Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μοναδικός μνηστήρας η "Εγνατία" Τράπεζα

Με εξευτελιστικό ποσό προσπαθούν να ξεπουλήσουν την Τράπεζα

Με μια μόνο δεσμευτική προσφορά από την Εγνατία Τράπεζα ολοκληρώθηκε χτες η τρίτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, που προβλέπει τη μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας (56,6% κοινές και 20,1% προνομιούχες) σε νέους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά είναι ύψους το πολύ 7,5 δισ. δρχ., γεγονός που εγείρει προβληματισμούς που σχετίζονται με την τιμή της μετοχής της πωλούμενης τράπεζας στο Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος - όπως υπολογίζεται στο ταμπλό της Σοφοκλέους - αγγίζει τα 30 δισ. δρχ., που σημαίνει ότι το 56% των μετοχών αποτιμάται περίπου 17 δισ. δρχ. Συνεπώς, εάν η "Εγνατία" κερδίσει το διαγωνισμό και αγοράσει την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, θα καταβάλλει το κατά πολύ χαμηλότερο ποσό της προσφοράς που υπέβαλλε. Δηλαδή, από αυτή την άποψη, η ΤΚΕ θα δοθεί αντί μικρού τιμήματος. Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η μητρική ΑΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την προσφορά, ο διαγωνισμός είναι πιθανό να κηρυχτεί άγονος.

Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων τραπεζικών παραγόντων, που συνεκτιμούν το βεβαρημένο, σχετικά, χαρτοφυλάκιο της ΤΚΕ, προσφορές ύψους 6 - 8 δισ. δρχ. θεωρούνται αρκετά ικανοποιητικές. Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, ανήκουν στη διοίκηση της ΑΤΕ και θα ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες θέλουν την "Εγνατία" να επιθυμεί την απόκτηση τής - περίπου ισομεγέθους της - ΤΚΕ για να τη χρησιμοποιήσει σαν "όχημα" για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ