ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσπάθεια δημιουργίας "νέας εικόνας"

Σειρά επαφών ξεκίνησε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και σήμερα συναντιέται με τον Γ. Ράλλη και τον Κ. Μητσοτάκη. Δεδομένη η στήριξη του Μ. Εβερτ στον Κ. Καραμανλή

Κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη του κόμματος έχει αρχίσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κινείται εκτός της λογικής των "αποκλεισμών", ενώ παράλληλα συνεχίζει τις συνεργασίες, προκειμένου να διαμορφώσει τη νέα ηγετική ομάδα που θα τον πλαισιώσει.

Ταυτόχρονα ο νέος πρόεδρος θέλει να δώσει έμφαση στο "θεσμικό του ρόλο" ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι χτες επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Α. Κακλαμάνη.

Σήμερα επίσης ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τους πρώην προέδρους του κόμματος Γ. Ράλλη και Κ. Μητσοτάκη και θα συζητήσει μαζί τους για τη "νέα πορεία της παράταξης". Ειδικά η συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη επιδιώκει να δείξει ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι ανοιχτός σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος, ακόμα και στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε χαρακτηρίσει τυχόν εκλογή του στην ηγεσία "αυτοκτονία για την παράταξη".

Ανάλογο άνοιγμα θα πραγματοποιήσει ο Κ. Καραμανλής και στην Ντ. Μπακογιάννη και τον Γ. Σουφλιά, ενώ δεδομένη θεωρείται η στήριξή του από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του κόμματος Μ. Εβερτ. Χτες μάλιστα έγινε στη Ρηγίλλης η τελετή "παραλαβής - παράδοσης" και ο νέος πρόεδρος εγκαταστάθηκε στο γραφείο του προέδρου. Στη συνάντηση που είχε με τον Μ. Εβερτ τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στο συνέδριο, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος τον διαβεβαίωσε για την αμέριστη στήριξη που θα του παράσχει. Ο Μ. Εβερτ φέρεται αποφασισμένος να μην αποδεχτεί οποιαδήποτε τιμητική πρόταση να καταλάβει το αξίωμα του "επίτιμου προέδρου", θέση που όπως εκτιμάει ταιριάζει σε "συνταξιούχους" και όχι σε "μάχιμους πολιτικούς", όπως λέει ότι είναι ο ίδιος. Πάντως και οι δύο πλευρές έλεγαν ότι η χτεσινή συνάντηση έγινε σε "εξαιρετικά καλό, θερμό και εγκάρδιο κλίμα".

Η φημολογούμενη "πολιτική ανοίγματος" σε όσα στελέχη έχουν απομακρυνθεί, καθώς και στην ΠΟΛ.ΑΝ προκάλεσαν χτες τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων. Ο Αντ. Σαμαράς σε δήλωσή του τόνισε ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της "αυτόνομης πορείας της Ανοιξης", ενώ ο πρώην υπουργός Μ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε πριν από οποιαδήποτε κίνηση να αποσαφηνίσει η ΝΔ "την πολιτική της γραμμή".

Σχολιάζοντας την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως "ο Κ. Καραμανλής θα ανταποκριθεί με επιτυχία" στο ρόλο του, "γιατί αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας".

ΠΑΣΟΚ
Ελπίδες από την "ενίσχυση" του δικομματισμού

Η ενίσχυση του ετέρου πόλου του δικομματισμού θα συμβάλει στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και άρα θα διευκολύνει την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Στη βασική αυτή εκτίμηση συγκλίνει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, η οποία ελπίζει, ταυτόχρονα ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ θα συμβάλλει πιο ενεργά στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι οποίες αποτελούν τον πρώτο επίσημο σχολιασμό για την ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ. Ο Δ. Ρέππας τόνισε ότι "η εκλογή του κ. Καραμανλή, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει, ώστε στη ΝΔ, κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, να επικρατήσει περισσότερη ευθύνη και σοβαρότητα". Ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε, είναι σημαντικός και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εθνική και κοινωνική πορεία. Στο ρόλο αυτό, ο εκπρόσωπος έκφρασε την πεποίθησή του ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ως απάντηση στην εκλογή του αρχηγού της ΝΔ, και χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα "ασκήσεις δημοσιογραφικής φαντασίας".

Από την πλευρά του, ο Θ. Τσουκάτος, μιλώντας στον "9,84", υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα παρενεργειών στο ΠΑΣΟΚ από την εκλογή του Κ. Καραμανλή και ισχυρίστηκε ότι "εμείς δεν έχουμε άγχος ούτε ανησυχούμε". Η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ θα εξαρτηθεί από τη στάση του νέου αρχηγού της ΝΔ, συμπλήρωσε.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι ηεκλογή Καραμανλή δεν απειλεί το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι αυτή θα συμβάλει στην κατεύθυνση μιας σταθερής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, με αφορμή και τα εμφανιζόμενα γκάλοπ, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά την εκλογή Καραμανλή στη ΝΔ θα ανακοπεί η τάση που είχε διαπιστωθεί για διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα υπάρξει αντιστροφή αυτής της τάσης. Ετσι το ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στρέφεται προς τα "αριστερά", με βασική επιδίωξη τη "λεηλασία" του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, είτε στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς είτε με άλλο πρόσφορο τρόπο.

Σημαιοφόροι της αντίδρασης

Οι εργαζόμενοι είναι "ένοχοι" για την άνοδο του πληθωρισμού! Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις, οι οποίες, κάθε φορά που επιβάλλουν λιτότητα, τη δικαιολογούν στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Μάλιστα, ο Α. Παπανδρέου, που σε ανύποπτο χρόνο ομολογούσε ότι "στην Ελλάδα δεν υπάρχει πληθωρισμός μισθών, αλλά πληθωρισμός κερδών", υπήρξε - τις εποχές του σταθεροποιητικού προγράμματος 1985 - '87 - ο θεωρητικός "κατήγορος" των εργαζόμενων. Οι τελευταίοι "καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν", όπως έλεγε και, ως εκ τούτου, ..."πάγωμα" μισθών. Ομως, το ΠΑΣΟΚ είναι, ως γνωστόν, ανεξάντλητο. Οπως ακριβώς η Σοσιαλδημοκρατία, που, όπως τονίζει ο Ανιέλι, πολλές φορές είναι καλύτερη από την παραδοσιακή Δεξιά. Αυτή, λοιπόν, η σύγχρονη νεοφιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία έκανε χτες, διά στόματος Κ. Σημίτη, ένα νέο ποιοτικό άλμα στα κατάβαθα της αντιλαϊκής παραζάλης της. Απεφάνθη ότι οι εργαζόμενοι, εκτός από τον πληθωρισμό, είναι υπεύθυνοι και για την ανεργία!

***

Αυτή η τελευταία πρωθυπουργική εφεύρεση παρουσιάστηκε στο Συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ, όπου ζητήθηκε από τους "συντρόφους" να σταθούν στο ...ύψος του "κοινωνικού διαλόγου". Τι σημαίνει αυτό; Ο Κ. Σημίτης υπήρξε αναλυτικός: Κοιτάξτε, τους είπε. Στο σύστημα της σύγχρονης οικονομικής διεθνοποίησης - καμία νύξη δεν έκανε ότι πρόκειται για τον τύπο της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, που ηγεμονεύουν οι πολυεθνικές - έχουμε "νέα" δεδομένα. Η τεχνολογία γίνεται μέσο θησαυρισμού των λίγων και εργαλείο περιθωριοποίησης και υπερεκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Εμείς τι θα κάνουμε, ρώτησε. Θα αντισταθούμε σε αυτήν την κατάσταση; Προς Θεού! Ως γνήσιοι "αριστεροί", δε θα κλείσουμε τα μάτια στην παραπάνω πραγματικότητα, αλλά θα τη διαχειριστούμε! Που σημαίνει ότι πρέπει να "πείσουμε" τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη φτώχεια και την υπερεκμετάλλευσή τους, με την "πειθώ" των αντικοινωνικών "διαλογισμών" μας.

***

Στην πράξη, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με διαχειριστές μιας βαρβαρότητας. Εχουμε εκείνο το είδος Σοσιαλδημοκρατίας, που θέλει να στεφθεί με το εγχώριο παράσημο του σημαιοφόρου της κοινωνικής αντίδρασης! Αρα, όχι απλώς διαχείριση, αλλά επέκταση της βαρβαρότητας. Αυτός είναι ο "κοινωνικός διάλογος" του κ. Σημίτη. Ενας "διάλογος", που διατείνεται ότι οι εργάτες πρέπει να παραιτηθούν από οικονομικά αιτήματα, αφού "διεκδικήσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικονομίας οδηγούν σε ανεργία και πληθωρισμό"! Να ξεχάσουν την έννοια κρατική πρόνοια, αφού "πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους" για την ασφάλιση, τη στέγαση, τη μόρφωση, την υγειονομική τους περίθαλψη, το δικαίωμά τους στη δουλιά!

Οντως. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και τα αγωνιστικά "μπλόκα" τους αποδεικνύουν ότι μόνο ...ανεύθυνοι δεν είναι.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αντιλαϊκή επιδρομή εφ' όλης της ύλης!

Τη συνδρομή του Συνδικαλιστικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της κατάργησης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και δημοκρατικών εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προώθηση της ολομέτωπης καταλήστευσης των εργαζόμενων, ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός

Με σημαία τη θεωρία του "αναπόφευκτου" της ληστρικής, καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης της οικονομίας εμφανίστηκε, χτες, ο πρωθυπουργός ενώπιον των στελεχών του Συνδικαλιστικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ, για να ζητήσει την κομματική - συνδικαλιστική συνδρομή τους στην κυβερνητική πολιτική που στοχεύει: στην πλήρη αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, στη σύσταση ζωνών μεσαιωνικής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, στην υπονόμευση των οικονομικών αιτημάτων των εργαζόμενων και στην εμπέδωση στη συνείδηση του λαού της "νέας μεγάλης ιδέας του Εθνους", δηλαδή του Μάαστριχτ...

Ο Κ. Σημίτης μέσα από το βαθιά συντηρητικό ιδεολογικό πρίσμα "αυτή είναι η διεθνοποίηση, άρα η υπαγωγή της Ελλάδας στους κανόνες των πολυεθνικών είναι μονόδρομος", είπε:

  • Συντελείται "εκ των πραγμάτων αναμόρφωση του παραδοσιακού κοινωνικού κράτους" και ότι "στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες το κόστος του κοινωνικού κράτους, με τη σημερινή του μορφή δημιουργεί προβλήματα"! Δίνοντας το στίγμα της "κοινωνικής ευαισθησίας" της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι στα δεδομένα πλαίσια στόχος είναι η μετακύληση όλων των βαρών στον εργαζόμενο, ο οποίος πρέπει "να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλισή του, τη στέγαση και την υγειονομική του περίθαλψη, με αντίστοιχη μείωση (όχι κατάργηση) - όπως συμπλήρωσε υποκριτικά - των ευθυνών του κράτους"!
  • Προχώρησε σε απύθμενη ψευδολογία του τύπου "η κυβέρνησή μας μετά το 1993, όχι μόνο διασφάλισε απόλυτα τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων, αλλά έδωσε πραγματικές αυξήσεις, που ξεπέρασαν τον πληθωρισμό..." (!) για να καταλήξει στο προκείμενο, που δεν είναι άλλο από την απόλυτη υποταγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση του Μάαστριχτ και τη γνωστή κινδυνολογία περί "καταστροφής" αν δεν υποταχθούμε στις πολυεθνικές: "Θέλουμε να συμμετάσχουμε στον πυρήνα των χωρών της ΕΕ που θα καθορίσουν και θα συντονίσουν τη συνολική παρουσία της ΕΕ... Η πολιτική που ακολουθούμε δε μας επιβάλλεται από το Μάαστριχτ. Μας επιβάλλεται από την απόφασή μας να μην περιθωριοποιηθούμε... να μην διολισθήσουμε σε φτώχεια, ανεργία, υποτέλεια", συνέχισε.
  • Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπονομεύουν τη χώρα, προβάλλοντας οικονομικές διεκδικήσεις, αφού - όπως ανερυθρίαστα ανέφερε - "διεκδικήσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικονομίας, οδηγούν σε ανεργία και πληθωρισμό"!

Ολα τα παραπάνω βέβαια, κατέτειναν στην επισήμανση προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν υποχρέωση να δώσουν "τον καλύτερο εαυτό τους", ώστε να αιχμαλωτιστούν οι εργαζόμενοι στο στημένο παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου", όπου "όλα συζητούνται" και φυσικά "με ανοιχτή ατζέντα... δίχως προαπαιτούμενες ενστάσεις και φοβίες"...

ΚΟΑ
Σύσκεψη για τον κλάδο των καθαριστριών

Η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ προσκαλεί σε σύσκεψη που διοργανώνει για τον κλάδο των καθαριστριών την Κυριακή 30 Μάρτη και ώρα 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Κοτοπούλη & Βερανζέρου 1ος Οροφος).

Θέματα της σύσκεψης είναι:

  • Θέσεις του ΚΚΕ για επίκαιρα ζητήματα.
  • Θέσεις του ΚΚΕ για τις γυναίκες.
  • Συζήτηση για τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου των καθαριστριών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ