ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτες γκρίνιες και πρωτιά Ντόρας στην ΚΕ

Με γκρίνιες, που άγνωστο τι συνέχεια θα έχουν, αλλά και με πρωτιά της Ντ. Μπακογιάννη στην Κεντρική Επιτροπή, έληξαν την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ. Οπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, καμία επί της ουσίας συζήτηση δεν έγινε για το Καταστατικό και το πρόγραμμα του κόμματος, καθώς ουσιαστικά το συνέδριο έληξε την πρώτη μέρα με την εκλογή του νέου προέδρου. Μετά την εκλογή οι σύνεδροι για το μόνο που ενδιαφέρονταν ήταν για τη συλλογή των "κουπονιών" που ήταν απαραίτητα για την υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή. Χαρακτηριστικό της μη ουσιαστικής συμμετοχής των συνέδρων στις εργασίες, ήταν και το γεγονός ότι άλλα είχαν συμφωνήσει στην Οργανωτική Επιτροπή για τις αλλαγές στο Καταστατικό και άλλες τέθηκαν για ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι πρώτες γκρίνιες της "νέας εποχής". Αφορμή ήταν η συμμετοχή ή όχι στη νέα Κεντρική Επιτροπή των πρώην πρωθυπουργών. Ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι είχαν συμφωνήσει πριν το συνέδριο ότι στην ΚΕ θα μετέχουν "εξ οφίτσιο" οι πρώην πρωθυπουργοί, εν τούτοις το Καταστατικό που ψηφίστηκε δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ενέργεια που από τους Μητσοτακικούς βουλευτές ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια αποκλεισμού του Κ. Μητσοτάκη από την ΚΕ. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Θ. Κασσίμη, ο οποίος δήλωσε ότι "ο Κ. Καραμανλής πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί αποκλείεται από την ΚΕ ο Μητσοτάκης ενώ μετέχει ο Κ. Τσαλδάρης", ενώ έκανε λόγο για "αρουραίους της εξουσίας που εισέβαλαν και στο στο γραφείο του Κ. Καραμανλή". Το περιβάλλον του νέου προέδρου απαντούσε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη και έλεγαν ότι όποτε χρειάζεται, ο πρόεδρος θα καλεί και τον Κ. Μητσοτάκη και τα άλλα ηγετικά στελέχη σε συνεργασία. Ομως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο επίτιμος πρόεδρος θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις υπό τον Κ. Καραμανλή, την εκλογή του οποίου είχε χαρακτηρίσει ως "αυτοκτονία της παράταξης".

Από τη νέα Κεντρική Επιτροπή αποκλείστηκε και ο Β. Πολύδωρας, καθώς στο Καταστατικό ορίζεται ότι μετέχουν και οι υποψήφιοι πρόεδροι μόνο εφόσον πήραν το 20% των ψήφων.

Κατά τα άλλα ψηφίστηκε όπως αναμενόταν, η διάταξη σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος δεν έχει θητεία, αποφασίστηκε να γίνεται συνέδριο κάθε τρία χρόνια ενώ καταργήθηκαν οι θέσεις του αντιπροέδρου και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Παρά την πρωτιά της Ντ. Μπακογιάννη, που κέρδισε έτσι τις εντυπώσεις, η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής πρόσκειται στον νέο πρόεδρο.

Ολο το Σαββατοκύριακο δούλεψαν οι περίφημες λίστες και σύμφωνα με αυτές, στην ομάδα των βουλευτών, 12 εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του νέου προέδρου, 10 με τη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη, εννιά είναι του Μ. Εβερτ και τέσσερις ήταν στην κοινή λίστα Εβερτ - Καραμανλή.

Από τη διαδικασία εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής φάνηκε ότι το Μητσοτακικό μπλοκ παραμένει συμπαγές, παρόλο που μετά την εκλογή Καραμανλή ο ρόλος του είναι σαφέστατα υποβαθμισμένος, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμαχία Εβερτ - Καραμανλή, παρόλη την πικρία που ένιωθε ο πρώτος για την "αχαριστία" του νέου προέδρου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το νέο πρόσωπο δεν κρύβει τα προβλήματα

Ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να εμφανίσει εικόνα "νέου ξεκινήματος". Δικό του ηγετικό μηχανισμό θέλει να στήσει ο νέος πρόεδρος, επιχειρώντας παράλληλα "άνοιγμα" σε όλα τα στελέχη

Η εικόνα ευφορίας που επιχειρείται να δοθεί στη ΝΔ με την εκλογή του Κ. Καραμανλή στην προεδρία του κόμματος και η διαφαινόμενη ανακωχή στο εσωκομματικό πεδίο, δεν μπορούν να κρύψουν το κύριο πρόβλημα της ΝΔ το οποίο ήταν και είναι πολιτικό και όχι προσωπικό. Η "λεηλασία" της πολιτικής της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να ισχύει, δεν ανακόπηκε φυσικά από την εκλογή του νέου προέδρου, πολύ περισσότερο που καμία πολιτική συζήτηση δεν έγινε στο συνέδριο για το πραγματικό αδιέξοδο του κόμματος αυτού. Ολοι έχουν επενδύσει όλες τις ελπίδες τους στο πρόσωπο του νέου προέδρου, ευελπιστώντας, μόνο και μόνο λόγω του επωνύμου του, να βγάλει τη ΝΔ από το αδιέξοδο. Αλλωστε η επιλογή του έγινε πρώτα και κύρια λόγω του ιστορικού ονόματος που φέρνει και γι' αυτό οι σύνεδροι υποδέχτηκαν την εκλογή του με το σύνθημα "Καραμανλής και πάλι πρωθυπουργός", ενώ χτες ο νέος πρόεδρος επισκέφθηκε στην Πολιτεία τον θείο του και ιδρυτή της ΝΔ Κ. Καραμανλή.

Ο νέος πρόεδρος με τις κινήσεις του τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσει να περάσει την εικόνα ότι η ΝΔ "κάνει ένα νέο ξεκίνημα" αφήνοντας πίσω τη μακρά περίοδο της "εσωστρέφειας και της εσωκομματικής γκρίνιας". Προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιχειρήσει άνοιγμα σε όλα τα στελέχη, ενώ ήδη άρχισαν να διαρρέουν σενάρια για πρόσκληση σε όσα στελέχη είναι εκτός ΝΔ να γυρίσουν πίσω. Ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ζητήσει την ενεργή συμμετοχή της Ντ. Μπακογιάννη στο "νέο ξεκίνημα", ενώ ανάλογη πρόσκληση θα απευθύνει και στους Μ. Εβερτ και Γ. Σουφλιά. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσει ο νέος πρόεδρος στη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας που θα τον πλαισιώνει, καθώς η εκλογή του στηρίχτηκε κυρίως στο μηχανισμό των βαρόνων Γ. Βαρβιτσιώτη και Γ. Κεφαλογιάννη και σε καμία περίπτωση ο Κ. Καραμανλής δε θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι όμηρος ή ότι τελεί υπό την κηδεμονία των βαρόνων.

Απο την πλευρά τους οι δύο χαμένοι της αναμέτρησης, καθώς και ο Κ. Μητσοτάκης, τηρούν μία στάση αναμονής αλλά δεν αναμένεται να κινηθούν αντιπολιτευτικά, αφού το συντριπτικό ποσοστό εκλογής του νέου προέδρου καθιστά απαγορευτική κάθε κίνηση αμφισβήτησής του. Βέβαια πιο κοντά στον νέο πρόεδρο θα είναι ο Μ. Εβερτ, που παρόλη την πικρία του για "την αχαριστία του μικρού" τον στήριξε όσο μπορούσε στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να μη φύγει το κόμμα από τους "καραμανλικούς".

Τις επόμενες μέρες ο νέος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και ήδη έχει κλείσει ραντεβού με τη Ντ. Μπακογιάννη, στην οποία δεν αποκλείεται να προτείνει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.

Το ζητούμενο μιας εκλογής

Ασφαλώς η εκλογή ενός νέου αρχηγού στην ηγεσία ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως αυτή στη ΝΔ, έχει ευρύτερη πολιτική σημασία και ξεπερνά τα στενά όρια του συγκεκριμένου κόμματος. Η σημασία δεν έγκειται, βέβαια, στην ουσία της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι δεδομένη, αλλά στο πώς επιχειρείται να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναστήλωσης του παραπαίοντος δικομματικού συστήματος. Το ζητούμενο είναι κατά πόσον ο δικομματισμός θα μπορέσει να ανακάμψει, έστω προσωρινά, και να αποδειχτεί περισσότερο αποτελεσματικός απ' ό,τι μέχρι σήμερα, στη χάραξη ενός "μακροπρόθεσμου προγραμματισμού" και στη διαμόρφωση ενός "σταθερού ορίζοντα", στο μέτρο του δυνατού, για την επιβολή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.

* * *

Το κλίμα "αναμονής" που καλλιεργείται, κυρίως από τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, αλλά και από την κυβερνητική προπαγάνδα, σε σχέση με την "ιδεολογικοπολιτική" φυσιογνωμία της ΝΔ και το στίγμα που, πρέπει, να δώσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, δεν εκφράζει βέβαια καμία ανησυχία των "μεγάλων αφεντικών" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για το "πού θα το πάει" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούν, άλλωστε, δεδομένα τη "φιλοευρωπαϊκή στάση" του, την "ευαισθησία του απέναντι στον κόσμο της παραγωγής", τη στήριξή του στις ιδιωτικοποιήσεις, κοκ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο Α. Ανδριανόπουλος εξετάζει ευμενώς την επιστροφή του στη ΝΔ...

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την οικονομική ολιγαρχία είναι κατά πόσον η νέα ηγεσία της ΝΔ θα συμβάλει, μέσω της πολιτικής συναίνεσης και ενεργούς στήριξης στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, στην αύξηση της ικανότητας του πολιτικού συστήματος να "περάσει" τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Οι εικόνες της προηγούμενης ηγεσίας της ΝΔ, όταν ο Μ. Εβερτ στήριζε, έστω φραστικά και δημαγωγικά και για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης, τους λαϊκούς αγώνες (αγροτών, καθηγητών, κλπ.), προκάλεσαν την οργή και απέχθεια της οικονομικής ολιγαρχίας. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να επαναληφθούν και φροντίζουν να το καταστήσουν σαφές στη νέα ηγεσία της ΝΔ.

* * *

Τα δυο μεγάλα κόμματα, με "μια φωνή", πρέπει να συστρατευτούν, στην "κοινή υπόθεση", χωρίς ταλαντεύσεις και φραστικές έστω διαφοροποιήσεις. Η λαϊκή αντίσταση που συναντούν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, υποχρεώνουν στην επιστράτευση και "ολόψυχη" στήριξή τους από τις δυνάμεις του δικομματισμού. Και σε αυτή την κατεύθυνση η νέα ηγεσία της ΝΔ καλείται να συνεισφέρει άμεσα και έμπρακτα.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΣΟΚ
Επιθυμίες και επιδιώξεις

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μετά την εκλογή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ. Πρώτον, η συμβολή του στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και δεύτερον, σε στενά κομματικό επίπεδο, η ικανότητά του να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική, ή αλλιώς η διεισδυτικότητά του στο λεγόμενο "κέντρο". Οσον αφορά το πρώτο, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με αδημονία να δώσει το ιδεολογικοπολιτικό "στίγμα" του ο νεοκλεγείς αρχηγός, ώστε να καθορίσουν ανάλογα την τακτική τους. Αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι ο Κ. Καραμανλής να εγκαταλείψει το "λαϊκισμό" του Μ. Εβερτ και να στραφεί προς μία πιο υπεύθυνη στάση, η οποία θα διευκολύνει την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Αναμένουν, δηλαδή, η νέα ηγεσία της ΝΔ να δώσει ευθέως και άμεσα την απαραίτητη πολιτική συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο κυρίως στα θέματα της οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ στα χτεσινά "Νέα": "Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του πιστεύουν ειλικρινά ότι η ενδυνάμωση της ΝΔ θα είναι προς όφελος του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και προς όφελος της ίδιας της κυβέρνησης, αφού δε θα υπάρχει πλέον το άλλοθι της έλλειψης ουσιαστικής αντιπολίτευσης για τα στελέχη μας".

Είναι φανερό ότι επιθυμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να "ενισχυθεί" η ΝΔ ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός ο δικομματισμός.

Από την άλλη, πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον "ηγεμονικό" του ρόλο στην πολιτική σκηνή και θα παραμείνει το πρώτο κόμμα στην προτίμηση της άρχουσας τάξης.

Οσον αφορά τη διείσδυση του Κ. Καραμανλή στο "κέντρο", εκτιμούν, κάνοντας την επιθυμία τους πραγματικότητα, ότι και λόγω ονόματος δε θα καταφέρει να αυξήσει την εμβέλεια της ΝΔ στους "κεντρώους" ψηφοφόρους. Παραβλέπουν βέβαια ότι η φθορά της κυβέρνησης, ήδη από τους πρώτους έξι μήνες, είναι πρωτοφανής. Αλλο θέμα βέβαια αν την εισπράξει η ΝΔ, υπό τη νέα ηγεσία της, όπως επιδιώκεται, ή θα υπάρξει στροφή προς ριζοσπαστικές και αγωνιστικές λύσεις.

Π. Κ.

Συλλυπητήρια του "Ρ"

Πέθανε ο Χρήστος Μαρεντάκης, αδελφός του Βασίλη Μαρεντάκη, εργαζόμενου στην εφημερίδα. Η Δ/νση και το προσωπικό του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" εκφράζουν στον Βασίλη Μαρεντάκη και στην οικογένειά του τα θερμά τους συλλυπητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ