οι συγκρούσεις ανάμεσα σε οργισμένους Παλαιστινίους διαδηλωτές και σε Ισραηλινούς στρατιώτες σε ολοένα και περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης. Στη Χεβρώνα, χτες, συμπληρώθηκαν τρεις μέρες συνεχόμενων συγκρούσεων. Ο ισραηλινός στρατός, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες προσπάθησε να αντιμετωπίσει και να απομακρύνει από τον εβραϊκό τομέα της πόλης τους αγανακτισμένους Παλαιστίνιους που εκτόξευαν μολότοφ και βροχή από πέτρες. Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας, η οποία έφτιαξε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον εβραϊκό τομέα, για να αποφευχθεί η εισβολή των διαδηλωτών. Μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά από ιραηλινά πυρά, όταν παραβίασαν οδικό μπλόκο λίγο έξω από τη Βηθλεέμ.

"Η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί πολιτική τρομοκρατίας και πιέσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο να αλλάξει τη στάση απέναντι στο Ισραήλ", δήλωσε, την Κυριακή, κατηγορηματικά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές σαφή παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών". Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξή του, κατηγόρησε, πάλι, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι "έδωσε το πράσινο φως" στους εξτρεμιστές και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλου περιεχομένου συνομιλίες, αν δεν επιτευχθεί συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και αν δεν ελεγχθούν πλήρως οι "τρομοκράτες".

"Η ισραηλινή κυβέρνηση επηρεάζεται από τους Εβραίους εξτρεμιστές, που έχουν ταχθεί κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας", τόνισε στην ομιλία του στη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στο Πακιστάν, ο Γιάσερ Αραφάτ, που κάλεσε τις αραβικές χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα. Στο μεταξύ, η "Φατάχ", οργάνωση του Παλαιστινίου ηγέτη, ζήτησε από τον Αραφάτ να διακόψει άμεσα κάθε επαφή με το Ισραήλ. "Η απειλή για διακοπή των συνομιλιών δεν υφίσταται, γιατί συνομιλίες δεν υπάρχουν από τη στιγμή που ξεκίνησε ο εποικισμός της αραβικής Ιερουσαλήμ", σχολίασε τις δηλώσεις Νετανιάχου ο Αχμέντ Κουρέια, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ. "Συνεργασία σχετικά με την ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρηνευτικές συνομιλίες" δήλωσε, από την άλλη, ο Αχμέντ Αμπντ αλ Ραχμάν, Γενικός Γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αντιδρούν οι αραβικές χώρες

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση του Ομάν ανακοίνωσε ότι "παγώνει" μέχρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις κάθε διπλωματική ή οικονομική επαφή της με το Ισραήλ, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα επέρριπτε τις ευθύνες της κρίσης στην κυβέρνηση Νετανιάχου και άφηνε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον συγκαλύπτει - με τα "βέτο" της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - "το έγκλημα της κατάρρευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας".

ΖΑΪΡ
Πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας κυβέρνησης - ανταρτών

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Μέχρι τα μέσα της βδομάδας, ο Ζαϊρινός δικτάτορας αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να κάνει την επόμενη κίνηση έναντι των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων". Το τι ακριβώς σχεδιάζει δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όμως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μίας κατ' αρχήν συνάντησης με εκπροσώπους των ανταρτών, με στόχο την επίτευξη μίας έστω και προσωρινής εκεχειρίας. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στη Διάσκεψη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, αύριο στο Τόγκο.

Ο Μομπούτου Σεσεσέκο, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση την περασμένη Κυριακή, προσπάθησε εκ νέου να πείσει το λαό του ότι "εργάζεται για το ανώτερο συμφέρον του Ζαϊρ και όχι για προσωπικό του όφελος". Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να απαντήσει στα επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την τυραννική διακυβέρνηση του Ζαϊρ από την κυβέρνησή του και τον πλουτισμό μελών και συμβούλων του "προέδρου" σε βάρος του λαού της χώρας.

"Το ανώτερο συμφέρον του Ζαϊρ σημαίνει ενότητα και εδαφική ακεραιότητα", υποστήριξε ο Μομπούτου μετά τη συνάντησή του με τον Νοτιοαφρικανό αντιπρόεδρο, Θάμπο Μπέκι, αποφεύγοντας, ωστόσο, επανειλημμένα να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις σαρωτικές νίκες των ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε για το "ρόλο του στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εθνικής συμφιλίωσης", εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει: "Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες 48 ώρες". Προκειμένου, όμως, να ανοίξει μία προκαταρκτική δίοδο επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους αντάρτες, θα πρέπει να επιτευχθεί το προς το παρόν ακατόρθωτο: Η συνάντηση του Μομπούτου Σεσεσέκο με τον ηγέτη των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα. Ο ίδιος ο Μομπούτου Σεσεσέκο είχε στο παρελθόν αρνηθεί επίμονα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ αυτό ακριβώς είναι και ένα από τα πρώτα αιτήματα των ανταρτών, προκειμένου να συμφωνήσουν στην κατάπαυση των εχθροπραξιών... Σήμερα, κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανο, ενόψει μάλιστα και των πιέσεων που ασκούνται και θα ασκηθούν ιδιαίτερα στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών - μελών του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας αυτή την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Τόγκο, Λόμε.

Κινήσεις Βελγίου και ΗΠΑ για απομάκρυνση ξένων

Το πρώτο "κύμα" αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων έφθασε την Κυριακή στην κεντρική Αφρική με ένα C-17 που μετέφερε περίπου 30 άνδρες. Το στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο του Μπράζαβιλ και μετέφερε ως επί το πλείστον αξιωματικούς, καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν σε κάθε περίπτωση να μην δώσουν καμία εντύπωση εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο του Ζαϊρ.

Μάλιστα, ο ταγματάρχης Εντουιν Σμιθ, υποστήριξε, μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ότι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν έχει "προβοκατόρικο" σκοπό, αλλά έναν μόνον στόχο: Την απομάκρυνση των Αμερικανών και άλλων ξένων από την πρωτεύουσα Κινσάσα, σε περίπτωση που ξεσπάσουν επεισόδια.

Την ίδια στιγμή, μία δύναμη 35 Βέλγων στρατιωτών έφθασε στην περιοχή των λεγόμενων "Μεγάλων Λιμνών" της κεντρικής Αφρικής, για να βοηθήσει σε περίπτωση που θα χρειαστεί να απομακρυνθούν οι ξένοι που ζουν στο Ζαϊρ. Οι Βέλγοι σχεδιάζουν να σχηματίσουν προληπτικά μία συνολική δύναμη 550 στρατιωτών.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν οι ιταλοί εργαζόμενοι

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν

Διαδήλωση εκπαιδευτικών στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ. -

Πάνω από 15.000 Γάλλοι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού, ζητώντας την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια.

"Ανάπτυξη της δημόσιας παιδείας για μια πιο δίκαιη κοινωνία", έγραφαν στα πανό οι χιλιάδες διαδηλωτές που στην πλειοψηφία τους ήταν εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές και γονείς. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα ο Ζαν Πολ Ρου, ένας από τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς που ευθύνονταν για τη διοργάνωση της διαδήλωσης, να σημειώσει πως "η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε και τις καλύτερες προσδοκίες".

Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, Φρανσουά Μπαϊρού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Κίνκελ στην Τουρκία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ). -

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, επισκέπτεται αυτή τη βδομάδα την Τουρκία. Κατά τις πληροφορίες της "Μπερλίνερ Μόργκενποστ" (23/3), ο Κίνκελ "θέλει να τονίσει στην Αγκυρα τη θέληση για διάλογο και τη δέσμευσή του του για την απελευθέρωση των χρηματικών πόρων της ΕΕ για την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία, που έχουν μπλοκαριστεί με το ελληνικό "βέτο"".

Στις παραμονές της επίσκεψης, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Κίνκελ δήλωσε ότι "η ΕΕ θέλει η Τουρκία να παραμείνει στη σιδηροτροχιά προς την Ευρώπη". Μία βραχυπρόθεσμη ιδιότητα μέλους της ΕΕ την απέκλεισε, ωστόσο. Η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το κουρδικό πρόβλημα και η φιλονικία για την Κύπρο αποτελούν πρόσθετα εμπόδια στο δρόμο προς την ΕΕ". Στο Απελντορν - γράφει η "Μπερλίνγκερ Μόργκενποστ" - τα 14 άλλα μέλη της ΕΕ είχαν εκφραστεί υπέρ της επανάληψης της βοήθειας προς την Τουρκία. Μόνον η Ελλάδα ήταν εναντίον".

Μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, ο Κίνκελ θέλει να συναντηθεί με αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη και με την ευκαιρία θα εξηγήσει την πρόσφατη πρότασή του για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τα 2.000.000 Τούρκους που ζουν στη Γερμανία...

ΙΤΑΛΙΑ
Δυναμική πορεία κατά της ανεργίας

ΡΩΜΗ. -

Περισσότεροι από 300.000 Ιταλοί πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της Ρώμης, το Σάββατο ενάντια στην ανεργία και ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι διαδηλωτές έφτασαν από ολόκληρη τη χώρα με λεωφορεία και τρένα για να καταγγείλουν το υψηλό ποσοστό των ανέργων και να ζητήσουν, παράλληλα, να ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον μια πρόσθετη δέσμη κυβερνητικών μέτρων υπέρ της απασχόλησης.

"Λέμε όχι στην Ευρώπη του κέρδους", ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της διαδήλωσης, που έγινε ύστερα από έκκληση των τριών, κύριων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανέργων στην Ιταλία έφτασε ήδη το 12,5% του ενεργού πληθυσμού της, όμως στον ιταλικό Νότο το ποσοστό των ανέργων είναι αισθητά υψηλότερο. Δηλαδή, για τις νεαρές ηλικίας η ανεργία φθάνει ως και το 50% του συνόλου, ενώ γενικά ένας στους τέσσερις σε ηλικία για απασχόληση δεν έχει πλέον μόνιμη εργασία.

Στη μαζική αυτή διαδήλωση κατά της ανεργίας πήραν μέρος και οι δήμαρχοι της Ρώμης και της Νάπολης.

Πάντως, τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι αναμένεται να ανακοινώσει διάφορα μέτρα, ώστε οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους. Ωστόσο, τα περιθώρια που έχει, δεν είναι μεγάλα, επειδή δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό, εξαιτίας των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη της Ιταλίας στη νομισματική ένωση.

Από την πλευρά τους, οι κομμουνιστές έχουν τονίσει πως δε θα εγκρίνουν περισσότερες περικοπές του προϋπολογισμού που αφορούν τις κοινωνικές υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ