Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν μπορεί ο συγκατηγορούμενος να γίνεται μάρτυρας

Υποστήριξε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου

«Στο ελληνικό δικαιικό σύστημα ο συγκατηγορούμενος, κάθε κατηγορούμενος, δεν μπορεί να γίνει μάρτυρας, παραμένει διάδικος», υπογράμμισε χτες, τρίτη ημέρα της αγόρευσής του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση της «17Ν», ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, συνήγορος υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου. Και πρόσθεσε: «Η συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της Εισαγγελικής Αρχής να μαρτυροποιήσει τους κατηγορουμένους ιδίως με μία διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 357 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ήταν νομικά εσφαλμένη. Ο κάθε κατηγορούμενος και ο κάθε συγκατηγορούμενος οτιδήποτε και να πει, καλό, κακό, ουδέτερο για οποιονδήποτε, δε γίνεται μάρτυρας. Παραμένει συγκατηγορούμενος, παραμένει διάδικος στη δίκη και όχι μάρτυρας. Η μαρτυροποίηση κατηγορουμένου η οποία προβλέπεται ως θεσμός στο αγγλοσαξονικό Δίκαιο δεν ισχύει στο ελληνικό δικαιικό σύστημα, ούτε και κατόπιν εφαρμογής του άρθρου 6.3δ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Αναλύοντας τα όσα προβλέπει η ΕΣΔΑ, ο συνήγορος τόνισε πως μαρτυροποίηση κατηγορουμένου είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που αυτός κάνει δηλώσεις εναντίον συγκατηγορούμενού του ενώπιον του ακροατηρίου. Η επισήμανση αυτή του συνηγόρου αποκτά ξεχωριστή σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται κατά βάση σε ομολογίες κατηγορουμένων στο στάδιο της προδικασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ανακληθεί και δεν έχουν επαναληφθεί στο ακροατήριο.

Στη συνέχεια της αγόρευσής του ο Ιπ. Μυλωνάς πέρασε στις καθ' αυτό κατηγορίες που βαραίνουν τον πελάτη του, αναπτύσσοντας το πρώτο σκέλος του θέματος που αφορά την ίδια την ομολογία του κατηγορουμένου που έγινε στο στάδιο της προδικασίας. Γι' αυτή την ομολογία ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε την καταγγελία του πελάτη του ότι επρόκειτο για ομολογία που προήλθε από βασανιστήρια. Μάλιστα επέκρινε δριμύτατα τις δικαστικές αρχές που ενώ έλαβαν γνώση του θέματος δεν προχώρησαν στην αυτεπάγγελτη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ούτε καν έστειλαν ιατροδικαστή να εξετάσει τον κατηγορούμενο όταν αυτός το ζήτησε.

Η αγόρευση του Ιπ. Μυλωνά επί του θέματος θα συνεχιστεί σήμερα δεδομένου ότι χτες η δίκη διακόπηκε πρόωρα για να συμμετέχουν οι δικαστές στη συγκέντρωση του κλάδου τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση ανάμεσα σε κατηγορούμενους (2006-03-29 00:00:00.0)
Ξεκίνησε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (2005-12-03 00:00:00.0)
«Αποδείξτε την ηθική αυτουργία του Γιωτόπουλου» (2003-11-21 00:00:00.0)
Καταγγελίες για υποκατάσταση της Δικαιοσύνης από την Αστυνομία (2003-10-14 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν τρεις συνήγοροι (2002-10-25 00:00:00.0)
Ενοχη κατά τον εισαγγελέα (1998-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ