Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλιέται η περιουσία του ΕΟΤ!

Αυτό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου, με το οποίο συστήνει ΑΕ που θα λειτουργεί με "κανόνες ιδιωτικής οικονομίας" και έργο της οποίας είναι η "αξιοποίηση" των μονάδων του Οργανισμού μέσω του ξεπουλήματός τους

Στους ιδιώτες ξεπουλάει η κυβέρνηση όχι μόνο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), αλλά σε ιδιώτες παραχωρεί και την υπόθεση του ξεπουλήματος για να απαλειφθεί και το παραμικρό εμπόδιο στην προώθηση των συμφερόντων τους, διαλύοντας παράλληλα τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΟΤ. Αυτό προκύπτει σαφώς από το σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,με το οποίο στην κυριολεξία η κυβέρνηση υλοποιεί τις εξαγγελίες της για σάρωμα από τη μια άκρη μέχρι την άλλη της τεράστιας αξίας δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ και της παράδοσης τόσο αυτής όσο και μέρους από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε ιδιώτες εργοδότες. Ετσι, μετά το νόμο "μπουλντόζα" για την περιουσία του Οργανισμού, που ψήφισε η ΝΔ το καλοκαίρι του 1993, με το οποίο προβλεπόταν η εκχώρηση μέχρι 99 χρόνια των μονάδων σε ιδιώτες και τότε το ΠΑΣΟΚ διερρήγνυε τα ιμάτιά του για το ξεπούλημα, σήμερα από τη θέση της κυβέρνησης προχωράει ένα βήμα πιο πέρα, ιδιωτικοποιώντας διά νόμου και την ίδια τη διαδικασία του ξεπουλήματος και δηλώνοντας απροκάλυπτα ότι στόχος της είναι "η αξιοποίηση της περιουσίας των μονάδων του ΕΟΤ ιδίως με την πώληση"!

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου που, σύμφωνα με την υπουργό Ανάπτυξης, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, προβλέπεται η σύσταση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία "Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας ΕΟΤ", που θα λειτουργεί ..."χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας"!! Η διάρκεια της εταιρίας είναι κατ' αρχήν 50 χρόνια και σκοπός της σύμφωνα πάντα με το σχέδιο νόμου είναι "η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ", από τις οποίες εξαιρείται το συγκρότημα της Πάρνηθας, για το ξεπούλημα του οποίου θα φροντίζει η κυβέρνηση με ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση. Στην εταιρία αυτή, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ορίζεται σε 500 εκατ. δρχ. και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΤ, ενώ διαιρείται σε 100 μετοχές ονομαστικής αξίας πέντε εκατ. δρχ., παραχωρείται απόλυτη ελευθερία "να ασκεί οποιαδήποτε πράξη ή δραστηριότητα για την επίτευξη του σκοπού της". Μπορεί, δηλαδή, να αποφασίζει και να διατάσσει κάθε φορά με εν λευκώ εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση, να ανταλλάσσει, να εκμισθώνει και "ιδίως" - όπως αναφέρεται - να πουλάει κομμάτι κομμάτι τη δημόσια περιουσία, ακόμα να παραχωρεί γενικά σε τρίτους τη χρήση ή άλλο δικαίωμα επί της περιουσίας, με ή χωρίς αντάλλαγμα επί αυτών στο όνομά της ή στο όνομα και για λογαριασμό του ΕΟΤ!

Μπορεί, επίσης, μεταξύ άλλων να εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, της τεχνογνωσίας και τα λοιπά δικαιώματα ή προϊόντα του ΕΟΤ, να ιδρύει ή να συμμετέχει σε ανώνυμες εταιρίες που θα έχουν ίδιο ή παρόμοιο σκοπό κ. ά. Οσο για το ποιοι θα έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΑΕ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από τα εφτά μέλη τα τέσσερα θα "εκλέγονται" από τη γενική συνέλευση και τα τρία θα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης.

Οι πόροι της εταιρίας αυτής θα είναι εκτός από την αμοιβή για την καλή της δουλιά, "δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες προς την ίδια", τόκοι από την κατάθεση του μετοχικού της κεφαλαίου και των εσόδων της και τα ποσά που προβλέπονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων που προορίζονται για τις μονάδες και τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ, τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση, την εκμίσθωση, τη διαχείριση και την εν γένει διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ. Παράλληλα, η ΑΕ εξαιρείται από τις διατάξεις του νόμου περί προμηθειών, μελέτης και εκτέλεσης των διαφόρων έργων και εργασιών, αγορών και πωλήσεων, μισθώσεων, εκμισθώσεων. Γι' αυτά θα αποφασίζει κάθε φορά το ΔΣ της εταιρίας με τα δικά του κριτήρια "στα πλαίσια των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας" που θα λειτουργεί και θα υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του καταστατικού της εταιρίας, που θα διέπεται από τους δικούς της "νόμους" και θα φέρει την υπογραφή της υπουργού Ανάπτυξης, ο νόμος προβλέπει ότι "καταργούνται χωρίς άλλη διατύπωση οι υπηρεσίες της αυτεπιστασίας του ΕΟΤ, καθώς και οι διευθύνσεις Γ Τεχνική, ΙΓ Περιουσίας και ΙΔ Εκμετάλλευσης, του ΕΟΤ, πλην της υπηρεσίας Αυτεπιστασίας Καζίνου, Ξενοδοχείου και Τελεφερίκ Πάρνηθας, των υπηρεσιών Αυτεπιστασίας Ελέγχου Καζίνων".

Οσο για τους εργαζόμενους, που απασχολούνται στις υπό κατάργηση διευθύνσεις, θα αλλάξουν και αυτοί εργοδότη και περνάνε με μετατάξεις στις "ιδιωτικοοικονομικές" εργασιακές σχέσεις που θα διέπουν τη λειτουργία της ΑΕ. Ενώ οι απασχολούμενοι στις μονάδες του ΕΟΤ που θα ξεπουλιούνται μένουν μετέωροι, αφού το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι "μπορούν να ακολουθήσουν τη μονάδα με τους όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ της εταιρίας και του διαδόχου εργοδότη".

Τέλος, με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και θα το αποτελούν μέχρι 70 εκπρόσωποι από διάφορους τουριστικούς φορείς. Επίσης, προβλέπονται τροποποιήσεις σε μια σειρά διατάξεις για τα κάμπινγκ, τα οποία στο εξής θα ανήκουν στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο σαν ξενοδοχεία γ κατηγορίας, καθώς και στις διατάξεις για την παροχή κινήτρων για τουριστικές επενδύσεις, ενώ προβλέπεται και η σύσταση στον ΕΟΤ Υπηρεσίας Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ

Για εσκεμμένη κυβερνητική πρακτική, που οδηγεί σε χρεοκοπία και υποβάθμιση τον ΕΟΤ, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ. Με ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη χτεσινή γενική συνέλευση του συλλόγου, οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού αφήνουν αιχμές για τις σκοπιμότητες που πηγάζουν από το σχέδιο νόμου και που όπως καταγγέλλουν "πιθανόν να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα" και σίγουρα όχι την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΕΟΤ. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και εξουσιοδοτεί το ΔΣ να προβεί σε άμεσες κινητοποιήσεις, με στόχο τη διεκδίκηση της αναβάθμισης του ΕΟΤ και των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ