ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα... "

Στερνό "αντίο" χτες το απόγευμα στο Νεκροταφείο Καισαριανής, για τον Γιώργη Τρικαλινό

Κηδεύτηκε χτες στις 5 το απόγευμα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο Νεκροταφείο της Καισαριανής, ο Γιώργης Τρικαλινός, βετεράνος κομμουνιστής και αγωνιστής, μετά από 83 χρόνια προσφοράς, αγώνων και αυτοθυσίας για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Ο Γιώργης Τρικαλινός άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη αργά το βράδυ.

Η ζωή του Γιώργη Τρικαλινού, ξεκινά από το Σεπτέμβρη του 1914, όταν γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου. Από τα μαθητικά του χρόνια, δέχτηκε τις επιρροές της μαρξιστικής ιδεολογίας και στα 18 του χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Επί 65 χρόνια, έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στου οποίου την ΚΕ εκλέχθηκε το 1951 αναπληρωματικό μέλος και παρέμεινε τακτικό μέλος ως το 1987. Μεταδικτατορικά ήταν εκδότης του "Ριζοσπάστη", ενώ ήταν μια προσωπικότητα με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες και συγγραφική δημιουργία.

"Πάντα έτοιμος για κάθε θυσία..."

Στην κηδεία του Γιώργη Τρικαλινού, παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και πάμπολλα στελέχη του Κόμματος. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον τελευταίο χαιρετισμό στον εκλιπόντα απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

"Σύντροφε Γιώργη,

Βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ. Μαζί με την οικογένειά σου, το Κόμμα. Οι σύντροφοι και συνεργάτες σου για πάρα πολλά χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Οι σύντροφοί σου από το "Ριζοσπάστη", την αγαπημένη σου εφημερίδα, της οποίας υπήρξες εκδότης μέχρι πριν τρία χρόνια. Είμαστε εδώ, για μια υπόσχεση διαρκείας, υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των οραμάτων και πόθων του λαού μας.

Τα σημερινά, όπως και τα χρόνια που έζησες και έδρασες, έχουν πολλά κοινά σημεία. Ηταν δύσκολες οι εποχές τα χρόνια που πέρασαν. Νέες δυσκολίες μαζί με τις παλιές αναφύονται και σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Ομως, πάντα το Κόμμα, η εργατική τάξη, ο λαός προχωράει μπροστά, ανοίγει δρόμους. Οι λαϊκοί αγώνες συνεγείρουν τις συνειδήσεις των νέων, των παιδιών, τους φέρνουν σε επαφή με το επαναστατικό κίνημα και τα ιδανικά του.

..."Για σοσιαλισμό και κομμουνισμό", γράφεις στο βιογραφικό σου, "πρωτάκουσα το 1920 - '21, όντας 7 χρόνων μαθητής δημοτικού. Κείνα τα χρόνια, ξέσπασαν μεγάλες απεργίες στο Βόλο. Θυμάμαι, γράφει, μια μεγάλη διαδήλωση με πολλές χιλιάδες καπνεργάτες. Πέρασαν μπροστά από το σπίτι μας, αποδοκίμασαν ένα μεγάλο καπνέμπορα, απέναντι από το δικό μας σπίτι. Πετροβόλησαν το σπίτι του, έσπασαν πόρτες και παράθυρα. Ο πατέρας μας, άνθρωπος με συντηρητικές αντιλήψεις, έκλεισε πόρτες και παράθυρα για να μη δούμε και ακούσουμε τις φωνές των "μπολσεβίκων", όπως αποκαλούσε τους διαμαρτυρόμενους καπνεργάτες. Για να μην τις ακούσει η μάνα μου, που εκείνες τις μέρες γέννησε τον μικρότερο αδελφό μου, τον Γιάννη. Κι από τότε ο πατέρας μου αποκαλούσε τον αδελφό μου "μπολσεβίκο". Τότε λοιπόν, πρωτάκουσα για μπολσεβίκους, για κομμουνισμό και σοσιαλισμό...".

Από κείνες τις μέρες, κύλησε πολύ νερό στα ποτάμια. Πέρασαν χρόνια οργάνωσης στην ΟΚΝΕ, παρανομίες, φυλακές, Εθνική Αντίσταση, ΔΣΕ, πολιτική προσφυγιά, δίκες, νέες εξορίες και φυλακές. Ο σύντροφος Γιώργος Τρικαλινός αναδείχτηκε σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Περίπου 40 χρόνια, υπήρξε μέλος του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του Κόμματος. Από την 2η Ολομέλεια, τον Οκτώβρη του 1951, που αναδείχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και, σε συνέχεια, μέλος της ΚΕ έως το 12ο Συνέδριο. Δούλεψε δραστήρια σε διάφορα πόστα ως καθοδηγητής Κομματικών Οργανώσεων, ως εκδότης του "Ριζοσπάστη". Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην υπόθεση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Υπήρξε αταλάντευτος στα βασανιστήρια και τις φυλακές, στις πολύχρονες κρατήσεις του στα μπουντρούμια της ασφάλειας και των φυλακών.

Από τότε που οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στο ένδοξο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του, στάθηκε πάντα πιστός και αφοσιωμένος στο Κόμμα και στο μαρτυρικό λαό μας. Παντού, όπου κι αν βρέθηκε, δούλεψε και πάλεψε για την επικράτηση των ιδεών του Κόμματος, του επιστημονικού σοσιαλισμού, του λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Στην ασφάλεια, στα δικαστήρια, στις φυλακές και τις εξορίες, υπερασπίστηκε τη γραμμή του. Νιώθω υπερήφανος, γράφει, που είμαι μέλος ενός τέτοιου Κόμματος, που με διαπαιδαγώγησε έτσι, ώστε να είμαι πάντα έτοιμος για κάθε θυσία, για την υπέρτατη θυσία, για τα συμφέροντα του κόμματος και της εργατικής τάξης. Βέβαια, στη δράση μου όλα αυτά τα χρόνια δε σημαίνει ότι δεν έκανα λάθη, δεν παρουσίασα αδυναμίες και ελλείψεις. Αντίθετα, παρουσίασα πολλές και διάφορες, τις οποίες επισημαίνω κάθε φορά και κάνω προσπάθειες να τις ξεπεράσω, τονίζει ο κομμουνιστής Γιώργος Τρικαλινός στο βιογραφικό του. Σύντροφε Γιώργη,

Σ' αυτό το τελευταίο μακρύ ταξίδι σου, να είσαι ήσυχος. Το λιθαράκι που έβαλες στο οικοδόμημα του Κόμματος, η προσφορά σου και οι παρακαταθήκες σου, βρίσκονται σε σίγουρα χέρια αγωνιστών, που και οι ίδιοι θέλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην υπόθεση του Κόμματος. Τα χρόνια που πέρασαν από τότε που πρωτοοργανώθηκες στο Κόμμα ήταν χρόνια δύσκολα, σκληρά και ο δρόμος κακοτράχαλος, ένας διαρκής ανήφορος. Αυτή ήταν η μοίρα της δικής σου γενιάς, της γενιάς του μεσοπολέμου. Ομως, ήταν ηρωικός. "Γι' αυτό είμαστε περήφανοι", έγραφες, "που πήραμε μέρος σ' αυτούς τους αγώνες, από τους οποίους αναδείχτηκαν ήρωες σαν τον Μαλτέζο, τον Σουκατζίδη, την Ηλέκτρα, τον Μπελογιάννη και χιλιάδες άλλους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες, και από τους οποίους εμπνέονται οι σημερινοί κομμουνιστές και αντλούν διδάγματα για τους μελλοντικούς αγώνες, που επίσης θα είναι σκληροί, αλλά που επιστέγασμα θα έχουν τη νίκη του σοσιαλισμού στη χώρα μας και σ' ολόκληρο τον κόσμο".

Με τη σιγουριά ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, με την αισιοδοξία που διδάσκει το παράδειγμα το δικό σου και των άλλων συντρόφων, που το κόμμα μας έχει χάσει, σε αποχαιρετούμε.

Στην οικογένειά σου και στην αγαπημένη σου και αγαπημένη μας συντρόφισσα Γιάννα, ολόψυχα συμπαραστεκόμαστε κι ευχόμαστε καλό κουράγιο.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη", δίνουμε υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική νίκη

Αιωνία σου η μνήμη!".

  • Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε συλλυπητήριο μήνυμά της, εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το χαμό του συντοπίτη Γιώργη Τρικαλινού, πρωτοπόρου αγωνιστή για την ειρήνη, την προκοπή του λαού και το σοσιαλισμό.

Προσφορές

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, πρόσφεραν και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του:

  • Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Το Παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Η οικογένεια Ηλία Παπαδημητρίου 5.000 δρχ.
  • Η Yvette και ο Λάμπρος Τσελίκας 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Ο Μαρίνος και η Τούλα Πετρούνια προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας, στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ,βετεράνου κομμουνιστή, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για το καλό του λαού.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και αλησμόνητου φίλου και συμπατριώτη ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οικογένερια Παναγιώτη και Ελένης Αλαμανιώτη

Πρόσφεραν επίσης:

* Ο Περικλής Καπετανόπουλος 7.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* Ο Γιάννης Καρκαγιάννης από το Βόλο 5.000 δρχ. στη ΝΕ Μαγηνησίας.

* Η οικογένεια Μολυβδά 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

ΤΟΥΝΤΕΧ ΙΡΑΝ
Κοινός αγώνας σ' όλη την περιοχή

Πιστεύουμε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ αυτών των κομμάτων. Δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλον, και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η κατάσταση πολλών χωρών στη Μέση Ανατολή έχουν πολλά κοινά και ουσιαστικά μοιράζονται κοινές ιστορικές παραδόσεις, είμαστε όλοι στο ίδιο οικονομικό επίπεδο ανάπτυξης και επίσης αντιμετωπίζουμε τις ίδιες εξωτερικές πιέσεις. Ετσι, η ανταλλαγή απόψεων θα μας επιτρέψει να μάθουμε από τις εμπειρίες των άλλων, και να αναδείξουμε τις δικές μας λύσεις για μερικά από αυτά τα κοινά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση.

Επίσης πιστεύουμε, ως κομμουνιστές, ως μαρξιστές - λενινιστές, πως χρειάζεται κοινός αγώνας σε όλη την περιοχή, και γνωρίζουμε πως σε τέτοιες συναντήσεις δεν μπορούμε να σχηματοποιήσουμε τέτοιες πλατφόρμες για κοινές δραστηριότητες όλων των κομμουνιστικών κομμάτων των χωρών της περιοχής. Ελπίζουμε ότι τέτοιες συναντήσεις δε θα είναι απλώς μια ευκαιρία για να έρθουμε και να κάνουμε δηλώσεις, αλλά να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα που θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον ώστε να αναπτύξουμε αγώνες ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και αυτό προσπαθούμε.

Αυτά σχετικά με το κύριο περιεχόμενο της συνάντησης. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, που πιστεύουμε πως θα συζητήσουμε, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των κοινών δραστηριοτήτων μας, ή και τις απόψεις μας. Πιστεύουμε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή έχουμε κοινά θέματα που μας απασχολούν όλους. Θα πρέπει να μας απασχολήσει αυτό και να βελτιώσουμε τα μέσα επικοινωνίας μεταξύ μας. Εχουμε φέρει μαζί μας τις θέσεις του κόμματός μας σχετικά με αυτό όπου αναφέρεται πως είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είναι δυνατόν να αποφασίσουμε την έκδοση κάποιου περιοδικού, όπου όλα αυτά τα κόμματα θα συνεισφέρουν σχετικά με πολιτικά, ιδεολογικά θέματα που μπορούν να βοηθήσουν τον καθέναν να βγάλει συμπεράσματα για μερικά πολύπλοκα θέματα, όπως είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Εμείς στο Ιράν έχουμε μια μεγάλη εμπειρία σχετικά με αυτό, και πολλά κόμματα δεν έχουν δώσει την απαραίτητη σημασία, ενώ εμείς έχουμε μια μεγάλη εμπειρία σε αυτό - τι ακριβώς είναι και πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε μια συζήτηση προς αυτήν την κατεύθυνση, είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε μια πιθανή λύση για το Κουρδικό πρόβλημα, όπως επίσης είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για το πόσο καλύτερα θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στις επεκτατικές βλέψεις στη Μέση Ανατολή. Πιστεύουμε ότι ο σχηματισμός ενός μηχανισμού για να μοιραστούμε απόψεις, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, περιοδικού ή κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό, είναι εφικτός με βάση τις πηγές μας, θα ήταν πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη όλων των πολιτικών, κομμουνιστικών κομμάτων που αγωνίζονται στη Μέση Ανατολή.

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΥΚΙΩΤΗΣ - ΑΚΕΛ ΚΥΠΡΟΥ
"Οχι" στη διείσδυση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή

Θεωρούμε αρκετά σημαντική την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της περιοχής μας. Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι οι συναντήσεις αυτές, η ανταλλαγή απόψεων και πολύ περισσότερο η κοινή δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της περιοχής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων". Πιστεύουμε ότι η παρουσία και η διείσδυση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και για την ειρήνη στην περιοχή, προετοιμάζοντας σχέδια για τον έλεγχο και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τον έλεγχο από γεωστρατηγικής άποψης της δικής μας περιοχής.

Τέτοιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε και μεις στην Κύπρο με τις προσπάθειες για εγκαθίδρυση και στην Κύπρο ΝΑΤΟικής πολυεθνικής δύναμης για να εγγυηθεί έτσι τη διχοτόμηση, τη διαίρεση του νησιού, αλλά και βλέπουμε πως αυτή η πολυεθνική δύναμη στην Κύπρο θα παίξει και έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της περιοχής και η συνεργασία των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι σημαντική για την αντιμετώπιση αυτών των σχεδίων.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχή είναι η συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ, που φαίνεται πως έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων δυτικών χωρών. Αυτές οι δύο χώρες λειτουργούσαν σαν προασπιστές και χωροφύλακες των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι αυτή η στρατιωτική συμφωνία, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και τους λαούς αυτής της περιοχής. Η Τουρκία εξακολουθεί να στηρίζει την αδιαλλαξία της, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, τόσο στη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά ιδιαίτερα στη στήριξη που έχει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία με τη σύναψη της τελωνειακής ένωσης, αλλά και την παραχώρηση άλλης οικονομικής και πολιτικής στήριξης στην Τουρκία ενισχύουν την αδιαλλαξία της και απέναντι στο Κυπριακό, αλλά και απέναντι στις άλλες δυνάμεις, ιδιαίτερα στη λογική της καταπάτησης των ανθρωπίνων δυνάμεων στην Τουρκία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Νέο ποιοτικό επίπεδο σχέσεων

Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό και ανησυχίες για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Καταδικάζονται οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

Νέο επίπεδο, που χαρακτηρίζεται από ποιοτική άνοδο στη συνεργασία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, του Περσικού Κόλπου και της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας, διαμορφώνεται, όσον αφορά τις δυνατότητες έγκαιρης και έγκυρης αλληλοενημέρωσης, αλληλοβοήθειας, κοινής δράσης και αντίδρασης για μια πιο άμεση και αποτελεσματική δράση, σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν και απασχολούν τις χώρες και την περιοχή και ευρύτερα. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν, χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μετά το τέλος των εργασιών της συνάντησης της Αθήνας που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και όπου συμμετείχαν αντιπροσωπείες κομμάτων από την Αίγυπτο, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Παλαιστίνη, Σουδάν και Συρία.

Ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, σημείωσε πως οι συζητήσεις κατέληξαν σε κοινές διαπιστώσεις, όπως: Οτι ξεπερνιέται το "μούδιασμα", μετά τις ανατροπές και ευρύτατα στρώματα των εργαζομένων αντιδρούν στις επιλογές των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος των λαών. Υπάρχει γενική καταδίκη των ενεργειών και της τακτικής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και αναπτύσσεται ευρύτατο φάσμα αντίστασης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σ' αυτήν την τακτική.

Τα ΚΚ επιβεβαίωσαν τις κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση του Κυπριακού, για την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου κλπ. Καταδικάζουν τη διαδικασία "ειρήνευσης", όπως προωθείται με την πολιτική Νετανιάχου και το αμερικανικό σχέδιο. Επίσης, υπογράμμισαν πως η ευρωμεσογειακή συνεργασία (ζώνες ελεύθερων συναλλαγών) είναι επιλογή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ και δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της περιοχής, που, αντίθετα, προωθούν την αγορά των αραβικών χωρών.

Τέλος, χαιρετίζουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του αλβανικού λαού, τονίζοντας πως είναι αντίθετοι σε κάθε επέμβαση, με όποια μορφή, στη χώρα αυτή. Επίσης, εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση, γενικότερα, στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ως υπεύθυνη την τακτική του ΝΑΤΟ.

Εντονη, τέλος, είναι η αντίδραση στις διαδικασίες επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Νότο, στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης. Από την άποψη αυτή, εκτιμήθηκε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ προωθεί τη ΝΑΤΟποίηση των αραβικών χωρών.

Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων Ανατ. Μεσογείου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Ζάππειο Μέγαρο η διήμερη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, που διοργάνωσε και φιλοξένησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δόθηκε χτες το μεσημέρι στην αίθουσα Τύπου του ΚΚΕ συνέντευξη Τύπου. Για τη σημασία της συνάντησης, τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και την αναγκαιότητα της κοινής δράσης, οι αντιπρόσωποι των αδελφών κομμάτων δήλωσαν στο "Ρ":

ΑΜΙΝΤ ΑΛΑΝΙ - ΚΚ ΙΡΑΚ
Να πάμε κάποια βήματα μπροστά

Εύχομαι η διάσκεψη, αλλά και η συνεργασία των κομμάτων, να στεφθεί με επιτυχία και θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ για την πρόσκλησή του.

Ελπίζω ότι η διάσκεψη θα καταλήξει σε κάποια σημεία που αφορούν την προπαγάνδα και νομίζω ότι όλα τα κόμματα θα συμφωνήσουν σε κάποια σημεία που αφορούν την κοινή μας δράση. Πολλά ζητήματα, ειδικά διεθνή ζητήματα που αφορούν το κομμουνιστικό κίνημα θα συζητηθούν στη διάσκεψη και το ΚΚ Ιράκ έχει ορισμένες προτάσεις, που θα τις καταθέσει προς συζήτηση. Ελπίζουμε, ότι θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, τέτοια που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε κάποια βήματα μπροστά.

ΚΚ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Πολύ σημαντική συνάντηση

"Αυτή η συνάντηση είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, τα σχέδιά μας και τα ενδιαφέροντά μας. Μπορώ να πω ότι η σημαντικότητα και η αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης είναι ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενισχύσουμε τις κοινές μας προσπάθειες ενάντια στον ιμπεριαλισμό".

ΦΕΪΖ ΖΛΑΧΙΖ - ΚΚ ΣΥΡΙΑΣ
Ιδιαίτερα περίπλοκη η κατάσταση

"Κατ' αρχάς, θα πρέπει να ευχαριστήσω τους Ελληνες συντρόφους για την πρωτοβουλία τους αυτή να προσκαλέσουν τα ΚΚ των υπολοίπων χωρών σε αυτήν τη συνάντηση. Η πρόσκληση αυτή αποτελεί απτή απόδειξη του υψηλού αισθήματος ευθύνης του ΚΚΕ απέναντι στην ιδιαίτερα περίπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας, μέσα στην οποία τα κόμματά μας βρίσκονται ενώπιον της ανάληψης πολύ σημαντικών καθηκόντων. Συνεπώς, η συνάντηση αυτή λαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Εχουμε ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη τέτοιων συναντήσεων για να ανταλλάξουμε απόψεις, πληροφορίες, αναλύσεις, για να επαναβεβαιώσουμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, να εδραιώσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, ενάντια στους κινδύνους και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και των αντιδραστικών δυνάμεων, που τίθενται ενώπιον των λαών και των κομμάτων μας. Υπό αυτήν την έννοια, αυτή η συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη".

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΝΑΦΑΑ - ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
Μεγάλη ανάγκη οι τέτοιου είδους συναντήσεις

"Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος τόσο από το γεγονός της συνάντησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, όσο και από το περιεχόμενο της συζήτησης, έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα. Είναι ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη, σήμερα παρά ποτέ, να υπάρχουν τέτοιου είδους συναντήσεις ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα".

ΧΑΛΕΝΤ ΑΜΣΑΝΙ - ΚΚ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
Μόνο η αρχή

"Πιστεύω ότι ήταν μεγάλη απώλεια η έλλειψη τέτοιων συναντήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μεγάλη ευκαιρία η συνάντηση αυτή που έχουμε, σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας. Τα προβλήματά μας παρουσιάζονται ιδιαίτερα έντονα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και όλων των ανατολικών χωρών. Εχουμε, σήμερα, την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δραστηριότητές μας και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ο ιμπεριαλισμός οργανώνει πάντα τη δράση του και δημιουργεί πάντα τις κατάλληλες συνθήκες εδραίωσής του, σπέρνοντας τη διχόνοια στους λαούς. Είναι κρίμα, που όλα αυτά τα χρόνια δεν είμαστε ενωμένοι. Ελπίζω, λοιπόν, η συνάντηση αυτή να μην είναι η τελευταία, αλλά να είναι μόνο η αρχή. Ελπίζω να έχουμε πολλές τέτοιες συναντήσεις στο μέλλον. Οπως είπα και στην ομιλία μου, ευχαριστούμε πολύ τους συντρόφους του ΚΚΕ, το οποίο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο εμπειρίας να φιλοξενεί και να οργανώνει τέτοιου είδους συναντήσεις".

ΑΜΑΡ ΜΠΑΓΚΝΤΑΣ - ΚΚ ΣΥΡΙΑΣ
Με όπλο τον προλεταριακό διεθνισμό

"Οι συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί έχουν χαρακτήρα συναινετικό, προκειμένου να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στον κοινό εχθρό. Αν ανατρέξουμε στα λόγια του Μαρξ, θα δούμε ότι πάντα το κεφάλαιο είναι η δύναμη που έρχεται σε αντίθεση με τους εργαζόμενους. Αυτός ο τομέας είναι πολύ σημαντικός ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, όπου ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπαθεί να εγκαταστήσει την κυριαρχία του σε όλο τον κόσμο. Αντιστεκόμαστε στον ιμπεριαλιστικό ολοκληρωτισμό, μέσα από την πάλη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, δηλαδή τον προλεταριακό διεθνισμό. Και σε αυτήν τη συνάντηση πιστεύω ότι θα γίνουν πολύ σημαντικά βήματα για να συντονίσουμε τον αγώνα μας και να μπορέσουμε να τον κάνουμε πολύ πιο δυνατό ενάντια στο διεθνή ιμπεριαλισμό. Είμαστε, μάλιστα, πολύ ικανοποιημένοι που αυτή η συνάντηση γίνεται με οικοδεσπότες τους Ελληνες συντρόφους μας. Το ΚΚΕ δεν είναι μόνο γνωστό για το μακροχρόνιο και ηρωικό αγώνα του μέσω της πάλης των εργαζομένων, αλλά και για τη διάκρισή του για το υψηλό αίσθημα του προλεταριακού διεθνισμού, που σημαίνει ένας πραγματικός πατριωτισμός".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ