Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Εξετάσεις" του Τ. Μπλερ στην ιδιοκτησία

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Τη διαβεβαίωσή του για τη διατήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έδωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, με χτεσινή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στους βρετανικούς "Τάιμς". Η βρετανική νομοθεσία στον τομέα αυτό, είναι η πλέον περιοριστική που ισχύει στις χώρες της ΕΕ και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Με την επιστολή του, ο Τ. Μπλερ αμύνεται των "κατηγοριών" που του προσήψαν οι Συντηρητικοί για τους δεσμούς του κόμματός του με τα εργατικά συνδικάτα, και τόνισε ότι δε θα υπάρξει επιστροφή στη δεκαετία του '70 που είχε σημαδευτεί από μαζικές και μακρόχρονες απεργίες. "Δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι σκηνές που γνώρισε η χώρα κατά την απεργία των ανθρακωρύχων ή την αντιπαράθεση των ιδιοκτητών των εφημερίδων με τους τυπογράφους", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνδικάτα δεν επιθυμούν πλέον αυτήν την οδό πάλης, ενώ και το κόμμα του έχει υποστεί μεταρρυθμίσεις στη δομή του και στον τομέα της πολιτικής που ασκεί. Στον ίδιο τόνο, δίνοντας εξετάσεις "σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής" (! ), διαβεβαίωσε ότι απέρριψε το αίτημα του Κογκρέσου των Εργατικών Οργανώσεων, της συνδικαλιστικής οργάνωσης που συνενώνει όλες τις κλαδικές οργανώσεις εργατών, που ζητούσαν την παροχή περισσοτέρων δικαιωμάτων στις ενώσεις τους.

Παρ' όλα αυτά, εάν οι Εργατικοί είναι κυβέρνηση στις 2 του Μάη, προτίθενταινα επαναφέρουν το μέτρο της αντιπροσώπευσης των εργατών στις συνομιλίες για τις συμβάσεις που αφορούν τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, σε εκείνες τις επιχειρήσεις, των οποίων οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την αντιπροσώπευσή τους κατόπιν ψηφοφορίας και κατόπιν πλειοψηφίας πέραν του 50%. Οπως εξήγησε ο Τ. Μπλερ, αυτό θα γίνει για να υπάρξει ένας "καλύτερα οργανωμένος τρόπος" διεκδίκησης, και να μην καταφεύγουν οι εργαζόμενοι στο μοναδικό τρόπο που τώρα υφίσταται, δηλαδή στις απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ