Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θηλιά στις ΔΕΚΟ με τις εγγυητικές επιστολές

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνει το καθεστώς δανειοδότησης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η οποία στο εξής θα δίνεται υπό την απειλή της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του εκάστοτε δανειοδοτηθέντος φορέα του δημοσίου, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο που έχει πάρει. Αυτό προκύπτει από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με την οποία ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια χορήγησης εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Πρόκειται για απόφαση που αποτελεί εφαρμογή του νόμου για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο προσεχές διάστημα.

Στην απόφαση καθορίζεται το περιεχόμενο και τα κριτήρια της δημόσιας πρόσκλησης που πρέπει να αποστέλλουν οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι λοιποί φορείς προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι λοιποί φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που πρόκειται να δανειοδοτηθούν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου οφείλουν να αποστέλλουν πρόσκληση σε τουλάχιστον 10 τράπεζες. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνεται από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Βασικό κριτήριο της αξιολόγησης θα είναι η οικονομικότερη προσφορά, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλες τις προσφορές, λαμβάνοντας υπόψη της τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και την έκταση ανάληψης ευθύνης του εγγυητή.

Στην απόφαση ορίζεται επίσης ότι σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης,το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τους λόγους και τις ενδεχόμενες παραλείψεις που συντέλεσαν στην αδυναμία κανονικής εξόφλησης του δανείου από τους υπόχρεους φορείς. Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την απόφαση, μπορεί να θέσει σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και κατανομής τα έσοδα, καθώς και να ελέγξει τις δαπάνες του φορέα και να επιβάλει όρους στη διαχείριση της περιουσίας τους, προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη αποπληρωμή των δανείων από τους υπόχρεους φορείς.Με άλλα λόγια, η παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για τη λήψη δανείων από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, θα γίνεται κάτω από την απειλή της "αξιοποίησης", που σημαίνει ακόμη και της εκποίησης της περιουσίας των συγκεκριμένων φορέων, στην περίπτωση που καταπίπτει η εγγύηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ