Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πληθαίνουν οι ανώνυμες εταιρίες

Τη δημιουργία εταιρίας για τη διαχείριση των δημόσιων Κινητών Αξιών, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών. Μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα τα ερωτηματικά για το ρόλο και το εύρος των αρμοδιοτήτων των εταιριών αυτών

Ακόμα μια εταιρία, για τη... διαχείριση των Κινητών Αξιών του δημοσίου, αυτή τη φορά, ιδρύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των επιταχυνόμενων διαδικασιών για πλήρη απεμπλοκή της επιχείρησης ξεπουλήματος από κάθε δημόσιο έλεγχο. Οι ανώνυμες εταιρίες, στις οποίες τόσο εμμένουν οι "εκσυγχρονιστές", δεν είναι τίποτα άλλο από την πλήρη κατάργηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, βάσει του οποίου ελέγχονται οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές για θέματα που αφορούν τη δημόσια περιουσία και την εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ανώνυμες εταιρίες, που θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο δημιουργίας των ανωνύμων εταιριών, δεν είναι γνωστός ούτε ο τρόπος της λειτουργίας τους, ούτε το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, ούτε καν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα τις διέπει. Για το τελευταίο μάλιστα δημιουργούνται και εύλογα ερωτηματικά, αφού το μετοχικό κεφάλαιο αυτών των εταιριών δεν αποτελείται από μία, αλλά από χιλιάδες μετοχές.

Σε ό,τι αφορά τη "Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών" (ΔΕΚΑ) ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,δήλωσε χτες ότι η ΔΕΚΑ θα αποτελεί φορέα του δημοσίου, στον οποίο θα μεταβιβάζονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα για τις οποίες έχει αποφασιστεί η ιδιωτικοποίησή τους (ΟΤΕ, ΔΕΠ κλπ.), καθώς και το προϊόν της μετοχοποίησης. Η ΔΕΚΑ θα έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης αυτών των μετοχών.

Σκοπός της εταιρίας, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις είναι:

  • Η διαχείριση και αξιοποίηση κινητών αξιών που περιέχονται στην κυριότητά της.
  • Η σύναψη χρηματοπιστωτικών πράξεων με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία.
  • Η παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών και υπηρεσιών.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 50 εκατ. δρχ. το οποίο διαιρείται σε 5 χιλιάδες ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10.000 δρχ. η κάθε μία. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποτελείται από 7 μέλη, τα οποία διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις η εταιρία θα μπορεί να επιχορηγεί οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και να αποδίδει μερίσματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η τελευταία δυνατότητα, φαίνεται να μην είναι άσχετη με τα "λογιστικά τρικ" που χρησιμοποιεί από φέτος η κυβέρνηση κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να εμφανίζει τεχνητή μείωση του ελλείμματος, που είναι από τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την ένταξη μιας χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ