Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ
Η λεγόμενη βασιλική περιουσία ανήκει στο δημόσιο

Αρνητική για τον "Κοκό" ήταν χτες το βράδυ στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Φ. Στεργιόπουλου,ο οποίος εισηγήθηκε ότι είναι συνταγματικός ο νόμος 2215/94, με τον οποίο η λεγόμενη βασιλική περιουσία αποδόθηκε στο δημόσιο. Παράλληλα, ο εισηγητής απέρριψε τους ισχυρισμούς των Γλύξμπουργκ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο εισηγητής Φ. Στεργιόπουλος υποστήριξε ότι η "βασιλική περιουσία" ακολούθησε την τύχη του πολιτεύματος και επομένως μετά το δημοψήφισμα του 1974 η περιουσία του "τέως" περιήλθε στην κυριότητα του δημοσίου.

Αναλυτικότερα ο Φ. Στεργιόπουλος υποστήριξε:

  • Το άρθρο 1 του Συντάγματος του 1975, το οποίο ρύθμισε τη μορφή του πολιτεύματος, έδωσε λύση και στο πρόβλημα της "βασιλικής περιουσίας".
  • Η λεγόμενη βασιλική περιουσία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως συνήθης ιδιωτική περιουσία και να αντιμετωπίζεται από τη Δικαιοσύνη ως σύνολο δικαιωμάτων του κοινού περιουσιακού Δικαίου.
  • Οι βασιλικές οικογένειες ποτέ δεν κατέβαλαν φόρους για τη μεταβίβαση της περιουσίας από γενιά σε γενιά και ουσιαστικά αυτή προήλθε από χρήματα του κράτους μέσω φοροαπαλλαγών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ