ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανησυχητικά εκρηκτική ηρεμία

Εκρηκτική παραμένει η ατμόσφαιρα στη Δυτική Οχθη, στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην Ιερουσαλήμ, δύο ημέρες μετά τις μαζικές παλαιστινιακές διαδηλώσεις για την επέτειο της "Ημέρας της Γης". Παρά τη σχετική ηρεμία, που επικρατούσε, χτες, στις περισσότερες παλαιστινιακές πόλεις, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ήταν, πάντα, σε θέση ετοιμότητας. Την ίδια στιγμή, οξύνονταν τα πνεύματα σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να "παγώσει" τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Χωρίς μεγάλες διαδηλώσεις και σοβαρά επεισόδια κύλισε η χτεσινή ημέρα σε όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τις μικροσυγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βρίσκεται πάντα σε θέση μάχης και έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του, τόσο με τανκς στην είσοδο της Νάμπλους, όσο και με ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα επίκαιρα σημεία, κατεδάφισε το σπίτι του 28χρονου Μούσα Γκνεϊμάτ, που πραγματοποίησε την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ πριν από 10 ημέρες. Το χωριό του Γκνεϊμάτ, Ζουρίφ, βρίσκεται, από την ημέρα εκείνη, σε στενό στρατιωτικό κλοιό, ενώ έχει επιβληθεί και απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πολλοί συγχωριανοί του, που παρακολούθησαν την επιχείρηση, υπογράμμιζαν ότι η ισραηλινή τακτική της ομαδικής τιμωρίας δεν καταλήγει παρά στη γέννηση όλο και περισσότερων κομμάντο αυτοκτονίας.

Μαζικές οι διαδηλώσεις για την "Ημερα της Γης"

Σε αντίθεση με τη χτεσινή ημέρα, η Κυριακή σημαδεύτηκε από τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις με αφορμή την επέτειο της "Ημέρας της Γης", ημέρας που ο παλαιστινιακός λαός έχει αφιερώσει στη γη του που έχει κατασχεθεί από το Ισραήλ. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, στην Τζενίν, τη Νάμπλους, τη Βηθλεέμ, τη Χεβρώνα και τη Ραμάλα, με κεντρικό σύνθημα την "εκδίκηση" για τον ισραηλινό εποικισμό της Ιερουσαλήμ. Στη Ραμάλα η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη καθώς, την Κυριακή, κηδεύτηκε και ο 20χρονος Αμπντουλάχ Σαλάχ, που σκοτώθηκε κατά τα επεισόδια του Σαββάτου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από αληθινά πυρά, κάτι που ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει.

Παρά τη φορτισμένη ατμόσφαιρα, όμως, των διαδηλώσεων της Κυριακής, αποφεύχθηκαν οι αιματηρές συμπλοκές των διαδηλωτών με τους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες, χάρη στη δυναμική παρέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας. Σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί είχαν φτιάξει ανθρώπινη αλυσίδα και εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στα ισραηλινά φυλάκια και πολλές φορές χρησιμοποίησαν ακόμα και γκλόμπς ή και ριπές στον αέρα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί διαδηλωτές φώναζαν στους συμπατριώτες τους αστυνομικούς, που τους απωθούσαν, ότι προτιμούν να πεθάνουν από τις ισραηλινές σφαίρες, παρά να ανέχονται την υπαρχουσα κατάσταση. Οι προσπάθειες της παλαιστινιακής αστυνομίας, βέβαια, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών από λαστιχένιες σφαίρες των Ισραηλινών. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ ανάμεσα σε Ισραηλινούς Εβραίους και Ισραηλινούς Αραβες.

Την ικανοποίησή του για τη στάση και την επεμβαση των Παλαιστινίων αστυνομικών εξέφρασε, χτες, ο συνταγματάρχης Μοσέ Ελάντ, επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, ο οποίος τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε μια μεγάλη αιματοχυσία. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της παλαιστινιακής αστυνομίας υπογράμμιζαν ότι η στάση τους είχε ως στόχο να προστατεύσουν το λαό τους από μια νέα εκατόμβη, ανάλογη αυτής του Σεπτέμβρη και όχι να εξυπηρετήσουν τον ισραηλινό στρατό.

Νέο μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Στο μεταξύ, οξύνεται η διπλωματική αντιπαράθεση Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Λάδι στη φωτιά έριξε η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των 22 χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίοι, μετά από συνεδρίασή τους στο Κάιρο την Κυριακή, προτείνουν στις κυβερνήσεις τους το "πάγωμα" κάθε είδους σχέσεων με το Ισραήλ. Επιπλέον, στην ομόφωνή τους απόφαση, οι 22 υπουργοί Εξωτερικών καλούν τις κυβερνήσεις τους να διακόψουν κάθε είδους διαπραγμάτευση σε σχέση με το νερό, το περιβάλλον, τον αφοπλισμό, τη διευθέτηση του προβλήματος των Παλαιστινίων προσφύγων, προχωρώντας σε ένα νέο οικονομικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ανακοίνωσαν ότι η απόφασή τους αυτή δεν είναι δεσμευτική και έγκειται στην κάθε κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Τόνισαν, όμως, ότι στόχος των μέτρων αυτών είναι να ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση στην ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία και θα αναγκάσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αλλάξει πολιτική. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση της συνάντησης του Καϊρου, τις σοβαρότερες συνέπειες αναμένεται να έχουν οι σχέσεις του Ισραήλ με το Ομάν, το Κατάρ, το Μαρόκο και την Τυνησία, καθώς η Αίγυπτος και η Ιορδανία δεσμεύονται, σε μεγάλο βαθμό, από τις συμφωνίες ειρήνης που εχουν υπογράψει.

Προειδοποιεί ο Αραφάτ, επιμένει ο Νετανιάχου

Μιλώντας στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι οδηγεί την "ειρηνευτική διαδικασία" σε τέλμα και προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις των επομένων ημερών μπορεί να γίνουν πολύ πιο βίαιες. Ο Αραφάτ κάλεσε, και πάλι, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εγκαταλείψει την πολιτική της "αλαζονείας της δύναμης" και τόνισε ότι "καμία διαμεσολάβηση δε θα έχει επιτυχή αποτελέσματα αν δεν ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος που είναι η ισραηλινή πολιτική του εποικισμού και όχι η φυσιολογική αντίδραση της παλαιστινιακής οργής".

Εντονη υπήρξε η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Μοσέ Φογκέλ, Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγόρησε τους Παλαιστινίους ότι παραβιάζουν τις υπάρχουσες συμφωνίες αναζητώντας τη διεθνή υποστήριξη και προωθώντας την άσκηση πίεσης από τρίτες δυνάμεις στο Ισραήλ. "Πισωγύρισμα για την ειρηνευτική διαδικασία" χαρακτήρισε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δε θα ανεχτεί μια αντίληψη για την ειρήνη που στηρίζεται στις απειλές και τους εκβιασμούς" και επανέλαβε ότι "δεν πρόκειται ποτέ να γίνει διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ".

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων αυτή που άρχισε, χτες, στη Γαλλία, καθώς πολλοί εργασιακοί κλάδοι βρίσκονται σε αναβρασμό, εξαιτίας των αλλαγών που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση Ζιπέ στον τομέα των συνθηκών εργασίας, αλλά και των μισθών.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν, σήμερα, οι εργαζόμενοι στο προσωπικό εδάφους των δύο μεγάλων αεροδρομίων της γαλλικής πρωτεύουσας, του Ορλί και του Σαρλ ντε Γκολ. Οι, περίπου, 2.500 εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στην περικοπή 200 θέσεων εργασίας, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα της επιχείρησης και να ανεβάσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του αναβρασμού που επικρατεί και στον κλάδο των τραπεζικών, οι οποίοι ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Παρασκευή. Οι τραπεζικοί αντιτίθενται στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει τις μέρες εργασίας από 5 σε 6 και να αυξήσει και τις εργασιακές ώρες ανά μέρα, καταργώντας τη νομοθεσία που ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια, προκειμένου να τονιστεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, στην τέταρτη βδομάδα απεργίας εισήλθαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι αποφάσισαν, το Σάββατο, τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις οικονομικές περικοπές που προτίθεται να κάνει η γαλλική κυβέρνηση στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Οι απεργοί ανακοίνωσαν ότι, σήμερα, θα αποκλείσουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ αναμένεται, σήμερα το απόγευμα, να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος, όμως, δεν έχει επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση της συνάντησης. Η απεργία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει παραλύσει τα 22 από τα 24 πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

ΓΑΛΛΙΑ
Πόλη - "φάντασμα" το Στρασβούργο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Πόλη - "φάντασμα" θύμιζε χτες το Στρασβούργο, όπου, μετά από απόφαση του δήμου, παρέμειναν κλειστά όλα τα καταστήματα και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις θέσεις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο ολοκλήρωσε, χτες το απόγευμα, τις εργασίες του 10ου Συνεδρίου του.

Το Σάββατο, μέρα έναρξης του συνεδρίου του Εθνικού Μετώπου, οι δρόμοι του Στρασβούργου κατακλύστηκαν από περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους και την αποδοκιμασία τους για τις θέσεις του ακροδεξιού κόμματος του Ζαν Μαρί Λεπέν. Μέλη αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων έφθασαν στο Στρασβούργο από πολλές γαλλικές πόλεις, κυρίως, όμως, από το Παρίσι, την Τουλόν και τη Μασσαλία. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ηδη, από την προηγούμενη βδομάδα, οι γαλλικές αρχές είχαν αποστείλει στο Στρασβούργο περισσότερους από 2.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής Αστυνομίας, καθώς και μεγάλο αριθμό αστυνομικών, για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις ανάμεσα σε αριστερούς και μέλη του Εθνικού Μετώπου. Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί και στο χώρο που διεξήχθη το συνέδριο των ακροδεξιών, ενώ οι 2.200 σύνεδροι είχαν εντολή να μην κυκλοφορούν στην πόλη με διακριτικά του κόμματος. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Τέσσερα μέλη του Εθνικού Μετώπου συνελήφθησαν και θα προσαχθούν σε δίκη με την κατηγορία ότι υποδύθηκαν τους μυστικούς αστυνομικούς και ότι χτύπησαν αρκετούς διαδηλωτές ενώ προσπάθησαν να "συλλάβουν" μερικούς άλλους.

Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αντιρατσιστικές και αντι - ακροδεξιές διαδηλώσεις, ο Ζαν Μαρί Λεπέν εκλεγόταν με συντριπτική πλειοψηφία, για άλλη μια φορά, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου. Ο ίδιος, στην 90λεπτη ομιλία λήξης των εργασιών του Συνεδρίου, επανέλαβε ότι η ακροδεξιά είναι "μόνη εναλλακτική λύση προς όφελος της Γαλλίας" και δε δίστασε να παραλληλίσει τους στόχους του κόμματός του με αυτούς του Νέλσον Μαντέλα, όταν προσπαθούσε να επιτύχει την εκπροσώπηση των μαύρων στο Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής επί καθεστώτος απαρτχάιντ.

Ισραηλινοί αστυνομικοί στο ...καρτέρι των Παλαιστίνιων διαδηλωτών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ