Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Το ασφαλέστερο δίχτυ προστασίας

- Τη Δευτέρα μία 21χρονη κοπέλα πέθανε από αλλεργικό σοκ, λίγες ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου "Σεπτρίν". Τι μπορεί να πει ένας λειτουργός της υγείας για το τραγικό περιστατικό;

- Ως νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης κοπέλας.

Δυστυχώς όμως, όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Μερικές απ' αυτές μπορεί να έχουν το χαρακτήρα αλλεργικών αντιδράσεων, οι οποίες μπορεί να συμβούν είτε κοντά στη λήψη του φαρμάκου, είτε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά το διάστημα της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το γιατρό του, στον οποίο θα αναφέρει κάθε τι που διαταράσσει τη φυσιολογία του.

Η σύγχρονη ιατρική αποδέχεται το "Σεπτρίν" - και το συνδυασμό των ουσιών που περιέχει - ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ταυτόχρονα φτηνό φάρμακο. Εχει σπάνιες αλλά επιστημονικά αναμενόμενες παρενέργειες.

Το "Σεπτρίν" έχει βοηθήσει να καταπολεμηθούν πολύ σοβαρές λοιμώξεις και παρασιτώσεις. Μπορούμε να πούμε ότι θεωρείται αναντικατάστατο για την αντιμετώπιση ορισμένων λοιμώξεων από ειδικά μικρόβια. Αν αποσυρθεί το φάρμακο, θα αντικατασταθεί από φάρμακα πολύ ακριβότερα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και με πλήθος άλλων παρενεργειών.

- Πρέπει οι ασθενείς να υποβάλλονται σε τεστ ευαισθησίας πριν τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου;

- Το τεστ ευαισθησίας δεν είναι εγγύηση. Δεν προφυλάσσει πάντα, καθώς δεν αποκαλύπτει όλα τα αλλεργικά άτομα.

Μάλιστα μπορεί να έχεις πάρει το ίδιο φάρμακο πολλές φορές, να μην σε έχει πειράξει και μεταγενέστερη λήψη του φαρμάκου να αποδειχθεί επικίνδυνη.Με αφορμή το τραγικό περιστατικό έχει ξεσηκωθεί ένας μεγάλος θόρυβος - κυρίως απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - που στρέφεται εναντίον φτηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων.

Να θυμίσουμε ότι παρόμοιος θόρυβος είχε ξεσηκωθεί πριν λίγους μήνες με το αντιβιοτικό "Οκμεντίν" που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το "Σεπτρίν": Είναι κι αυτό αποτελεσματικό και φτηνό σε σχέση με άλλα νεότερα (κινολόνες) που είναι πολύ ακριβότερα.

- Γιατί συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα;

- Κατά την άποψή μου, πρόκειται και για οικονομικό πόλεμο, ο οποίος χρησιμοποιεί και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θίγουν τη δημόσια υγεία, τους ασθενείς, τους γιατρούς και την ιατρική γενικότερα. Τέτοια συμβάντα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα τόσο από την πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης, όσο και από την πλευρά της πολιτείας η οποία θα πρέπει να παρεμβαίνει και να ενημερώνει τον ελληνικό λαό και όχι να τηρεί σιγή ιχθύος.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, πρέπει να αρκούνται στην παρουσίαση της είδησης και να μην επεκτείνουν την παρέμβασή τους στην καθοδήγηση ιατρικών πράξεων. Αυτά είναι καθαρά θέματα της ιατρικής επιστήμης και των λειτουργών της και αποφασίζονται απ' την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την επιστημονική κοινότητα.

- Ποια φάρμακα προκαλούν τις περισσότερες παρενέργειες;

-Οι περισσότερες παρενέργειες προκαλούνται από μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ. ) που αγοράζουν μόνοι τους οι ασθενείς.

Είναι απαράδεκτο να γίνονται διαφημίσεις φαρμάκων από τα Μέσα Ενημέρωσης - ιδιαίτερα απ' την τηλεόραση - που προτρέπουν τους ασθενείς να τα αγοράζουν μόνοι τους σαν καταναλωτικά αγαθά.

Τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο απ' το γιατρό και να χορηγούνται μόνο απ' το φαρμακοποιό.

Αυτό είναι το ασφαλέστερο δίχτυ προστασίας του ασθενούς.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ