ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"...

Καθυστέρηση των επιχορηγήσεων θεάτρου, χορού

Επιχορηγήσεις ελεύθερου θεάτρου."Πληγή", που αιμορραγεί, ενώ πάνω της χτίζουν λόγους οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού. Υποτίθεται ότι το ΥΠΠΟ θέλει με τις επιχορηγήσεις να "αποδεσμεύσει" τους καλούς θιάσους από την αναζήτηση των προς το ζην, ώστε να αφιερωθούν στο σκοπό τους - την καλλιτεχνική δημιουργία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διαφορετικό σχεδόν κάθε χρόνο, το ΥΠΠΟ επιχορηγεί κάποιους θιάσους πλήρους δραστηριότητας, που λειτουργούν με τη μορφή σωματείου, συλλόγου ή αστικής, μη κερδοσκοπικής, εταιρίας. Βέβαια, από τη στιγμή της υπογραφής των επιχορηγήσεων, μέχρι την ώρα της εκταμίευσης των χρημάτων στους θιάσους, είναι μακρύς ο χρόνος και συνήθως είναι εκπρόθεσμες οι επιχορηγήσεις, ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις των θιάσων.

Δεν είναι ο καιρός για κριτική του τρόπου επιχορηγήσεων. Είναι, όμως, οριακή η στιγμή, αφού η χειμερινή θεατρική περίοδος φτάνει στο τέλος της και οι θίασοι δεν έχουν πάρει ακόμη χρήματα.Από τη μια, οι θίασοι τριετούς και διετούς προγραμματισμού δεν έχουν πάρει τη δεύτερη δόση, ενώ οι επιχορηγήσεις για τους θιάσους μονοετούς προγραμματισμού δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από τον υπουργό Πολιτισμού.Μάλιστα, στις δύο πρώτες κατηγορίες, με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει με το ΥΠΠΟ, η πρώτη δόση που πρέπει να δίνεται στην αρχή της χειμερινής περιόδου (τον Οκτώβρη), δόθηκε στο τέλος Δεκέμβρη, ενώ η δεύτερη πρέπει να δοθεί μέσα στο Μάρτη. Ο Μάρτης όμως έχει τελειώσει και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φέτος, το αντιμετωπίζουν οι θίασοι που επιχορηγούνται για ένα χρόνο. Η περίοδος κοντεύει να λήξει και οι θίασοι δε γνωρίζουν αν και πότε θα επιχορηγηθούν.Οι υποχρεώσεις των θιάσων - εταιριών προς το κράτος, που είναι ποινικοποιημένες, βρίσκονται ήδη σε εκκαθάριση. Κι ενώ τα χέρια τους είναι δεμένα με έξοδα (εργοδοτικές υποχρεώσεις απέναντι στους ηθοποιούς, ενοίκια αιθουσών, εισφορές ΙΚΑ κλπ.), όχι μόνο δεν έχουν πάρει δραχμή, αλλά δε γνωρίζουν καν αν θα επιχορηγηθούν. Ηταν 20 του Γενάρη, όταν ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις, αλλά την επόμενη μέρα ο υπουργός τις αναίρεσε, ισχυριζόμενος πως επρόκειτο μόνο για προτάσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.Εκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Λέτε, επί δυόμισι μήνες ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρόλαβε να τις υπογράψει; Ισως να έχει πολλές δουλιές ο άνθρωπος. Δεξιώσεις, τραπεζώματα... Πού καιρός για δουλιά και υπογραφές. Ας μη γελιόμαστε όμως, η καθυστέρηση οφείλεται μόνο στην πρόθεση του ΥΠΠΟ. Τα χρήματα ρέουν άφθονα σε άλλη κατεύθυνση. Το θέατρο θα κοιτάξει;

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, όμως, και οι επιχορηγούμενες ομάδες χορού. Τηλεγράφημα διαμαρτυρίας,για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ανακοίνωσης των επιχορηγήσεων του χορού για το 1997,έστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο,το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής.Το σωματείο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την καθυστέρηση των επιχορηγήσεων στο χορό,τονίζει: "Οι συνάδελφοί μας δεν έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες για την καινούρια χρονιά.Θεωρούμε ότι τα προβλήματα του χορού έχουν συσσωρευτεί και δεν μπορούν να περιμένουν",γι' αυτό το σωματείο ζητά την προσωπική παρέμβαση του υπουργού για τη συντομότερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων του χώρου.

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Προς τιμήν του Ν. Κεπέση

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών οργανώνει για τις 7 Απριλίου (7μμ), στην αίθουσά της (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας), εκδήλωση προς τιμήν του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκανδρου Κεπέση.Ομιλήτρια θα είναι η Ρίτα Τσιντιλή - Βλησμά (επίσης μέλος της ΕΕΛ) με θέμα "Η πνευματική δημιουργία του Νίκανδρου Κεπέση".Θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Αννα Φόνσου, Φοίβος Ταξιάρχης, Ηρώ Δημοπούλου.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δύο μέτρα και σταθμά

Μόνον ο Χρ. Λαμπράκης δικαιούται να ομιλεί, όχι οι φορείς...

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ,Λεων. Αυδής,με θέμα τη συνέντευξη του Χρήστου Λαμπράκη στην ΕΡΤ και του ταυτόχρονου αποκλεισμού του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει: "ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου για την προβολή από την ΕΡΤ αποκλειστικής συνέντευξης του Χρ. Λαμπράκη για την υποστήριξη των απόψεών του, ενώ εκκρεμούν υποθέσεις σχετικές με το Μέγαρο Μουσικής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και διεξάγεται ποινική προκαταρκτική εξέταση,δήλωσε ότι θα παραχωρηθεί ανάλογος χρόνος συνέντευξης και στους υποστηρικτές της αντίθετης άποψης. Αλλά αν και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, που μετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή για το Πάρκο Ελευθερίας, υπέβαλε από τις 21/2/97 σχετική αίτηση, της οποίας αντίγραφο διαβίβασα στις 5/3/97 στον κ. υπουργό, η συνέντευξη δεν έγινε.Στο μεταξύ, με την παρουσία υπουργών που συναγωνίστηκαν σε άμετρους και άτοπους επαίνους για το Μέγαρο Μουσικής, παραβιάστηκε για μία ακόμη φορά, με τρόπο επιδεικτικό, η υποχρέωση ίσων αποστάσεων που βαρύνει την κυβέρνηση ενόψει των εκκρεμών δικαστικών αμφισβητήσεων".

Και ο Λ. Αυδής καταλήγει: "Ενόψει αυτών των εξελίξεων, επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μας ότι ο κ. Λαμπράκης έχει εξελιχθεί σε υπερκυβερνητικό παράγοντα,ενώ εκτίθεται ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ σε αρνητικούς σχολιασμούς".

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό "εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να διαθέσει από την ΕΡΤ στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων χρόνο ίσο και ισάξιο με αυτόν που διέθεσε στον κ. Λαμπράκη. Τι εμπόδισε τον κ. υπουργό να εκπληρώσει την υπόσχεσή του;".

Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) την 1/4, στις 7.30 μμ, στα πλαίσια του ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου ομιλιών, με θέμα "Το πέρασμα από τον πολυθεϊσμό στο μονοθεϊσμό", θα μιλήσει ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του ΕΙΕ, Γκαρθ Φάουντεν, με θέμα "Καίσαρ Ηράκλειος, πιστός εν Μωάμεθ βασιλεύς".

Η κινηματογραφική λέσχη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11) συνεχίζει τις προβολές ταινιών, που ενισχύουν τη σχέση κινηματογράφου - λογοτεχνίας, στα πλαίσια της δεύτερης βδομάδας. Γενικός τίτλος των προβολών αυτών είναι "Κείμενα και Εικόνες". Σήμερα λοιπόν, στις 10μμ, θα προβληθεί η ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι "Στάλκερ" (1977).

Με την ευκαιρία των 400 χρόνων από τη γέννηση του Γάλλου στοχαστή Ρενέ Ντεκάρτ, οι εκδόσεις "Κριτική" θα παρουσιάσουν την 1/4, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στις 6 μμ, την ελληνική έκδοση του έργου του"Τα πάθη της ψυχής".Για τον Ντεκάρτ και το έργο του, θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Δημήτρης Κοτρόγιαννος (εισαγωγή), Στέλιος Βιρβιδάκης, Αριστείδης Μπαλτάς, Παντελής Νικολόπουλος.

Σκηνικά "παιχνίδια"

Πρεμιέρα είχε, χτες, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,στη Νέα Σκηνή του Θεάτρου Καλαμάτας, με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Πολυγαμία".Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα,μουσική επιμέλεια και εκτέλεση Στάθη Γυφτάκη.Παίζουν: Χρήστος Αποσπόρης, Δέσποινα Δρεπανιά, Γιάννης Ζαβραδινός, Μανώλης Ιωνάς, Λευτέρης Λαμπράκης, Ινώ Μενεγάκη, Μαρία Μίχα, Κώστας Μπάσης, Βάνα Ραμπότα και Μαρία Σάββα.

  • Το έργο της Μαρίας Λαϊνά "Ενα κλεφτό φιλί" ανέβηκε χτες στο "Φούρνο",σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίτη και Μαριτίνας Πάσσαρη,σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη.Ερμηνεύει ο Δημήτρης Σιακάρας.Πρόκειται για ένα μονόλογο που αποπειράται να καταγράψει το παραλήρημα ενός νου, καθώς αναπολεί πρόσωπα, χειρονομίες, ερωτικές στιγμές, διαδρομές με αυτοκίνητο μέσα σε τοπία που αλλάζουν, μια πορεία προς το θάνατο ή το έγκλημα, μια καρέκλα στη μέση ενός δρόμου, ένας άντρας ακινητοποιημένος σε ένα γυάλινο κελί, ενώ γύρω του οι εικόνες ταξιδεύουν.
"Θνητών έργα" καταστρέφονται

Νέο και ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο αναδείχτηκε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με τις πρόσφατες αρχαιρεσίες (18/3), στις οποίες η "Δημοκρατική Ενότητα",επανέκτησε δυνάμεις και με το 22% των ψήφων κατέλαβε 2 έδρες στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο, εκλέγοντας τις Μαρία Κασίμη - Σούτου και Τίτσα - Παναγιώτα Μελά (μέλη). Η "Ενότητα Αρχαιολόγων" (78%) εξέλεξε τους: Αγλαϊα Αρχοντίδου (πρόεδρος), Βασιλική Πέννα (αντιπρόεδρος), Δημήτριο Αθανασούλη (γ. γραμματέας), Γεώργιο Ρήγινο (ταμίας), Στυλιανό Κατάκη (ειδικός γραμματέας).

Εξάλλου, η γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΑ (17/3) εξέδωσε ψήφισμα για την αποτροπή της καταστροφής σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται γιατί, "για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης για το έργο και την ψήφιση σχετικού νόμου, αποφασίζοντας για την τύχη των αρχαίων, χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη του ΥΠΠΟ, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου".Επίσης διατυπώνουν την αντίθεσή τους "στη διέλευση της γραμμής του μετρό κάτω από τον Κεραμεικό" και την ανησυχία τους "για την τύχη 25 σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων και ιδιαίτερα του οικισμού της Υστερης Μινωικής και Πρωτογεωμετρικής περιόδου στη θέση Κεφάλα του Ισθμού Ιεράπετρας, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ιδιωτικό αεροδρόμιο".Επίσης ζητούν "το εργοστάσιο χρυσού της καναδικής εταιρίας ΤVΧ να ανεγερθεί σε απόσταση τουλάχιστον 15 χλμ. από το χώρο των αρχαίων Σταγείρων".

Σημειώνουμε ότι ο ΣΕΑ από τις 16/3 παρουσιάζει στο νέο του κτίριο (Ερμού 134 - 136) φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Ανθρωποι και αρχαία, θνητών αιώνια έργα".

Οι φίλοι του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κ

Οι φίλοι του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη", σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Δήμο Νεάπολης, οργανώνουν διήμερο (30 - 31/3) με θέμα "Κινηματογραφικές αναζητήσεις". Στο πλαίσιό του θα προβληθούν ταινίες για μικρούς και μεγάλους (8μμ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ