ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σπεύδει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής
  • Να απομακρύνει από το αδιέξοδο την "ειρηνευτική διαδικασία" έχει ως στόχο η επείγουσα άφιξη του Ντένις Ρος στην περιοχή
  • Καθημερινές βίαιες συγκρούσεις και οξύτατες διπλωματικές αντιπαραθέσεις, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Επειγόντως επιστρέφει στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, σε μια ύστατη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να κατευνάσει τα πνεύματα και να περισώσει την "ειρηνευτική διαδικασία". Οι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, ενώ καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις στην περίμετρο πολλών παλαιστινιακών πόλεων.

Διαρκείς συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Μια βδομάδα συμπληρώθηκε, χτες, από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους και τον ισραηλινό στρατό και η ένταση οξύνεται μέρα με τη μέρα. Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκαν, τόσο την Τρίτη, όσο και χτες, τα μεθοριακά φυλάκια της Ραμάλα και της Βηθλεέμ, αλλά και η διαχωριστική γραμμή της εβραϊκής κοινότητας στη Χεβρώνα. Οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές λιθοβόλησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, έριξαν βόμβες μολότοφ, έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

Με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και ριπές στον αέρα, ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να απωθήσει τους συγκεντρωμένους. Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 20 Παλαιστίνιοι, ενώ ιατρικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρχαν τραυματίες και από αληθινά πυρά. Καταλυτική, τις δύο αυτές μέρες, ήταν η παρέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας, η οποία, με πλήθος ανδρών, προσπάθησε να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους από τα ισραηλινά φυλάκια και σε πολλές περιπτώσεις έφτιαξε ανθρώπινες αλυσίδες.

Το σχέδιο Ρος

Η στάση των Παλαιστινίων αστυνομικών εκτιμήθηκε ως ενθαρρυντική από Αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επιδείξει "καλή θέληση". "Την καλή αυτή θέληση", αναμένεται να διερευνήσει και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Ντένις Ρος, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αραφάτ, αργά χτες το βράδυ, στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο Ρος θα προσπαθήσει να αποσπάσει από τον Αραφάτ τη δέσμευση ότι θα καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Αλλωστε, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπράιτ, με δηλώσεις της φάνηκε να συμφωνεί, τουλάχιστον εν μέρει, με την ισραηλινή θέση ότι ο Αραφάτ έδωσε "πράσινο φως" για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Εχοντας τη δέσμευση αυτή ως διαπραγματευτικό μοχλό, ο Ρος, την Πέμπτη, θα φθάσει στο Ισραήλ όπου, πιθανότατα την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τον οποίο θα ζητήσει να "χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης" και να προβεί, και αυτός με τη σειρά του, σε μια κίνηση καλής θέλησης. Στόχος του Ρος είναι, αναχωρώντας από την περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο, να έχει επιτύχει τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και, σε δεύτερο επίπεδο, να έχει κανονίσει μια συνάντηση των Γιάσερ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Πάντως, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αποστολή του Ρος κρίνεται ως ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένης της οξύτατης έντασης και του βαθύτατου χάσματος ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, ενώ καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαδραματίσει το θέμα της οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

Αντεγκλήσεις και σενάρια "εθνικής ενότητας"

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ντένις Ρος στην περιοχή, η διπλωματική αντιπαράθεση των δύο πλευρών παραμένει εκρηκτική. "Φυσιολογική αντίδραση", χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, Φαρούκ Καντούμι. Μάλιστα, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχους δε δίστασε να παραλληλίσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ, τουλάχιστον, "όσον αφορά την αλαζονεία, την αδιαλλαξία και την απόρριψη των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών".Στον Αμερικανό διαμεσολαβητή "πέταξε το μπαλάκι" ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση και "να αποδείξει ότι σέβεται την υπογραφή που έβαλε ως εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ οργιάζουν οι φήμες περί σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενόψει της οξύτατης κρίσης στην "ειρηνευτική διαδικασία". Εκτός από τους πολιτικούς αναλυτές που συγκλίνουν σε αυτήν την προοπτική, εκτενές άρθρο δημοσίευσε, χτες, και η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", στο οποίο παρατίθενται και σειρά λεπτομερειών, όπως το ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι 18μελής και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα αναλάβει 6 υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών.

Επισήμως, το σενάριο αυτό διαψεύστηκε, τόσο από το πρωθυπουργικό γραφείο, όσο και από το Εργατικό Κόμμα. Εντούτοις, ενδεικτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, ο οποίος επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή του στην "ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε πρόθυμος να κάνει "ό,τι είναι δυνατόν" για να την περισώσει και εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιπίπτει από το ένα λάθος στο άλλο, γιατί είναι δέσμιος των ακροδεξιών και θρησκευτικών κυβερνητικών συμμάχων του. Βέβαια, και ο Πέρες, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι βασικό πρόβλημα της ισραηλινο-παλαιστινιακής αντιπαράθεσης δεν είναι ο εποικισμός, αλλά οι κακές σχέσεις των εποίκων με τους Παλαιστινίους γειτόνους τους.

ΡΩΣΙΑ
Ημέρα γενικής απεργίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Περίπου 27.000.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν σήμερα με διάφορους τρόπους στην πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της ρωσικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση χρωστάει στους εργαζόμενους 53 τρισ. ρούβλια για καθυστερούμενους μισθούς. Την αντίθεσή τους σ' αυτή την πολιτική θα εκφράσουν οι εργάτες και εκπαιδευτικοί, ιατροί και επιστήμονες από την Απω Ανατολή ως τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Πολλές κολεκτίβες, που εκπροσωπούν περίπου 7.000.000 εργαζόμενους, σκοπεύουν να συνεχίσουν την απεργία έως ότου η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Η ηγεσία των επίσημων συνδικάτων βεβαιώνει ότι μεταξύ των συνθημάτων τους δε θα υπάρχει το αίτημα για παραίτηση του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν. Οι άνθρωποι του μόχθου, όμως, θέτουν αυτό το αίτημα.

Δήλωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση εξέφρασε η Κρατική Δούμα, στην οποία αναφέρεται: "Στις συνθήκες που η κυβέρνηση συστηματικά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για καταβολή των μισθών, συντάξεων, κοινωνικών βοηθημάτων, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να καταφύγουν στις νόμιμες μορφές διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους". Επίσης, σημειώνεται ότι οι βουλευτές στις 27 Μάρτη "θα συμμετάσχουν ενεργά στην οργανωμένη από τα συνδικάτα πανρωσική εκδήλωση διαμαρτυρίας".

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες να αποτρέψει την απεργία. Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Ανατόλι Τσουμπάις, μετέβη εσπευσμένα στο Κεμέροβο στο συνέδριο των ανθρακωρύχων. Αποδείχτηκε, όμως, ότι στην αίθουσα βρίσκονταν οι διευθυντές, οι οποίοι συμφωνούν με το κλείσιμο των ορυχείων, όπως απαιτεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι πραγματικοί ανθρακωρύχοι ήταν έξω από το κτίριο, κρατώντας πικέτες με συνθήματα, όπως "Τσουμπάις, έξω από τη Ρωσία!". Επίσης, ως εμπαιγμός εκλαμβάνεται η ανακοίνωση του Τσουμπάις, ότι η κυβέρνηση αποδέσμευσε 11,8 τρισ. ρούβλια (από τα 53 τρισ.) για να πληρώσει τους χρωστούμενους μισθούς.

Από την άλλη μεριά, πολλοί εκφράζουν φόβους ότι η διαμαρτυρία μπορεί "αλά αλβανικά" να ξεφύγει από τα ειρηνικά όρια. Ολες οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους έχουν τεθεί σε ετοιμότητα. Οι οργανωτές της κινητοποίησης, όμως, επιδιώκουν να αποτρέψουν ενδεχόμενες προβοκάτσιες, οι οποίες μπορεί να προέλθουν ακριβώς από τη μεριά των αρχών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία πείνας στην "Delta"

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

Την απεργία πείνας συνεχίζουν οι πέντε εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρίας "Delta", η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, ενώ την ίδια στιγμή τουλάχιστον 700 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της εταιρίας να απολύσει πολλούς εργαζόμενους στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Οι πέντε απεργοί πείνας έχουν στήσει μικρά υπόστεγα στην πύλη αναχώρησης του αεροδρομίου της "Delta".

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της "Delta" τόνισε πως η εταιρία έχει προσλάβει περίπου 80 εργαζόμενους - απεργοσπάστες - ώστε οι στάσεις εργασίας να μην εμποδίσουν τις διάφορες πτήσεις της εταιρίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η "Delta" σχεδιάζει να περικόψει 600 από τις 800 θέσεις εργασίας της στην Ευρώπη, από τις οποίες οι περισσότερες είναι στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Από την ανασυγκρότηση αυτή στη Φρανκφούρτη, η αεροπορική εταιρία σκοπεύει να εξοικονομεί 100 εκατομμύρια μάρκα (59,5 εκατομμύρια δολάρια) το χρόνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις μεταλλεργατών

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. -

Χιλιάδες απεργοί μεταλλεργάτες απέκλεισαν τις εισόδους της εταιρίας χαλυβουργίας "Κρουπ" στο Ντίσελντορφ, διαμαρτυρόμενοι έτσι για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις που θα γίνουν όταν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των δύο μεγαθηρίων της γερμανικής χαλυβουργίας, "Κρουπ" και "Τίσεν".

Παράλληλα όμως, την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη, δεκάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες απ' όλη τη Γερμανία συγκεντρώθηκαν στη Φραγκφούρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δύο μεγαθηρίων της γερμανικής χαλυβουργίας, "Κρουπ" και "Τίσεν", που θα έχει σαν αποτέλεσμα να απολυθούν πολλοί εργάτες. Ωστόσο, και στο Ντόρτμουντ, άλλοι 6.000 μεταλλεργάτες προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τον ίδιο λόγο.

Συγκεκριμένα, περίπου 30.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στη Φραγκφούρτη, κυματίζοντας τη σημαία του σωματείου "IG Metall".

"Κάθε χρόνος είναι και χειρότερος - το μόνο που κάνουν είναι να απολύουν εργαζόμενους", δήλωσε ένας διαδηλωτής.

"Σήμερα στέλνουμε ένα σήμα της κοινωνικής αντίστασης ενάντια στην υπεροψία των τραπεζών και ενάντια στην ιδιοτροπία των οικονομικών καπιταλιστών", δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου "IG Metall", Κλάους Ζβίκελ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μεταλλεργατών τονίζουν πως μια τέτοια συγχώνευση θα φέρει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές βοηθούν έναν συνάδελφό τους, τραυματισμένο απο σφαίρα Ισραηλινού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ