Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίσταση στο δασοκτόνο νομοσχέδιο

Σύσκεψη διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για την Προστασία των Δημόσιων Κτημάτων και της Δασικής Γης

Την ανάγκη να μην περάσει το νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο διατράνωσαν, κατά την προχτεσινή σύσκεψη, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την Προστασία των Δημόσιων Κτημάτων και της Δασικής Γης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Ο Μιχάλης Σκαρβέλης, δασολόγος, μιλώντας στη σύσκεψη, σημείωσε πως «οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, οι παρευρισκόμενοι, αλλά και όσοι συμφωνούν ή θα συμφωνήσουν μαζί μας, και να αγωνιστούμε σε ένα πλατύ μέτωπο, σε πανελλαδικό επίπεδο, στη βάση αρχών, αλλά και της ισοτιμίας, ώστε να αποτραπεί η απεμπόληση της δημόσιας περιουσίας, να αποτραπεί η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος». Οπως είπε ο Μιχ. Σκαρβέλης, οι πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου, επιγραμματικά συνοψίζονται στις εξής: «Πρώτον, αποχαρακτηρισμός δασών και δασικών εκτάσεων. Δεύτερον, αλλαγή προορισμού χρήσης και παραχώρησης δασικών εκτάσεων που ανήκουν κυρίως στο δημόσιο. Τρίτον, νομιμοποίηση των παρανομιών του παρελθόντος». Τόνισε, δε, ότι «η λογική της εμπορευματοποίησης της γης επιχειρείται να θεωρηθεί δημόσιο συμφέρον». Και κατέληξε: «Επιχειρούν να εμφανίσουν τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική τους δημιούργησε ως επίλυση χρόνιων προβλημάτων».

Από την πλευρά του ο Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος, αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα επεμβάσεις που έγιναν στα δάση με τους δύο τελευταίους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση (3127/2003 και 3147/2003), καθώς και όσα προβλέπονται με τα δύο νομοσχέδια που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ (ένα για το Κτηματολόγιο και ένα για τα αυθαίρετα). Στη συνέχεια μίλησαν μια σειρά από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.

  • Η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση «έστω αυτή την τελευταία στιγμή να αποσύρει το επαίσχυντο και ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο». Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητας Ζωής εκφράζει «την αγανάκτησή της για τη νέα επίθεση κατά των δασών και των δασικών εκτάσεων και την έντονη αντίθεσή της στην αυθαίρετη και παράνομη μεταβίβαση του φυσικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ