Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Υποκρισία και ετοιμότητα για την επέμβαση

Υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον, 87 άνθρωποι, κύρια γυναικόπαιδα, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Ενώ τη δημοσιότητα εξακολουθεί να μονοπωλεί η ανθρώπινη τραγωδία της Παρασκευής, με το ναυάγιο από το οποίο υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 87 άνθρωποι, προωθούνται οι τελικές διαδικασίες σύστασης της πολυεθνικής δύναμης που θα αποσταλεί τις επόμενες μέρες στην Αλβανία. Σήμερα στη Ρώμη συνεδριάζει η ιταλική Γερουσία, για να δώσει, και τύποις, "πράσινο φως" στην κυβέρνηση Πρόντι, ενώ δεν παύουν να εκδηλώνονται ...ευγενικές προτάσεις συμμετοχής.

Απέλπιδες έρευνες

Συνεχίστηκαν, χτες το πρωί, οι έρευνες για τον εντοπισμό των τουλάχιστον 83 αγνοούμενων Αλβανών προσφύγων από το ναυάγιο της Παρασκευής, στα ανοιχτά του Μπρίντιζι.

Οι επιζήσαντες από την καταβύθιση της γεμάτης Αλβανούς πρόσφυγες ακταιωρού, που βύθισε ιταλικό πολεμικό, μαρτυρούν ότι ο εμβολισμός του πλοίου έγινε εκ προθέσεως, σύμφωνα με τον Αλβανό πρεσβευτή στην Ιταλία, Παντελί Πάσκο, ο οποίος, πάντως, χαρακτηρίζει "δυστύχημα" το ναυάγιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας (και στενός συνεργάτης του Προέδρου Σαλί Μπερίσα), Αριάν Σταρόβα, δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή ότι "οι ιταλικές δυνάμεις έδρασαν βάρβαρα, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους για να σταματήσουν το σκάφος", και παράλληλα απηύθυνε επιστολή προς τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο, Ντίνι με την οποία ζήτησε έρευνα για το συμβάν.

Το ιταλικό ναυτικό ανέθεσε σε δύο εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν την ιταλική κορβέτα που εμβόλισε το αλβανικό σκάφος. Οι δύο μηχανικοί του ναυτικού εξέτασαν την καρίνα του πλοίου και αναμένεται να υποβάλουν το πόρισμά τους σε 60 μέρες στον εισαγγελέα του Μπρίντιζι, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα για την υπόθεση.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, επιχείρησε τις τελευταίες μέρες να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση. Την Κυριακή δήλωσε ότι η απόφαση αποκλεισμού των αλβανικών λιμανιών από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό είναι αμφισβητήσιμη και εν μέρει αποτελεί την αιτία για το ναυάγιο. Ο Μπερλουσκόνι μετέβη στο Μπρίντιζι, όπου συναντήθηκε με τους 34 διασωθέντες του ναυαγίου του αλβανικού σκάφους. Αμέσως μετά είπε ότι πρόκειται για "μία τραγωδία που οφείλεται στην κακή τύχη, αλλά και σε μία απόφαση που δε θα έπρεπε να είχε ληφθεί. Ο ναυτικός αποκλεισμός είναι μία απόφαση παρακινδυνευμένη και αναξιοπρεπής για μία χώρα, όπως η Ιταλία. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες".

Πάντως, συμφώνησε με την κυβέρνηση Πρόντι ότι "η ιταλική στρατιωτική αποστολή είναι άμεσης ανάγκης, απαραίτητη και πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτό το τραγικό συμβάν που αμαυρώνει τη διεθνή μας εικόνα".

Ακόμη, ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Μάρκο Πανέλα, ζήτησε την παραίτηση του Ιταλού υπουργού Αμυνας, τον οποίο κατηγορεί για "φόνο εξ αμελείας".

Στην Αλβανία

Στην Αυλώνα, απ' όπου κατάγονταν οι περισσότεροι από τους 4 νεκρούς και τους 83 αγνοούμενους, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας κόκκινα λουλούδια, διαδήλωσαν την Κυριακή κατά της Ιταλίας και του Προέδρου Μπερίσα. "Θέλουμε από την ιταλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων", δήλωσε ο Αλμπερτ Σίτι, εκπρόσωπος της "Επιτροπής Σωτηρίας" στην Αυλώνα. Εξάλλου, η Επιτροπή έστειλε επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς, με την οποία ζητεί, εκτός της αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων, την τιμωρία των υπευθύνων από διεθνές δικαστήριο, την ανεύρεση των θυμάτων και την παράδοση των σορών τους στην Αλβανία.

Πάντως, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, δήλωσε ότι "η τραγωδία δε θα θέσει σε δοκιμασία τις καλές και στενές σχέσεις της Αλβανίας με την Ιταλία", ούτε την "προσεχή συνεργασία" τους "για να ξεπεραστεί η κρίση" στη χώρα του.

Αλλωστε, και ο υπουργός Εξωτερικών Αριάν Σταρόβα έδειξε να αποσυνδέει το ναυάγιο από την αποστολή, η οποία θα "συμβάλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης στην Αλβανία". Και στην παραμονή του Προέδρου Μπερίσα στο θώκο του, ασφαλώς...

Μια ..."ευαίσθητη" αποστολή

Παρά τις προσπάθειες της Ιταλίας να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και αποστολή της πολυεθνικής υπό την ηγεσία της ("είμαστε έτοιμοι από τις 17 Μάρτη", είπε ο Πρόντι στην ιταλική Βουλή), φαίνεται δύσκολο αυτή να συγκροτηθεί πριν τα τέλη της βδομάδας. Η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνάντηση αμέσως μετά τις γιορτές του (καθολικού) Πάσχα με τους εταίρους της στην πολυεθνική δύναμη, για να συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Ρώμη, εκτός από την Ιταλία, στην πολυεθνική δύναμη θα συμμετάσχουν εφτά χώρες - Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία. Πιθανή θεωρείται ακόμη η συμμετοχή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στην πολυεθνική δε θα συμμετάσχει η Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν και θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία.

Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς τη ρητορική μερικών από τις χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην αποστολή: Για παράδειγμα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ρουμανίας, η συμμετοχή της χώρας στην αποστολή "αποτελεί πολιτικό τεστ για την ικανότητα της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ", ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε ότι η χώρα της "πρέπει να δείξει ευαισθησία" (!) στο θέμα της Αλβανίας...

Ο Φραντς Βρανίτσκι

Ο - de facto - γενικός συντονιστής των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της αλβανικής κρίσης, ειδικός εντεταλμένος του ΟΑΣΕ(Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, θα μεταβεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα στα Τίρανα με ένα "πακέτο μέτρων", που επεξεργάστηκε ο ίδιος. Πρόκειται, όπως δήλωσε, για ένα "συνολικό πακέτο" οικονομικής, ανθρωπιστικής βοήθειας και συμβουλευτικής συνδρομής προς τους Αλβανούς πολιτικούς, με στόχο "την αποκατάσταση της δημόσιας και κοινωνικής τάξης στην Αλβανία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η χρονιά της εξέγερσης(1998-01-04 00:00:00.0)
Πολυάριθμες κινήσεις στην "πολιτική σκακιέρα"(1997-07-05 00:00:00.0)
Σίγουρη θεωρούν τη διεξαγωγή των εκλογών(1997-05-24 00:00:00.0)
Ελιγμοί Μπερίσα ελέω διεθνών "πιέσεων"...(1997-05-15 00:00:00.0)
Πολιτικό "αδιέξοδο"(1997-05-09 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η διαδικασία της απόβασης...(1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ