Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"...

Καθυστέρηση των επιχορηγήσεων θεάτρου, χορού

Επιχορηγήσεις ελεύθερου θεάτρου."Πληγή", που αιμορραγεί, ενώ πάνω της χτίζουν λόγους οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού. Υποτίθεται ότι το ΥΠΠΟ θέλει με τις επιχορηγήσεις να "αποδεσμεύσει" τους καλούς θιάσους από την αναζήτηση των προς το ζην, ώστε να αφιερωθούν στο σκοπό τους - την καλλιτεχνική δημιουργία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διαφορετικό σχεδόν κάθε χρόνο, το ΥΠΠΟ επιχορηγεί κάποιους θιάσους πλήρους δραστηριότητας, που λειτουργούν με τη μορφή σωματείου, συλλόγου ή αστικής, μη κερδοσκοπικής, εταιρίας. Βέβαια, από τη στιγμή της υπογραφής των επιχορηγήσεων, μέχρι την ώρα της εκταμίευσης των χρημάτων στους θιάσους, είναι μακρύς ο χρόνος και συνήθως είναι εκπρόθεσμες οι επιχορηγήσεις, ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις των θιάσων.

Δεν είναι ο καιρός για κριτική του τρόπου επιχορηγήσεων. Είναι, όμως, οριακή η στιγμή, αφού η χειμερινή θεατρική περίοδος φτάνει στο τέλος της και οι θίασοι δεν έχουν πάρει ακόμη χρήματα.Από τη μια, οι θίασοι τριετούς και διετούς προγραμματισμού δεν έχουν πάρει τη δεύτερη δόση, ενώ οι επιχορηγήσεις για τους θιάσους μονοετούς προγραμματισμού δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από τον υπουργό Πολιτισμού.Μάλιστα, στις δύο πρώτες κατηγορίες, με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει με το ΥΠΠΟ, η πρώτη δόση που πρέπει να δίνεται στην αρχή της χειμερινής περιόδου (τον Οκτώβρη), δόθηκε στο τέλος Δεκέμβρη, ενώ η δεύτερη πρέπει να δοθεί μέσα στο Μάρτη. Ο Μάρτης όμως έχει τελειώσει και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φέτος, το αντιμετωπίζουν οι θίασοι που επιχορηγούνται για ένα χρόνο. Η περίοδος κοντεύει να λήξει και οι θίασοι δε γνωρίζουν αν και πότε θα επιχορηγηθούν.Οι υποχρεώσεις των θιάσων - εταιριών προς το κράτος, που είναι ποινικοποιημένες, βρίσκονται ήδη σε εκκαθάριση. Κι ενώ τα χέρια τους είναι δεμένα με έξοδα (εργοδοτικές υποχρεώσεις απέναντι στους ηθοποιούς, ενοίκια αιθουσών, εισφορές ΙΚΑ κλπ.), όχι μόνο δεν έχουν πάρει δραχμή, αλλά δε γνωρίζουν καν αν θα επιχορηγηθούν. Ηταν 20 του Γενάρη, όταν ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις, αλλά την επόμενη μέρα ο υπουργός τις αναίρεσε, ισχυριζόμενος πως επρόκειτο μόνο για προτάσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.Εκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Λέτε, επί δυόμισι μήνες ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρόλαβε να τις υπογράψει; Ισως να έχει πολλές δουλιές ο άνθρωπος. Δεξιώσεις, τραπεζώματα... Πού καιρός για δουλιά και υπογραφές. Ας μη γελιόμαστε όμως, η καθυστέρηση οφείλεται μόνο στην πρόθεση του ΥΠΠΟ. Τα χρήματα ρέουν άφθονα σε άλλη κατεύθυνση. Το θέατρο θα κοιτάξει;

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, όμως, και οι επιχορηγούμενες ομάδες χορού. Τηλεγράφημα διαμαρτυρίας,για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ανακοίνωσης των επιχορηγήσεων του χορού για το 1997,έστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο,το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής.Το σωματείο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την καθυστέρηση των επιχορηγήσεων στο χορό,τονίζει: "Οι συνάδελφοί μας δεν έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες για την καινούρια χρονιά.Θεωρούμε ότι τα προβλήματα του χορού έχουν συσσωρευτεί και δεν μπορούν να περιμένουν",γι' αυτό το σωματείο ζητά την προσωπική παρέμβαση του υπουργού για τη συντομότερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων του χώρου.

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακυρώνουν δεσμεύσεις τους, αποποιούνται ευθύνες τους(2009-05-17 00:00:00.0)
Μειωμένα κατά 13,3% τα κονδύλια(2008-07-31 00:00:00.0)
Επιχορηγήσεις ομάδων χορού(2003-01-21 00:00:00.0)
Επιχορηγήσεις θεάτρου και στην περιφέρεια(2003-01-14 00:00:00.0)
Στην «πυρά» το Παιδικό Θέατρο(2001-03-22 00:00:00.0)
Λίγα σε ...πολλούς(1998-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ