Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτες γκρίνιες και πρωτιά Ντόρας στην ΚΕ

Με γκρίνιες, που άγνωστο τι συνέχεια θα έχουν, αλλά και με πρωτιά της Ντ. Μπακογιάννη στην Κεντρική Επιτροπή, έληξαν την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ. Οπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, καμία επί της ουσίας συζήτηση δεν έγινε για το Καταστατικό και το πρόγραμμα του κόμματος, καθώς ουσιαστικά το συνέδριο έληξε την πρώτη μέρα με την εκλογή του νέου προέδρου. Μετά την εκλογή οι σύνεδροι για το μόνο που ενδιαφέρονταν ήταν για τη συλλογή των "κουπονιών" που ήταν απαραίτητα για την υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή. Χαρακτηριστικό της μη ουσιαστικής συμμετοχής των συνέδρων στις εργασίες, ήταν και το γεγονός ότι άλλα είχαν συμφωνήσει στην Οργανωτική Επιτροπή για τις αλλαγές στο Καταστατικό και άλλες τέθηκαν για ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι πρώτες γκρίνιες της "νέας εποχής". Αφορμή ήταν η συμμετοχή ή όχι στη νέα Κεντρική Επιτροπή των πρώην πρωθυπουργών. Ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι είχαν συμφωνήσει πριν το συνέδριο ότι στην ΚΕ θα μετέχουν "εξ οφίτσιο" οι πρώην πρωθυπουργοί, εν τούτοις το Καταστατικό που ψηφίστηκε δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ενέργεια που από τους Μητσοτακικούς βουλευτές ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια αποκλεισμού του Κ. Μητσοτάκη από την ΚΕ. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Θ. Κασσίμη, ο οποίος δήλωσε ότι "ο Κ. Καραμανλής πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί αποκλείεται από την ΚΕ ο Μητσοτάκης ενώ μετέχει ο Κ. Τσαλδάρης", ενώ έκανε λόγο για "αρουραίους της εξουσίας που εισέβαλαν και στο στο γραφείο του Κ. Καραμανλή". Το περιβάλλον του νέου προέδρου απαντούσε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη και έλεγαν ότι όποτε χρειάζεται, ο πρόεδρος θα καλεί και τον Κ. Μητσοτάκη και τα άλλα ηγετικά στελέχη σε συνεργασία. Ομως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο επίτιμος πρόεδρος θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις υπό τον Κ. Καραμανλή, την εκλογή του οποίου είχε χαρακτηρίσει ως "αυτοκτονία της παράταξης".

Από τη νέα Κεντρική Επιτροπή αποκλείστηκε και ο Β. Πολύδωρας, καθώς στο Καταστατικό ορίζεται ότι μετέχουν και οι υποψήφιοι πρόεδροι μόνο εφόσον πήραν το 20% των ψήφων.

Κατά τα άλλα ψηφίστηκε όπως αναμενόταν, η διάταξη σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος δεν έχει θητεία, αποφασίστηκε να γίνεται συνέδριο κάθε τρία χρόνια ενώ καταργήθηκαν οι θέσεις του αντιπροέδρου και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Παρά την πρωτιά της Ντ. Μπακογιάννη, που κέρδισε έτσι τις εντυπώσεις, η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής πρόσκειται στον νέο πρόεδρο.

Ολο το Σαββατοκύριακο δούλεψαν οι περίφημες λίστες και σύμφωνα με αυτές, στην ομάδα των βουλευτών, 12 εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του νέου προέδρου, 10 με τη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη, εννιά είναι του Μ. Εβερτ και τέσσερις ήταν στην κοινή λίστα Εβερτ - Καραμανλή.

Από τη διαδικασία εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής φάνηκε ότι το Μητσοτακικό μπλοκ παραμένει συμπαγές, παρόλο που μετά την εκλογή Καραμανλή ο ρόλος του είναι σαφέστατα υποβαθμισμένος, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμαχία Εβερτ - Καραμανλή, παρόλη την πικρία που ένιωθε ο πρώτος για την "αχαριστία" του νέου προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ