Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλο το λαό

Μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", με κεντρικό ομιλητή τον Α. Χουαντορένα

Ηταν και χτες ένας Ολυμπιονίκης. Ενας άνθρωπος που ξέρει να μάχεται και να κερδίζει. Μόνο που αυτή τη φορά, ο "χώρος μάχης" δεν ήταν τα κουλουάρ του στίβου, αλλά η αίθουσα του ξενοδοχείου "Τιτάνια", πλημμυρισμένη από ανθρώπους του αθλητισμού, που ήρθαν να τον δουν από κοντά και να τον ακούσουν. Το τρόπαιο δεν ήταν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά η κατάκτηση του κοινού του. Οπλο του δεν ήταν ο περίφημος διασκελισμός του, που τον έφερε στην ολυμπιακή κορυφή, αλλά τα επιχειρήματά του για έναν αθλητισμό που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά συμφέροντα.

Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα απέδειξε χτες τη δύναμη του αθλητικού οράματος των κομμουνιστών και του αθλητικού προτύπου της χώρας του, του "Νησιού της επανάστασης".

Στοιχείο διαπαιδαγώγησης του λαού

"Νιώθω σαν ένας από σας", είπε ο δις Ολυμπιονίκης του Μόντρεαλ, στο ξεκίνημα της χτεσινής νικηφόρας "κούρσας" του, για να ανεβάσει αμέσως το τέμπο του αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης στον αθλητισμό. "Πριν από την επανάσταση δεν υπήρχε καν αθλητισμός στην Κούβα, παρά μόνο ατομικές προσπάθειες. Ο Φιντέλ έριξε το σύνθημα ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλο το λαό. Ετσι, ενώ πριν υπήρχαν μόλις 956 προπονητές και ο αθλητισμός ήταν δικαίωμα μόνο για την άρχουσα τάξη, η επανάσταση μέσα από το νόμο για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αθλητισμού το 1961 και την εισαγωγή της φυσικής αγωγής στο σχολείο, έκανε τον αθλητισμό στοιχείο της διαπαιδαγώγησης του λαού. Σήμερα έχουμε 31.000 γυμναστές και προπονητές, που αντιστοιχεί ένας για κάθε 250 κατοίκους".

Η μαζικοποίηση του αθλητισμού σε συνδυασμό με την επιστημονική υποστήριξη έφεραν τις επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Πριν την επανάσταση η Κούβα είχε μηδαμινές διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα είναι ανάμεσα στις μεγάλες αθλητικές δυνάμεις του κόσμου. Ομως εκείνο περισσότερο και από τα ολυμπιακά μετάλλια που έχει σημασία είναι η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού. "Το θέμα δεν είναι να δημιουργήσουμε πρωταθλητές - ρομπότ. Το κράτος, οι ομοσπονδίες, οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουν ανθρώπους. Οι δικοί μας Ολυμπιονίκες είναι και πτυχιούχοι πανεπιστημίων. Οι πρωταθλητές μας είναι υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές. Οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν υπευθυνότητα για τα παιδιά, ενώ αργότερα δραστηριοποιούνται με σημαντικές αρμοδιότητες μέσα στις ομοσπονδίες τους".

Ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου

"Η πραγματικότητα όμως σε διεθνές επίπεδο είναι διαφορετική. "Δυστυχώς το διεθνές σκηνικό έχει αλλάξει πολύ. Υπάρχει μια άκρατη εμπορευματοποίηση, ένας επαγγελματισμός. Είναι κρίμα". διαπιστώνει ο Α. Χουαντορένα που θυμάται την απάντηση του Τεόφιλο Στίβενσον, όταν του πρότειναν να εγκαταλείψει τη χώρα του και να πάει στις ΗΠΑ και στην επαγγελματική πυγμαχία με αντάλλαγμα 1 εκατ. δολ. "Δε θα άλλαζα την αγάπη του λαού μου ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου" είχε πει το 1972 ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών. Αντίστοιχη είναι και η σημερινή στάση των αθλητών της Κούβας, όπως τη μεταφέρει ο Α. Χουαντορένα. "Οι αθλητές μας χάρις στη διαπαιδαγώγηση τους για κοινωνική συμμετοχή, χάρις στην αγάπη της επανάστασης του λαού και του Φιντέλ, με ανιδιοτελή τρόπο προσφέρουν οικειοθελώς τα χρηματικά βραβεία που παίρνουν για να διατηρηθεί ο αθλητισμός μας σε υψηλά επίπεδα. Οσες αλλαγές κι αν έγιναν, εμείς θα διατηρήσουμε τις ηθικές αξίες σαν βάση του αθλητισμού μας".

Από μεριά της ΚΕ του ΚΚΕ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Θ. Τζιαντζής,μέλος του ΠΓ, που μεταξύ άλλων ανέφερε: "Απορρίπτουμε τον αθλητισμό του τζόγου, του "σταρ σίστεμ", που διδάσκει κοινωνική απάθεια, ψευδαισθήσεις, βία, αδιαφορία, εγωκεντρισμό. Υποστηρίζουμε τον αθλητισμό που διδάσκει αξίες, το νόημα του αγώνα, τη χαρά της ζωής, την ομορφιά, την υπερνίκηση των δυσκολιών" και κάλεσε όσους βλέπουν με το ίδιο μάτι τον αθλητισμό να συνταχτούν σε μια σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασής του. Από το ΚΣ της ΚΝΕ τον Κουβανό υφυπουργό καλωσόρισε ο Π. Μεντρέκας.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ, έδωσαν το "παρών" εκατοντάδες άνθρωποι του αθλητισμού, πρωταθλητές, προπονητές, καθηγητές των ΤΕΦΑΑ και εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών. Ανάμεσά τους και ο υφυπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας,που συνεχάρη όσους είχαν την πρωτοβουλία για την εκδήλωση. Μίλησαν ακόμα μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Τ. Μπουντούρης,ο πρόεδρος των συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες Δ. Σκούρτης,ο τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣΒ. Παπαδημητρίου,ο "πατριάρχης" του ελληνικού μπάσκετ Φαίδων Ματθαίου,οΣτ. Τζιωρτζής,ο έφορος της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Δ. Σακκάς.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου,η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε Ολυμπιάδα, ο Χρ. Ιακώβου,ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χ. Παπαδιάς,ο πρωταθλητής του ύψους Δ. Κοκκότης,οι προπονητές στίβου Οδ. Παπατώλης,Σπ. Ζαχαρόπουλος,Χρ. Τζέκος,ο Γ. Κωνσταντόπουλος μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, ο Γ. Αλικάκος πρόεδρος ομοσπονδίας χαντμπολ και ο Αλ. Αλικάκος αντιπρόεδρος, ο Νίκος Ζαφείρης γγ της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, οι καθηγητές των ΤΕΦΑΑ Ν. Μπεργελές, Δ. Χατζηχαριστός, Γ. Παπαγεωργίου, Κ. Μπουντόλος,ο Π. Καραβίτης,ο Κ. Στεφάνου πρόεδρος του Φωστήρα, ο Κ. Τουμασάτος γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας.

Ευχές για το 2004

"Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σπίτι μου". Με τα λόγια αυτά ο υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας, Αλμπέρτο Χουαντορένα, σφράγισε το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κούβα, που λίγο νωρίτερα είχε συμφωνήσει με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρ. Φούρα. Οι τελικές υπογραφές αναμένεται να μπουν το καλοκαίρι στη διάρκεια επίσκεψης του Ανδρ. Φούρα στην Αβάνα, ενώ οι λεπτομέρειες της συνεργασίας θα ανακοινωθούν στα τέλη Μάη, όταν ο Α. Χουαντορένα θα επισκεφθεί και πάλι τη χώρα μας. Σε ερώτηση ως προς τις πιθανότητες ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004 από τη χώρα μας, ο Α. Χουαντορένα δεν έκρυψε την αισιοδοξία του. "Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να νικήσει. Της εύχομαι να νικήσει. Πρέπει όμως να δουλέψει σκληρά", υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ