Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ»
Οι δημόσιες εκτάσεις στο «σφυρί»

Το κράτος ίδρυσε ανώνυμη εταιρία και της χαρίζει τα δημόσια δάση και τις δασικές εκτάσεις

Ετοιμη από καιρό ήταν η κυβέρνηση να διαπράξει το έγκλημα καταστροφής και ξεπουλήματος των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, αλλά και γενικότερα κάθε δημόσιας έκτασης που μπορεί να «βγάλει στο σφυρί».

Με τρεις διαδοχικούς νόμους του 1998, του 2001 και του 2003 ίδρυσε και έδωσε την τελική της μορφή στην εταιρία «Αγρογή ΑΕ», στην οποία παραχωρούνται «κατά κυριότητα» δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, βάσει του νομοσχεδίου για τα δάση που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα αποχαρακτηρίζονται εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων (πάνω από 30 σύμφωνα με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις), τα οποία και αυτά θα δοθούν «προίκα» στην εταιρία Αγρογή ΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διευθυντής της εν λόγω εταιρίας, είναι ο κ. Β. Γιωτάκης, ο οποίος υπήρξε γενικός διευθυντής δασών, πρόσφατα ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη και το σπουδαιότερο, σε αυτόν ανέθεσε η κυβέρνηση τη «βρώμικη δουλιά» συγγραφής του νομοσχεδίου.

Βήμα - βήμα το ξεπούλημα

Ηδη από το 1998 με τον νόμο 2637 ιδρύθηκε η «Εταιρία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης ΑΕ», η οποία στη συνέχεια με το νόμο 2945 του 2001 απέκτησε την ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα, «Αγρογή ΑΕ». Η εταιρία, σύμφωνα με την παράγραφο 24 του νόμου 2945, «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες. Η εταιρία δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους. Η διάρκεια της εταιρίας είναι πενήντα έτη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων».

Δύο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο 3147 «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης», στον οποίο παράνομα και αντισυνταγματικά αυξάνει το όριο κάλυψης μιας έκτασης από δασοπονικά είδη για να χαρακτηρίζεται ως δάσος, από το 15% στο 25%. Η διαφορά του 10%, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπολογίζεται περί τα 7 εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον, τα οποία βγαίνουν εκτός δασικής νομοθεσίας.

Στις παραγράφους 8,9 και 10 αυτού του νόμου φαίνεται, με αποκαλυπτικό τρόπο, η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου. Στην παράγραφο 8 αναφέρεται: «Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εταιρία κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις, που διέπονται από την αγροτική νομοθεσία, δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, καθώς και ακίνητα εποπτευόμενων από το υπουργείο Γεωργίας οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται στην εταιρία δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις της χώρας και σε δημόσια κτήματα. Οι αποφάσεις που εκδίδονται κατά τα ανωτέρω αποτελούν τίτλο κυριότητας και μεταγράφονται».

Στην παράγραφο 9 παραχωρούνται οι ακίνητες περιουσίες του Οργανισμού Βάμβακος και του Εθνικού Οργανισμού Καπνού «με απόφαση του υπουργού Γεωργίας, η οποία αποτελεί τίτλο κυριότητας και μεταγράφεται». Και επιπλέον, «η σχετική με την κατά κυριότητα παραχώρηση, απόφαση του υπουργού Γεωργίας αποτελεί τίτλο κυριότητας και μεταγράφεται».

Τέλος, η παράγραφος 10 αναφέρει: «Τα έσοδα από την εκποίηση ή τη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων που περιέρχονται στην εταιρία... αποτελούν πόρους της εταιρίας αυτής και κατατίθενται στην αρμόδια τράπεζα. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας επιτρέπεται η διάθεση μέρους των κατά τα ανωτέρω εσόδων, για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων του υπουργείου Γεωργίας».

Με απλά λόγια, δηλαδή, δωρίζεται σε μια Ανώνυμη Εταιρία δημόσια περιουσία, την οποία μπορεί και να αξιοποιεί όπως εκείνη θέλει. Τα έσοδα που θα προέρχονται από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ανήκουν στην εταιρία και μόνο αν εκείνη θέλει, θα δίνει και μερικά «ψίχουλα» στο υπουργείο Γεωργίας, για «να βουλώνουν στόματα» όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Κ. Μπέσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ