Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων αυτή που άρχισε, χτες, στη Γαλλία, καθώς πολλοί εργασιακοί κλάδοι βρίσκονται σε αναβρασμό, εξαιτίας των αλλαγών που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση Ζιπέ στον τομέα των συνθηκών εργασίας, αλλά και των μισθών.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν, σήμερα, οι εργαζόμενοι στο προσωπικό εδάφους των δύο μεγάλων αεροδρομίων της γαλλικής πρωτεύουσας, του Ορλί και του Σαρλ ντε Γκολ. Οι, περίπου, 2.500 εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στην περικοπή 200 θέσεων εργασίας, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα της επιχείρησης και να ανεβάσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του αναβρασμού που επικρατεί και στον κλάδο των τραπεζικών, οι οποίοι ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Παρασκευή. Οι τραπεζικοί αντιτίθενται στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει τις μέρες εργασίας από 5 σε 6 και να αυξήσει και τις εργασιακές ώρες ανά μέρα, καταργώντας τη νομοθεσία που ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια, προκειμένου να τονιστεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, στην τέταρτη βδομάδα απεργίας εισήλθαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι αποφάσισαν, το Σάββατο, τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις οικονομικές περικοπές που προτίθεται να κάνει η γαλλική κυβέρνηση στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Οι απεργοί ανακοίνωσαν ότι, σήμερα, θα αποκλείσουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ αναμένεται, σήμερα το απόγευμα, να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος, όμως, δεν έχει επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση της συνάντησης. Η απεργία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει παραλύσει τα 22 από τα 24 πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ