Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ελπίδες από την "ενίσχυση" του δικομματισμού

Η ενίσχυση του ετέρου πόλου του δικομματισμού θα συμβάλει στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και άρα θα διευκολύνει την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Στη βασική αυτή εκτίμηση συγκλίνει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, η οποία ελπίζει, ταυτόχρονα ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ θα συμβάλλει πιο ενεργά στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι οποίες αποτελούν τον πρώτο επίσημο σχολιασμό για την ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ. Ο Δ. Ρέππας τόνισε ότι "η εκλογή του κ. Καραμανλή, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει, ώστε στη ΝΔ, κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, να επικρατήσει περισσότερη ευθύνη και σοβαρότητα". Ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε, είναι σημαντικός και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εθνική και κοινωνική πορεία. Στο ρόλο αυτό, ο εκπρόσωπος έκφρασε την πεποίθησή του ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ως απάντηση στην εκλογή του αρχηγού της ΝΔ, και χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα "ασκήσεις δημοσιογραφικής φαντασίας".

Από την πλευρά του, ο Θ. Τσουκάτος, μιλώντας στον "9,84", υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα παρενεργειών στο ΠΑΣΟΚ από την εκλογή του Κ. Καραμανλή και ισχυρίστηκε ότι "εμείς δεν έχουμε άγχος ούτε ανησυχούμε". Η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ θα εξαρτηθεί από τη στάση του νέου αρχηγού της ΝΔ, συμπλήρωσε.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι ηεκλογή Καραμανλή δεν απειλεί το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι αυτή θα συμβάλει στην κατεύθυνση μιας σταθερής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, με αφορμή και τα εμφανιζόμενα γκάλοπ, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά την εκλογή Καραμανλή στη ΝΔ θα ανακοπεί η τάση που είχε διαπιστωθεί για διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα υπάρξει αντιστροφή αυτής της τάσης. Ετσι το ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στρέφεται προς τα "αριστερά", με βασική επιδίωξη τη "λεηλασία" του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, είτε στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς είτε με άλλο πρόσφορο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ