ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Εκθεση - Ντοκουμέντο

Κλείνει σήμερα,η έκθεση τιμής και μνήμης για τα 50χρονα από τη δημιουργία του κολαστηρίου της Μακρονήσου (1947 - 1997), στην αίθουσα "Κόντογλου" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50, που εγκαινίασε την Τετάρτη 19/3 η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Επέτειοι
  • Τα Παραρτήματα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΠΑΤΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 30 - 3 - 97 και ώρα 11.30 π.μ. στο Πάος Καλαβρύτων, για να τελέσουν το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών του 12ου Τάγματος του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣ Πελοποννήσου στην περιοχή Πάου- Βενισίου. Η ΠΕΑΤΑΘ (1944 - 1967) και ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: (Για ΠΕΑΤΑΘ) 32.20.183 - 58.17.384 - 57.22.865. (Για ΠΕΑΕΑ): 82.22.952 - 88.31.368 - 82.34.296.
  • Το Παράρτημα ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής), την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,τελεί Πολιτικό Μνημόσυνο, προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής και των αποβιωσάντων μέχρι σήμερα μελών του, που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου "Βίλα - Στέλλα", Γαλήνης 1.
Συνεστιάσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις συνεστιάσεις τους:

  • ΤΟΥΜΠΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ, ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ της ΠΕΕΠΠ σήμερα στις 8 μ.μ.,στην ταβέρνα "ΔΙΑΣ", Ανατολικής Θράκης 73, Κάτω Τούμπα.
  • ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ προς τιμήν των 54 χρόνων της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 12 μεσημέρι στην ταβέρνα "ΤΟ ΤΖΑΚΙ", Ι. Φωκά και Αμυκλών, στάση Φωκά. (Λεωφορείο 054, τρόλεϊ 13).
  • ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 8.30 μ.μ.,στο κέντρο "Ο ΘΟΔΩΡΟΣ". Θα υπάρχει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με ζωντανή ορχήστρα.
  • ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ αύριο Σάββατο 29 - 3 - 97 στις 9μ.μ.,στο κέντρο "Παλατάκι", Θησέως 162 Καλλιθέα, με πλούσιο αντιστασιακό πρόγραμμα αφιερωμένο στα 54 χρόνια της ΕΠΟΝ και στα 50 χρόνια του ΔΣΕ. Προσκλήσεις στα γραφεία του παραρτήματος κάθε απόγευμα 6 - 8 τηλ. 9561.314
Γενικές Συνελεύσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν:

  • ΠΛΑΚΑΣ,την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,στο Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ", πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,στο Παλαιό Δημαρχείο.
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
  • Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - Β. ΑΤΤΙΚΗΣ,την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ν. Ερυθραίας, "Βίλα - Κώστα", Λ. Ακρίτα 4. Η ΓΣ είναι αφιερωμένη στη συμμετοχή της γυναίκας στην ΕΑ και στα 50χρονα του ΔΣΕ.
  • ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,την Κυριακή 30 - 3 - 97 στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του παρ/τος, Βρυούλων 14.
  • ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ,την Τετάρτη 2 - 4 - 97 στις 6μ.μ.,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10.
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ,την Τετάρτη 2 - 4 - 97 στις 5μ.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς.
  • Το Παράρτημα ΠΥΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 29 - 3 - 97 στις 9 π.μ. την απολογιστική Συνέλευσή του στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
Σεμινάριο
  • Το Παράρτημα ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣ την Τετάρτη 2 - 4 - 97 στις 6μ.μ.,διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: "Η Φιλοσοφία, η Ηθική και η Αισθητική της Εθνικής μας Αντίστασης". Το θέμα αναλύει ο συγγραφέας - ερευνητής του ΚΜΕ και μέλος του παρ/τος Γ. Νικολόπουλος
Αδελφοί Τσάφοι

Ο δήμος Καισαριανής έδωσε σ' ένα δρόμο τ' όνομα: "Οδός ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΑΦΟΥ", τιμώντας έτσι τη μνήμη τεσσάρων αδελφών, που έδωσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας ενάντια στους Γερμανούς. Η οικογένειά τους είχε έρθει από τα Βουρλά της Μικρασίας μετά την καταστροφή. Ο πατέρας τους σφάχτηκε από τους Τούρκους και η απορφανισμένη οικογένεια, τέσσερα αγόρια και δυο κορίτσια, μετά από πολλά βάσανα έρχεται στην Ελλάδα στεριώνει και προσπαθεί να επιβιώσει.

Με την κατάληψη της πατρίδας μας από τους ναζί οι Τσάφοι βρίσκονται από την άλλη μέρα κι όλας, ξεσηκωμένοι.

Σε λίγο καιρό γνωρίζονται με τον Θανάση Κλάρα,(Αρη Βελουχιώτη) και ο Μανώλης Τσάφος γίνεται ένας από τους πρώτους αντάρτες του. Θα μείνει μαζί του ως το τέλος. Εκτελείται από παρακρατικούς, λίγο πριν το χαμό του Αρη.Ο Γιώργος Τσάφος,οργανωμένος στο ΕΑΜ Καισαριανής θ' αγωνιστεί όπως μπορεί σ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, για ν' ανταμειφθεί, όπως πολλοί συναγωνιστές του, με διώξεις και εξορίες.

Ο Στέφανος Τσάφος ΕΑΜίτης και ΕΛΑΣίτης δείχνει απαράμιλλο ηρωισμό στη μεγάλη μάχη στις 16 Ιούνη του 1944, βαριά τραυματισμένος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και εκτελείται στο Γουδί. Ο Κώστας Καλαντζής στη συλλογή του "Καισαριανή" του αφιερώνει τούτο το στίχο: "Σαν το λιοντάρι σ' έπιασαν το βαριολαβωμένο/χίλιοι νομάτοι ανήμπορο σε παν αλυσωμένο". /

Ο Γιάννης Τσάφος ήταν ο τελευταίος απ' τα τέσσερα αδέλφια του. Με την κατάληψη της Αθήνας, συναντιέται με παλιούς συμμαθητές και συντρόφους του και αποφασίζουν να δράσουν όπως μπορούν ενάντια στον εχθρό. Το ίδιο κι όλας βράδυ της συνάντησής τους η συντρόφισσά τους δασκάλα Φωτεινή Τσαμπάση γράφει στον τοίχο του γηπέδου της Νήαρ - Ηστ, το πρώτο αντιστασιακό σύνθημα στην Καισαριανή: "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ". Για όλη την ομάδα είναι μια μεγάλη βραδιά, για τον Γιάννη είναι η αρχή του αγώνα του, που θα κρατήσει έως το τέλος του.

Ισάξια με τ' αδέλφια του ο Γιάννης αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και παίρνει μέρος σ' όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πείνα, τη ματαίωση της επιστράτευσης. Ομως το στέκι τους για την τύπωμα του παράνομου υλικού, εντοπίζεται από τους συνεργάτες των γερμανικών SS Παπαγιώργηδες και με εντολή της Οργάνωσης φεύγει για το βουνό.

Σ' όλη την κατοπινή ζωή του και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας δεν έπαψε να παλεύει για τα ιδανικά που πίστεψε και αγωνίστηκαν όλα του τ' αδέλφια, δίνοντας και τη ζωή τους γι' αυτά. Δημιουργεί οικογένεια και προσπαθεί να επιβιώσει. Είναι πάντα παρών σ' όλους τους κοινωνικούς αγώνες και σημαιοφόρος στο Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ.

Ωσπου στις 28 Φλεβάρη ένα αυτοκινητικό δυστύχημα θα κόψει το νήμα της ζωής του τελευταίου Τσάφου.

Οι γυναίκες της ΠΕΑΕΑ για τις 8 του Μάρτη

Μέσα σε ατμόσφαιρα συντροφική, εγκάρδια, φιλική μα και πάντα αγωνιστική, η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ πραγματοποίησε μια όμορφη γιορτή προς τιμή της"Μέρας της Γυναίκας 8 Μάρτη".

Η εκδήλωση των γυναικών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 19 - 3 - 97 στην κατάμεστη, από αγωνίστριες και φίλες της Αντίστασης, αίθουσα της ΠΕΑΕΑ. Η Ελπίδα Τεγούλια από τους αντιστασιακούς εκπαιδευτικούς άνοιξε την εκδήλωση, τονίζοντας στην ομιλία της, τη σημασία της ημέρας για το γυναικείο κίνημα και τις μορφές που άλλαξε μέχρι σήμερα.

Στην κεντρική ομιλία η εκπρόσωπος της ΟΓΕ Νίτσα Παπανικολάου (ένθετη φωτο), στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η γυναίκα, με τον αναλφαβητισμό, με τις ανισότητες στην εργασία και τέλος στους αγώνες που γίνονται, για να κερδίσει τη θέση που της ανήκει στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε ακούστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο Αύρας Παρτσαλίδου "Αναμνήσεις απ' την ΟΚΝΕ", όπου με χιουμοριστικό τρόπο μάς μετέφερε στις πρώτες απόπειρες γιορτασμού της μέρας στα δύσκολα χρόνια. Μεγάλη συγκίνηση σκόρπισε το ποίημα του Τούρκου λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, για τη μάνα. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης κράτησε η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ που τραγούδησε τραγούδια του αγώνα.

Παρών στην πετυχημένη αυτή γιορτή των γυναικών, ήταν και ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,που διακρίνεται σε πρώτο πλάνο.

"Οχι" στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία

Η ΠΕΑΥΕΑ καταδικάζει την επέμβαση

Η Πανελλήνια Ενωση Αξ/κών και Υπ/κών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ), εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό, που δίκαια εξεγέρθηκε κατά του διεφθαρμένου καθεστώτος Μπερίσα.

Εμείς οι αξιωματικοί αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που έχουμε ζήσει στο πετσί μας παρόμοιες καταστάσεις, συγχαίρουμε το γείτονα λαό, που με το θαρραλέο ξεσηκωμό του, δίνει μια απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στήριξαν και στηρίζουν το καθεστώς του Μπερίσα.

Στέλνουμε, επίσης,μήνυμα στους κύκλους της Νέας τάξης Πραγμάτων που καραδοκούν, για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ότι δεν τελείωσαν όλα στην Αλβανία, οι Λαοί αγρυπνούν.

Καταδικάζουμε κάθε ξένη επέμβαση, για δήθεν αποκατάσταση της τάξης, γιατί είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αιματοκύλισμα και θα εκθέσει σε κίνδυνο και την ελληνική μειονότητα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παύσει να πρωτοστατεί στην επιχειρούμενη "διεθνιστική βοήθεια" και να διακόψει κάθε συνεργασία με το καθεστώς Μπερίσα, συμπαραστεκόμενη στον εξεγερμένο αλβανικό λαό, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά του.

Η πολιτική λύση θα βρεθεί, στη γειτονική μας χώρα, μόνο με τη συμμετοχή και συνεργασία του εξεγερμένου λαού της.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 62 του ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ (Φλεβάρης 97), με πλούσια και ποικίλη ύλη. Βασικό πρωτοσέλιδο θέμα, το χρονικό των κινητοποιήσεων του διμήνου, με τον ξεσηκωμό τον εργαζομένων ενάντια στη λιτότητα και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του Σπύρου Διλιντά.Επίσης θέμα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανακοίνωση της Ενωσης και ΕΑΜογενών Ενώσεων για την κυβερνητική τρομοκρατία και τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον των συνδικαλιζομένων. Στις άλλες σελίδες του δελτίου υπάρχουν ανταποκρίσεις από τις δραστηριότητες των Παραρτημάτων στην Αθήνα και πανελλαδικά, προσφορές και ενισχύσεις για το περιοδικό. Στο δίστηλο "Από τη σκοπιά μας", άρθρο με τον τίτλο "Κυβερνήσεις - Διαχειριστές και Πόντιοι Πιλάτοι", που αναφέρεται στα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ και τ' άλλα κόμματα στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και τις απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ