Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε... ανώνυμες εταιρίες και οι κρατικές δαπάνες
  • Στο ιδιωτικό κεφάλαιο εκχωρούν ακόμα και τις κρατικές δαπάνες οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμπληρωματικά μέτρα, προκειμένου να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός

Την ανάθεση της διαχείρισης των πόρων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών μέτρων για την αύξηση των εσόδων. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού ΟικονομικώνΝ. Χριστοδουλάκη,ο οποίος για τη διαχείριση των πόρων του δημοσίου ανακοίνωσε τη σύσταση ανωνύμων εταιριών, σε πρώτη φάση, στα μεγάλα υπουργεία, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς (ΑΕΙ, Νοσοκομεία, Δήμους, Ασφαλιστικούς Φορείς). Το θέμα, που το είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο "Ρ", συνδέεται με την τυφλή πορεία που ακολουθούν πλέον οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ να βάλουν "καπέλο", ακόμα και σε συνταγματικές αρμοδιότητες του δημοσίου, το ιδιωτικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, οι ανώνυμες εταιρίες, που θα κληθούν να "διαχειριστούν" ποσά ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, δε συνιστούν μόνο και απλά λογιστικό τέχνασμα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος (όπως αρχικά υποστήριζαν), αλλά θα έχουν ευρύτερες αρμοδιότητες. Για παράδειγμα στη δικαιοδοσία τους θα είναι η δυνατότητα για μακροχρόνιες εκμισθώσεις μηχανημάτων και υποδομών που κατέχουν σήμερα φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα...

Ανέφερε, επίσης, ότι επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών συντάσσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα επιτρέπει σε υπουργεία και σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών. Σε πρώτη φάση ανώνυμες εταιρίες προτίθενται να συστήσουν τα μεγάλα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, με σκοπό τη διαχείριση των κρατικών προμηθειών. Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης να περάσει ο έλεγχος και των επιχορηγήσεων σε Α.Ε. που πρόκειται να δημιουργηθούν σε μεγάλους επιχορηγούμενους φορείς.

Μετά την εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των κρίσιμων τομέων της απασχόλησης και της ανεργίας, καθώς και του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, η κυβέρνηση εκχωρεί πλέον σε ιδιώτες και τη διαχείριση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι οποίες το 1997 προβλέπεται να ανέλθουν σε 11,9 τρισ. δραχμές!

Μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης προωθείται μέσω της ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρίες της οργάνωσης των λογιστηρίων με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος! Επιχειρείται, δηλαδή, μια πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση ιδιωτικών συμφερόντων κατά της δημόσιας διοίκησης, με επικεφαλής την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στα πλαίσια αυτά - σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη - έχουν αρχίσει οι προεργασίες οργάνωσης του λογιστηρίου του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ για το ίδιο θέμα, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με υπεύθυνους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Μεγάλων Νοσοκομείων, Δήμων και Ασφαλιστικών Φορέων.

Ανοιχτό άφησε, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών το θέμα της λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων του προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι τα έσοδα από το πρώτο δίμηνο κιόλας έχουν παρουσιάσει σημαντική υστέρηση, δήλωσε σε σχετική ερώτηση ότι "θα υπάρξει ακριβής εκτέλεση του προϋπολογισμού, είτε αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες θα είναι μικρότερες, είτε ότι τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα"! Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλαίσια στήριξης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας 6.500 χιλιάδων περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, μέσω δημοπρασιών οικοπέδων, ακινήτων, κτισμάτων κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκχώρηση λογιστηρίων σε ιδιώτες (2012-10-10 00:00:00.0)
Οι δημόσιες εκτάσεις στο «σφυρί» (2003-10-10 00:00:00.0)
Υπέρ των ΜΕΓΑΛΟεχόντων... (2000-11-07 00:00:00.0)
Να πώς ξηλώνεται η μονιμότητα! (1998-03-15 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι ανώνυμες εταιρίες (1997-06-26 00:00:00.0)
Ξεπουλιέται η περιουσία του ΕΟΤ! (1997-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ