ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Τώρα, τη χαρίζουν και επίσημα

Σε τιμή κοψοχρονιάς ετοιμάζεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση την Τράπεζα Κρήτης, καθώς η τιμή εκκίνησης προσφορών του επαναληπτικού διαγωνισμού μπορεί να φτάσει μέχρι και 40% χαμηλότερα από αυτήν του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος είχε ελάχιστο τίμημα τα 40 δισ. δρχ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, το κατώτατο τίμημα για την αγορά της τράπεζας, όχι μόνο ορίζεται τώρα σε 30 δισ. δρχ., αλλά θα μπορεί να καταβληθεί και σε... δόσεις, με προκαταβολή 30% και εξόφληση σε 3 χρόνια.

Σαν όμως να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση παρέχει επιπλέον έκπτωση 5% επί του ποσού που θα καταβληθεί εντός ενός μήνα από την κατακύρωση του διαγωνισμού, είτε αυτό είναι το συνολικό τίμημα είτε αποτελεί απλά προκαταβολή. Παράλληλα, ποσό μέχρι 15% του τελικού συνολικού τιμήματος μπορεί να αφαιρεθεί, εάν διαπιστωθούν επισφάλειες μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Δηλαδή, στην περίπτωση που από τα 30 δισ. δρχ. αφαιρεθούν οι παραπάνω εκπτώσεις, η κυβέρνηση θα "χαρίσει" την τράπεζα έναντι μόλις 24 δισ. δρχ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το ελληνικό δημόσιο - και κατ' επέκταση όλοι οι εργαζόμενοι φορολογούμενοι - είχε καταβάλει σε "ζεστό χρήμα" το ποσό των 44 δισ. δρχ. για την εξυγίανσή της!

Με τις κυβερνητικές αποφάσεις δίνεται ουσιαστικά στους επίδοξους αγοραστές, η ευκαιρία να αποκτήσουν μια τράπεζα μεσαίου μεγέθους - και, συνεπώς, άκρως ανταγωνιστική - έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Και το ποσό των 24 δισ. δρχ. είναι πράγματι εξευτελιστικό, αν αναλογιστεί κανείς με ένα τέτοιο ποσό εκχωρείται ο πλήρης έλεγχος της Τράπεζας και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία που ανάμεσα στ' άλλα συμπεριλαμβάνουν και τα 86 υποκαταστήματα, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται εγκατεστημένα σε προνομιακές θέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 6 Ιούνη 1997, ενώ μέχρι τις 18 Ιούνη θα ειδοποιηθούν οι 3 επικρατέστεροι υποψήφιοι αγοραστές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε... ανώνυμες εταιρίες και οι κρατικές δαπάνες
  • Στο ιδιωτικό κεφάλαιο εκχωρούν ακόμα και τις κρατικές δαπάνες οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμπληρωματικά μέτρα, προκειμένου να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός

Την ανάθεση της διαχείρισης των πόρων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών μέτρων για την αύξηση των εσόδων. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού ΟικονομικώνΝ. Χριστοδουλάκη,ο οποίος για τη διαχείριση των πόρων του δημοσίου ανακοίνωσε τη σύσταση ανωνύμων εταιριών, σε πρώτη φάση, στα μεγάλα υπουργεία, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς (ΑΕΙ, Νοσοκομεία, Δήμους, Ασφαλιστικούς Φορείς). Το θέμα, που το είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο "Ρ", συνδέεται με την τυφλή πορεία που ακολουθούν πλέον οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ να βάλουν "καπέλο", ακόμα και σε συνταγματικές αρμοδιότητες του δημοσίου, το ιδιωτικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, οι ανώνυμες εταιρίες, που θα κληθούν να "διαχειριστούν" ποσά ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, δε συνιστούν μόνο και απλά λογιστικό τέχνασμα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος (όπως αρχικά υποστήριζαν), αλλά θα έχουν ευρύτερες αρμοδιότητες. Για παράδειγμα στη δικαιοδοσία τους θα είναι η δυνατότητα για μακροχρόνιες εκμισθώσεις μηχανημάτων και υποδομών που κατέχουν σήμερα φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα...

Ανέφερε, επίσης, ότι επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών συντάσσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα επιτρέπει σε υπουργεία και σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών. Σε πρώτη φάση ανώνυμες εταιρίες προτίθενται να συστήσουν τα μεγάλα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, με σκοπό τη διαχείριση των κρατικών προμηθειών. Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης να περάσει ο έλεγχος και των επιχορηγήσεων σε Α.Ε. που πρόκειται να δημιουργηθούν σε μεγάλους επιχορηγούμενους φορείς.

Μετά την εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των κρίσιμων τομέων της απασχόλησης και της ανεργίας, καθώς και του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, η κυβέρνηση εκχωρεί πλέον σε ιδιώτες και τη διαχείριση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι οποίες το 1997 προβλέπεται να ανέλθουν σε 11,9 τρισ. δραχμές!

Μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης προωθείται μέσω της ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρίες της οργάνωσης των λογιστηρίων με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος! Επιχειρείται, δηλαδή, μια πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση ιδιωτικών συμφερόντων κατά της δημόσιας διοίκησης, με επικεφαλής την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στα πλαίσια αυτά - σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη - έχουν αρχίσει οι προεργασίες οργάνωσης του λογιστηρίου του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ για το ίδιο θέμα, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με υπεύθυνους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Μεγάλων Νοσοκομείων, Δήμων και Ασφαλιστικών Φορέων.

Ανοιχτό άφησε, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών το θέμα της λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων του προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι τα έσοδα από το πρώτο δίμηνο κιόλας έχουν παρουσιάσει σημαντική υστέρηση, δήλωσε σε σχετική ερώτηση ότι "θα υπάρξει ακριβής εκτέλεση του προϋπολογισμού, είτε αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες θα είναι μικρότερες, είτε ότι τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα"! Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλαίσια στήριξης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας 6.500 χιλιάδων περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, μέσω δημοπρασιών οικοπέδων, ακινήτων, κτισμάτων κλπ.

ΝΑΒΙΠΕ ΑΣΤΑΚΟΥ
Σε ιδιώτες η διαχείριση των 16 δισ.

Στον "αέρα" βρίσκονται επενδύσεις περίπου 16 δισ. δρχ. στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι Αστακού, μετά την απόφαση να μείνουν εκτός δικαιώματος χρήσης οι πετρελαϊκές εταιρίες. Ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πλήγμα μιας επένδυσης, η οποία αποφασίστηκε το 1986 με σκοπό να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της τρεις μονάδες διάλυσης πλοίων και παραγωγής σκραπ, σχέδιο το οποίο δεν προχώρησε κυρίως λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής για περιβαλλοντικούς λόγους.

Για τους ίδιους λόγους, τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη στελεχών της ΕΤΒΑ, που έχει την ευθύνη του έργου, αποφασίστηκε να αποκλειστούν από το διαγωνισμό υποβολής προσφορών από εταιρίες που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της ΝΑΒΙΠΕ, και που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 29 Οκτώβρη 1996, οι εταιρίες πετρελαιοειδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφορές είχαν υποβάλει 4 πετρελαϊκές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η κρατική ΕΚΟ, ενώ ο διαγωνισμός συνεχίζεται με τις υπόλοιπες εταιρίες που υπέβαλαν προσφορές. Πρόκειται για τον όμιλο εταιριών "Αλουμίνιο Αττικής ΑΕΒΕ - ΑΛΤΕ ΑΤΕ", την κατασκευαστική εταιρία "Μέτων ΑΕ" και τον πλοιοκτήτη Α. Πολίτη που δραστηριοποιείται στο χώρο των λιπαντικών. Η φιλοξενία και των τριών αυτών εταιριών θεωρείται δεδομένη, ενώ αυτό που επιδιώκεται από πλευράς της ΕΤΒΑ μέσω των διαπραγματεύσεων είναι να πετύχει καλύτερους όρους ώστε να εξασφαλίσει τις αποσβέσεις κεφαλαίου ύψους περίπου 3 δισ. δρχ., που η ίδια εκταμίευσε για την εν λόγω επένδυση από το συνολικό ποσό των 16 δισ. δρχ. (το υπόλοιπο χρηματοδοτήθηκε από το δημόσιο και την Κομισιόν). Το δύσκολο όμως σημείο βρίσκεται στην επιλογή του διαχειριστή της ΝΑΒΙΠΕ, όπου οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις και με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει για τις βιομηχανικές περιοχές, η διαχείριση περνάει στους ιδιώτες έναντι μηδαμινών σχεδόν επενδύσεων. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, το λιμάνι του Αστακού δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το Σεπτέμβρη, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι για άλλη μια φορά τα δισεκατομμύρια, από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, προσφέρονται στους ιδιώτες, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει, όχι μόνο τις υποδομές στους βιομήχανους ιδιώτες, αλλά και τη διαχείρισή τους.

Προωθείται το σκάνδαλο με τη μισθοδοσία

Μέσω τράπεζας, στην οποία θα έχουν ανοίξει λογαριασμό, θα εισπράττουν από την 1η Ιούνη το μισθό τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (δημοσιονομικοί, φοροτεχνικοί, τελωνειακοί). Και φυσικά, οι τράπεζες, που θα αναλάβουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών - σε πρώτη φάση - θα εισπράττουν από τα ταμεία του κράτους ένα αξιόλογο ποσό κάθε μήνα, διευρύνοντας έτσι την κερδοφορία τους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν και νέα πελατεία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης,επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του "Ρ", λέγοντας ότι την επόμενη βδομάδα υπογράφεται η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, από τη μια, και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με τη θυγατρική της εταιρία ΔΙΑΣ ΑΕ από την άλλη. Αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί είναι οι σκανδαλώδεις όροι της σύμβασης, για τους οποίους έγραψε ο "Ρ". Και αυτό είναι κάτι που θα γίνει με τη δημοσιοποίηση της σύμβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ