Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Αμεση ανάγκη τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Παναγιώτης Κοσιώνης ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αντισεισμική προστασία των νησιών

Μπορεί τα 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Λευκάδα, να προκάλεσαν ζημιές και ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δε φαίνεται να συγκινούν την κυβέρνηση. Μπορεί, ακόμα, το Ιόνιο να θεωρείται η περιοχή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα της Μεσογείου και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για τη χωροχρονική εξέλιξη της σεισμικής δράσης να είναι δυσμενείς, αλλά φαίνεται ότι αυτά δεν είναι αρκετά - 50 χρόνια μετά και την ολοκληρωτική καταστροφή, από το μεγάλο σεισμό, της Κεφαλονιάς - ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας της περιοχής Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Δεδομένου ότι η προστασία των κατοίκων του νησιού από τους σεισμούς είναι έργο υποδομής ζωτικής σημασίας που αφορά στο κράτος και ότι συνεχίζεται η αντιμετώπιση του νομού από την κυβέρνηση με ανεπάρκεια και ημίμετρα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Σπύρος Στριφτάρης κατέθεσαν Ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, με θέμα τη θωράκιση και την προστασία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Συγκεκριμένα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ερωτάται τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να προχωρήσει η καταγραφή και η παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής. Ειδικότερα, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και πότε για τη μακροζωνική έρευνα και μελέτη η οποία θα διαμορφώνει ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων και αν θα επιβάλει το δημόσιο έλεγχο για την ποιότητα των υλικών και την κατασκευή των κτιρίων.

Ακόμα, ρωτούν, γιατί δε δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων σε Κεφαλονιά-Ιθάκη. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να θεσμοθετηθεί (και πότε) ένα σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλο το νομό, να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης εκτάκτων αναγκών. Τέλος, αν έχει πάρει η κυβέρνηση ειδικότερα μέτρα για τον αντισεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (Νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώροι συγκέντρωσης νεολαίας, ιστορικά μνημεία του νησιού κ.ά.), αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και ποια είναι τα αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ