Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στον ... αστερισμό της Κεντροαριστεράς

Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ του κόμματος

Στον... αστερισμό της Κεντροαριστεράς θα κινηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διευρυμένη ΚΠΕ του Συνασπισμού, που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, χωρίς όμως να αναμένονταισημαντικές αλλαγές στη στάση του. Αλλωστε, η πρόσφατη συνδιάσκεψη της Β Αθήνας του ΣΥΝ, έχει με σαφήνεια αναδείξει τους συσχετισμούς και τις πρόσκαιρες "συμμαχίες", που έχουν επιτευχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΝ, προς όφελος του ηγετικού πυρήνα του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της άμεσης αποσαφήνισης και συγκεκριμενοποίησης των θέσεων του ΣΥΝ για το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ - όπως έχει προδιαγραφεί - για την Κεντροαριστερά θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Δεδομένη είναι και η πρόθεση της Μαρίας Δαμανάκη να καταθέσει τη δική της πλατφόρμα για το θέμα, εκφράζοντας τις μέχρι τώρα γνωστές και δημοσιοποιημένες θέσεις της. Ομως αυτού του είδους οι παρεμβάσεις δε φαίνεται ότι είναι δυνατόν να έχουν άλλο αποτέλεσμα από το να προκαλέσουν "θόρυβο", διατηρώντας στην επικαιρότητα το όλο θέμα. Κάτι που είναι από όλες σχεδόν τις πλευρές επιδιωκόμενο.

Οσον αφορά το Σχέδιο Απόφασης, που θα προταθεί στην ΚΠΕ, σε σχέση με τη στάση του ΣΥΝ στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, αναμένεται να εστιαστεί στα εξής σημεία:

  • Επανεπιβεβαίωση της τακτικής της "προγραμματικής αντιπολίτευσης" με ταυτόχρονη χρήση καταγγελτικής γλώσσας για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να θέσει υπό διάλογο την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια της Κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα, "χωροταξική" οριοθέτηση του Συνασπισμού, με αναφορά σε "ίσες αποστάσεις" από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ.
  • Θα επιβραβευτεί παράλληλα η μέχρι τώρα στάση του ΣΥΝ απέναντι στις κινητοποιήσεις (αγροτών, ναυτεργατών, εκπαιδευτικών), που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Επί της ουσίας θα υποστηριχτεί και πάλι η θέση της κριτικής προσέγγισης των αιτημάτων των κινητοποιήσεων, ιδίως όταν αυτά αντιστρατεύονται την "ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας" ή όταν - όπως επισημαίνουν στον ΣΥΝ - έχουν "συντεχνιακό χαρακτήρα".

Ουσιαστικά, από τον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΝ, στην ΚΠΕ θα επιδιωχτεί περισσότερο από όλα η αποσαφήνιση των συσχετισμών, που θα επιτρέψει τη δυνατότητα ασφαλούς εισόδου σε μια πολιτική περίοδο που - όπως εκτιμούν - δε θα είναι περίοδος κοινωνικών αγώνων αλλά πολιτικών ζυμώσεων. Με βάση αυτό το σκεπτικό - των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων στο μέλλον - θα επιχειρηθεί να δοθεί στο επίπεδο των εντυπώσεων η αίσθηση της "σθεναρής αντίστασης" του ΣΥΝ στις προκλήσεις - προσκλήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται η θέλησή του για έναν "ειλικρινή διάλογο".

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ