Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ
«Αποδείξτε την ηθική αυτουργία του Γιωτόπουλου»

Να αποδείξει το δικαστήριο αναλυτικά και τεκμηριωμένα, όπως ορίζει ο νόμος, τις κατηγορίες σε βάρος του Αλ. Γιωτόπουλου - και ειδικότερα αυτή της ηθικής αυτουργίας - ζήτησε χτες, δεύτερη μέρα της αγόρευσής του, ο συνήγορός του Γιάννης Ραχιώτης. Αναφερόμενος στο παραπεμπτικό βούλευμα ο αγορητής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στο Γιωτόπουλο δεν αποδόθηκαν πραγματικά περιστατικά συγκρατούντα την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της ηθικής αυτουργίας σε καμία πράξη. Αντ' αυτού προτάθηκε να καταδικαστεί με την αόριστη και αναπόδειχτη αναφορά ότι τέλεσε απλά ένα μη αναγκαίο όρο για την πρόκληση της απόφασης των συγκατηγορουμένων του, την υπόδειξη στόχου».

Ο Γ. Ραχιώτης ανέλυσε επί μακρόν την έννοια της ηθικής αυτουργίας λέγοντας ότι ο νομοθέτης απαιτεί συγκεκριμένη τεκμηρίωση της εν λόγω κατηγορίας, ξεχωριστά για κάθε πράξη με την οποία βαρύνεται ο κατηγορούμενος. Στη συνέχεια πέρασε στα στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας, κάνοντας ειδική αναφορά στις ομολογίες εκείνων των κατηγορουμένων που δηλώνουν μετανιωμένοι για τη δράση τους και διαθέσιμοι για συνεργασία με τις αρχές. «Ο μόνος που εκδήλωσε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την ηθική αυτουργία από την πλευρά του Δικαστηρίου ήταν ο Τσελέντης», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Δεν τον θεωρώ πλήρως αξιόπιστη πηγή, γιατί απέδειξε στο Δικαστήριό σας ότι έχει στοχεύσεις και κάνει χειρισμούς και κυρίως γιατί προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με χειρισμούς της Εδρας. Ούτε όμως θεωρώ και πλήρη κατασκευή, αποκύημα φαντασίας ό,τι λέει». Κατόπιν αναφέρθηκε σημείο προς σημείο στα όσα έχει καταθέσει ο εν λόγω κατηγορούμενος για το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας του Αλ. Γιωτόπουλου και κατέληξε λέγοντας: «Τίποτε από το σύνολο της κατάθεσης του Τσελέντη κατά τη γνώμη μου δεν αφήνει υπόνοια πρόκλησης απόφασης από τρίτο. Η κόκκινη κλωστή που διατρέχει αυτή την κατάθεση είναι η συναπόφαση, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με την ηθική αυτουργία». Με την ίδια μέθοδο ο συνήγορος προσέγγισε και τις προανακριτικές απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων σημειώνοντας ότι και από αυτό το υλικό προκύπτει ότι κανένας δεν αποδίδει με πραγματικά περιστατικά αρχηγικό ρόλο στο Γιωτόπουλο κι ότι η «17Ν» λειτουργούσε συλλογικά. Ακόμη ο Γ. Ραχιώτης ανέφερε πως απ' όλη την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ότι η «17Ν» είχε μια εσωτερική λειτουργία για την ανάδειξη αρχηγού ή ηγετικού πολυμελούς οργάνου και στο σημείο αυτό προέβη σε μια σύγκριση με αρχηγούς άλλων οργανώσεων που όμως ήταν γνωστοί προς τα έξω (όπως ο Γκεβάρα ή ο Οτσαλάν), «ξεχνώντας» όμως τις ριζικές διαφορές που έχουν αυτές οι οργανώσεις με το μηχανισμό που ονομάστηκε «17Ν».

Ο Γ. Ραχιώτης ολοκληρώνει σήμερα την αγόρευσή του και το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τις αγορεύσεις των συνηγόρων του Ανέστη Παπαναστασίου, οπότε ολοκληρώνεται ο κύκλος των αγορεύσεων συνολικά. Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν δευτερολογίες, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να εκδώσει την απόφασή του.

Αναφορικά με τη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου πρέπει να αναφερθεί πως ο συνήγορος του Σ. Ξηρού, Φρ. Ραγκούσης κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ αρνείται να δώσει στον πελάτη του τις αξονικές τομογραφίες στις οποίες είχε υποβληθεί κατά τη νοσηλεία του εκεί πέρσι το καλοκαίρι. Από μέρους του κατηγορουμένου και του συνηγόρου του εκφράζεται η υποψία πως η διοίκηση του νοσοκομείου προβαίνει σε αυτή την ενέργεια, γιατί κάτι θέλει να κρύψει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-10-21 00:00:00.0)
Στις 8 Δεκέμβρη η απόφαση (2003-11-25 00:00:00.0)
Συνέχεια με αγόρευση Ραχιώτη (2003-11-18 00:00:00.0)
Φτηνός αντικομμουνισμός και κορόνες (2003-09-19 00:00:00.0)
Βαριές ποινές προανήγγειλε ο εισαγγελέας (2003-09-10 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά με τα πειστήρια (2003-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ