Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Τώρα, τη χαρίζουν και επίσημα

Σε τιμή κοψοχρονιάς ετοιμάζεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση την Τράπεζα Κρήτης, καθώς η τιμή εκκίνησης προσφορών του επαναληπτικού διαγωνισμού μπορεί να φτάσει μέχρι και 40% χαμηλότερα από αυτήν του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος είχε ελάχιστο τίμημα τα 40 δισ. δρχ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, το κατώτατο τίμημα για την αγορά της τράπεζας, όχι μόνο ορίζεται τώρα σε 30 δισ. δρχ., αλλά θα μπορεί να καταβληθεί και σε... δόσεις, με προκαταβολή 30% και εξόφληση σε 3 χρόνια.

Σαν όμως να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση παρέχει επιπλέον έκπτωση 5% επί του ποσού που θα καταβληθεί εντός ενός μήνα από την κατακύρωση του διαγωνισμού, είτε αυτό είναι το συνολικό τίμημα είτε αποτελεί απλά προκαταβολή. Παράλληλα, ποσό μέχρι 15% του τελικού συνολικού τιμήματος μπορεί να αφαιρεθεί, εάν διαπιστωθούν επισφάλειες μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Δηλαδή, στην περίπτωση που από τα 30 δισ. δρχ. αφαιρεθούν οι παραπάνω εκπτώσεις, η κυβέρνηση θα "χαρίσει" την τράπεζα έναντι μόλις 24 δισ. δρχ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το ελληνικό δημόσιο - και κατ' επέκταση όλοι οι εργαζόμενοι φορολογούμενοι - είχε καταβάλει σε "ζεστό χρήμα" το ποσό των 44 δισ. δρχ. για την εξυγίανσή της!

Με τις κυβερνητικές αποφάσεις δίνεται ουσιαστικά στους επίδοξους αγοραστές, η ευκαιρία να αποκτήσουν μια τράπεζα μεσαίου μεγέθους - και, συνεπώς, άκρως ανταγωνιστική - έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Και το ποσό των 24 δισ. δρχ. είναι πράγματι εξευτελιστικό, αν αναλογιστεί κανείς με ένα τέτοιο ποσό εκχωρείται ο πλήρης έλεγχος της Τράπεζας και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία που ανάμεσα στ' άλλα συμπεριλαμβάνουν και τα 86 υποκαταστήματα, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται εγκατεστημένα σε προνομιακές θέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 6 Ιούνη 1997, ενώ μέχρι τις 18 Ιούνη θα ειδοποιηθούν οι 3 επικρατέστεροι υποψήφιοι αγοραστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ