Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίωρη αποχή εργασίας των δικαστών

Διεκδικούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν χτες και οι δικαστικοί λειτουργοί, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στις 12:30 διέκοψαν τις συνεδριάσεις σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, με απόφαση των συνδικαλιστικών δικαστικών ενώσεων.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, απ' όπου έστειλαν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για αυξήσεις 5,5% δεν τους ικανοποιεί ούτε κατ' ελάχιστο και πως αντίκειται στη συνταγματική επιταγή για ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστών ανάλογα με το λειτούργημά τους.

Οι δικαστικές ενώσεις ξεκαθάρισαν ότι αν δεν τηρηθεί η συνταγματική επιταγή, θα προχωρήσουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες, καλώντας τα μέλη τους σε επαγρύπνηση. Μάλιστα, κάποιοι από τους συνδικαλιστές ομιλητές έκαναν λόγο για «εμπαιγμό» του κλάδου των δικαστικών εκ μέρους της πολιτείας. Για να δοθεί μια τελική λύση στο μισθολογικό πρόβλημα του δικαστικού κλάδου, στο ψήφισμά τους χτες οι δικαστές πρότειναν να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα εξετάζει σε ετήσια βάση τις αποδοχές και συντάξεις των δικαστών με βάση συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ενώ οι προτάσεις αυτής της επιτροπής να υποβάλλονται στην κυβέρνηση και τη Βουλή.

Παράλληλα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς αριθμού δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και την εξασφάλισης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, που θα επιτρέψουν την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Στη χτεσινή συγκέντρωση των δικαστών παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ρ. Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος ανέφερε ότι οι αμοιβές των δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΚΚΕ υιοθετεί όλα τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών σε ό,τι αφορά την υποδομή των δικαστηρίων και την πλήρωση των κενών θέσεων σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους.

  • Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απεργούν στις 15, 16 και 17 Οκτώβρη με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ