ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορίες με χρώματα

Από τις εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτές τις μέρες σημειώνουμε:

  • Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Κουρσάρη εγκαινιάζεται την 1η του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Εκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Πρόκειται για έργα δουλεμένα με βυνιλικά και λάδι σε πανί, σε μουσαμά, σε χαρτόνι ή σε ξύλο, τυχαίες επιλογές, που όμως δημιουργούν διαφορετικές διαθέσεις και έτσι "συμμετέχουν" στο αποτέλεσμα. Λιτές, ασκητικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες αναπτύσσεται ο χώρος όπου διαδραματίζονται παραστάσεις - φευγαλέα στιγμιότυπα - λιγότερο ή περισσότερο μακρινές. Μια περιπλάνηση του ζωγράφου σε πραγματικές εικόνες, όπως έχουν καταγραφεί και όπως έχουν μετουσιωθεί στη μνήμη του. Συγκινησιακή δράση των φυσικών στοιχείων και φαινομένων σε χώρους καθημερινούς, βιωμένους, όπου απλά στίγματα μεταβάλλονται σε σύμβολα, όρια ανάμεσα στο ανέφικτο, το υπαρκτό και το φανταστικό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 του Μάη.
  • Τέμπερες, λάδια και σχέδια, δημιουργίες των τελευταίων χρόνων, παρουσιάζει η Ευγενία Αθανασάκου,στην ατομική έκθεση έργων της που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7 μμ) στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πηγή έμπνευσης, η φύση και ο άνθρωπος. Κυριαρχούν τα τοπία και οι φιγούρες, που είναι σχεδιασμένα στον ελληνικό χώρο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απρίλη.
  • Τη Δευτέρα επίσης (8 μμ), στην γκαλερί "Μετόπη" (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27), εγκαινιάζεται έκθεση έργων του Ανδρέα Λαμέρα.Φιλοξενούνται μια σειρά έργων του με θέμα: "Ανθρωπος - Γυναίκα".Ο καλλιτέχνης, αναπλάθοντας τους όγκους μιας αναγεννησιακής γυναικείας μορφής, αποκαλύπτει τη δύναμη του γίγνεσθαι της ανθρωπότητας. Ετσι, βλέπουμε τις φιγούρες να μετεωρίζονται σ' ένα φόντο επίπεδο και γήινο, χωρίς εξάρσεις μέσα σε μια ρευστότητα της ύλης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του Απρίλη.
  • Στην αίθουσα τέχνης "Εποχές" (Κηφισίας 263, Κηφισιά), εγκαινιάζεται στις 3 του Απρίλη (7 μμ), έκθεση έργων του Νίκου Αναγνωστόπουλου.Τίτλος της: "Σταυρικές μετα-μορφώσεις".Είναι έργα μεικτής τεχνικής σε ξύλο, καμβά, χαρτί, καθώς και κατασκευές με διάφορα υλικά. Ο Ν. Αναγνωστόπουλος σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία και διακόσμηση στην Περούτζια της Ιταλίας. Εχει πάρει μέρος σε πέντε ομαδικές εκθέσεις. Η παρουσίαση έργων του στις "Εποχές", είναι η τέταρτη ατομική του έκθεση και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απρίλη.
  • Στον εκθεσιακό χώρο "Βίλα Στέλλα" (Σοφίας και Γαλήνης, Ν. Ηράκλειο), εγκαινιάζεται στις 2 του Απρίλη (8.30 μμ) έκθεση έργων της Θωμαής Ρηγάκη με τίτλο: "Αναδρομές" ή "Μια ιστορία με χρώματα".Η ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Γ. Δρόσο και Βογιατζή.Μέσα από την προσωπική επιμονή και προσπάθεια, εκφράζει από πολύ νωρίς τα βιώματα και γεγονότα που τη σημάδεψαν. Για το έργο της σημειώνει: "Είναι συναισθήματα και ιδέες που δεν έχουν άλλο τρόπο να εκφραστούν, παρά μόνο με τα μολύβια και τα χρώματα".

Στον ίδιο χώρο στις 5/4 (8.30 μμ), η εκπαιδευτικός - λογοτέχνης Ελένη Χαϊκάλη θα ερμηνεύσει λογοτεχνικά μια ενότητα από το έργο της ζωγράφου με τίτλο "Μια ιστορία με χρώματα". Τα μουσικά ακούσματα επέλεξε ο Αχιλλέας Κασουράς.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6/4.

  • Στις 11/4 (7.30 μμ), εγκαινιάζεται στην γκαλερί "Σελήνη" (Λ. Κηφισίας 331, Κηφισιά) έκθεση έργων ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου.Τίτλος της: "Μυσταγωγικές νωπογραφίες".Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του Μάη.
Συνάντηση νέων δημιουργών

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη "Συνάντηση νέων δημιουργών",θεσμό που καθιέρωσε ο Ασαντούρ Μπαχαριάν και το Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο"Ωρα",η Σχολή Βακαλό συνεχίζει το σημαντικό αυτό θεσμό, ξεκινώντας έναν δεύτερο κύκλο Συναντήσεων. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "είναι γεγονός ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε πολλά έχουν αλλάξει. Ομως το αίτημα για ανανέωση της τέχνης μέσα από νέο ανθρώπινο δυναμικό, νέες ιδέες και νεανικό οίστρο, παραμένει ενεργό, αφού άλλωστε αποτελεί και αίτημα κάθε εποχής".

Συγκεκριμένα, προκηρύσσεται διαγωνισμός στους τομείς: εικαστικά (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική), λογοτεχνία (πεζογραφία, ποίηση), κινηματογράφος, φωτογραφία και κόμικ. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, να έχουν ηλικία μέχρι 35 χρόνων και να μην έχουν παρουσιάσει τα έργα που θα υποβάλουν άλλη φορά. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη στη Γραμματεία της Σχολής Βακαλό (Λάμπρου Κατσώνη 26, τηλ. 64.56.035, 64.42.514).

Εικαστική Θεσσαλονίκη
  • Η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (ΕΣΒΕ) οργανώνει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Αθως - Θεσσαλονίκη" και σκοπό την ενίσχυση του έργου της. Θα εκτεθούν ακουαρέλες, τις οποίες προσέφερε ο ζωγράφος Γιάννης Μιλτιάδης. Η έκθεση (21/3 - 12/4) στεγάζεται στην γκαλερί "Αρμός" (Μητροπολίτου Ιωσήφ 22, Θεσσαλονίκη). Ολα τα έσοδα θα διατεθούν στα προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής ένταξης, με τα οποία η ΕΣΒΕ εξυπηρετεί παιδιά και νέους με πολλαπλές αναπηρίες.
  • Η συλλογή "Θεσσαλονίκη των ζωγράφων" παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης του Δημαρχείου Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη. Εκτίθενται έργα 19 δημιουργών, που απεικονίζουν τη Θεσσαλονίκη, από την οπτική γωνία κάθε καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18/4.
  • Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση του Κούρδου χαράκτη Σερχάτ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης. Ο Σερχάτ ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 12/4.
  • Σήμερα θα εγκαινιαστεί στην Αποθήκη Γ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η έκθεση "Και το πλοίο δε φάνηκε ακόμη". Πρόκειται για ευρωπαϊκό εικαστικό πρόγραμμα, με συμμετοχή 15 καλλιτεχνών από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
  • Η ΠΡΩΤΗ ατομική έκθεση έργων της Μαργαρίτας Ελλιοτ εγκαινιάζεται στις 3 του Απρίλη στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3). Η ζωγραφική της είναι μια εξερεύνηση του οικείου χώρου. Καθημερινά αντικείμενα σε απρόσμενες συνθέσεις κυριαρχούν στον περιβάλλοντα χώρο και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της σχέσης χρωμάτων και σύνθεσης. Ενας διάλογος ανάμεσα στην υφή της επιφάνειας και στο βάθος του τρισδιάστατου χώρου, που περιγράφει, επιτυγχάνεται με την επάλληλη και πυκνή χρήση του χρώματος. Η αυστηρή αρχιτεκτονική δομή στη σύνθεση συνυπάρχει αρμονικά με τη χρωματική ευαισθησία. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18/4.
  • ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Γραμμάτων και Τεχνών "Αποψη" (Δεινοκράτους 35), με την ευκαιρία των 12 χρόνων του, εγκαινιάζει νέο εκθεσιακό χώρο με σειρά εκθέσεων, που θα έχουν την ίδια θεματολογία και ενιαίο παιδευτικό προσανατολισμό. "Η ιστορία ενός έργου", τιτλοφορούνται οι εκθέσεις που θα γίνουν στην "Αποψη", τα επόμενα τρία χρόνια. Η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες, με τέσσερις καλλιτέχνες που ταυτόχρονα είναι και συνεργάτες του Κέντρου, σαν δάσκαλοι στα εργαστήρια. Καθημερινά (6 - 10 μ.μ., μέχρι 11/4), λειτουργεί έκθεση έργων των: Μάρκου Γεωργιλάκη, Μάτως Ιωαννίδου, Γιώργου Ρόρρη, Νίκου Τόλη.
Εκφράζοντας τη μοναξιά

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Φαίδωνα Πατρικαλάκι εγκαινιάζεται στις 3 του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24).

"Αναζητώ περισσότερη έκφραση στις μορφές", αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, "αλλά και περισσότερο την αίσθηση του παιχνιδιού. Δύο στοιχεία αντιμαχόμενα, αλλά απόλυτα ουσιαστικά για μένα. Δεν επιδιώκω να γίνω ούτε δραματικός ούτε επικός, αλλά ούτε και να αφεθώ στο παιχνίδι και τις περιπέτειες της φαντασίας (...). Προσπαθώ να εκφράσω την αίσθηση της βίας, της ανησυχίας, του πένθους και κυρίως της μοναξιάς. Πολλές από τις μορφές μου είναι κατάλοιπα μοναξιάς και απόγνωσης, χωρίς όμως δραματικούς τόνους, αλλά με κάποια περίεργη έκπληξη, με βασανιστικά ερωτηματικά και έντονη αγανάκτηση (...). Τα έντονά μου χρώματα, εκτός από κάποια μεγεθυμένη γευστική διάσταση που αναζητώ, επισημαίνουν τις άπειρες απειλές και ανασφάλειες, που μας επιφυλάσσει ο δήθεν ανεπτυγμένος πολιτισμός μας, καθώς καταρρέει διαρκώς, προβάλλοντας μια δήθεν ευτυχισμένη έπαρση".

ΑΤΙΤΛΟ

ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ εικαστική της δημιουργία με τίτλο "Λώροι", παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο χώρο τέχνης "Θέμα" (Πατρ. Ιωακείμ 53), η Εοζεν Αγκοπιάν.Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο "Οι "Λώροι", ο τίτλος της τελευταίας ενότητας του έργου της, συνιστούν τους δικούς της αγωγούς για τη ροή της προσωπικής της και συλλογικής μας μνήμης. Διαμορφώνουν το εικαστικό δίκτυο του καμβά που επιχρωματίζεται, υποβάλλεται σε ατελή καύση, κόβεται, ράβεται, άλλοτε "πλάθεται" εξογκωμένος εκτός τελάρου ή αφαιρείται πάλι κατά τόπους υποδεικνύοντας το κενό, αναπτύσσει αλλού πάνινο κρουσωτό ιστό παραπέμποντας αφαιρετικά, στις λάχνες που αναπτυσσόμενες και πολλαπλασιαζόμενες σχηματίζουν τον πλακούντα". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 του Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ